Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να δώσει στα παιδιά ανοσία

Covid-19: Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να δώσει στα παιδιά ανοσία

Covid-19: Τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 αρρώστησαν λιγότερο από τους ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατροί και ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 αρρώστησαν λιγότερο από τους ενήλικες. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι τα παιδιά είχαν ήδη ένα προηγούμενο επίπεδο ανοσίας έναντι της COVID-19 που παρέχεται από Τ κύτταρα μνήμης που δημιουργούνται από τα κοινά κρυολογήματα. Αφού μελέτησαν μοναδικά δείγματα αίματος από παιδιά που ελήφθησαν πριν από την πανδημία, ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία εντόπισαν τώρα Τ κύτταρα μνήμης που αντιδρούν σε κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Τέσσερις κορωνοϊοί προκαλούν κοινό κρυολόγημα

Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την ανοσία στα παιδιά είναι ότι είχαν ήδη κρυολογήματα που προκλήθηκαν από έναν από τους τέσσερις κοροναϊούς που προκαλούν εποχιακά συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Αυτό θα μπορούσε να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση με Τ κύτταρα ικανά να αντιδρούν επίσης σε κύτταρα μολυσμένα με SARS-CoV-2. Αυτή η νέα μελέτη ενισχύει αυτή την υπόθεση και δείχνει ότι τα Τ κύτταρα που είχαν ενεργοποιηθεί προηγουμένως από τον ιό OC43 μπορούν να αντιδράσουν διασταυρούμενα κατά του SARS-CoV-2.

«Αυτές οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες νωρίς στη ζωή και γίνονται πολύ πιο αδύναμες όσο μεγαλώνουμε», λέει η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης Annika Karlsson, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska. «Τα ευρήματά μας δείχνουν πώς η απόκριση των Τ-κυττάρων αναπτύσσεται και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική παρακολούθηση και ανάπτυξη εμβολίων».

Ισχυρό ανοσοποιητικό σε ηλικία δύο ετών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων μνήμης στους κοροναϊούς αναπτύσσεται ήδη από την ηλικία των δύο ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε 48 δείγματα αίματος από παιδιά δύο και έξι ετών και 94 δείγματα από ενήλικες μεταξύ 26 και 83 ετών. Η ανάλυση περιελάμβανε επίσης δείγματα αίματος από 58 άτομα που είχαν αναρρώσει πρόσφατα από την COVID-19.

«Στη συνέχεια, θα θέλαμε να κάνουμε ανάλογες μελέτες σε μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες για να παρακολουθούμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται η ανοσολογική απόκριση στους κοροναϊούς από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή», λέει η Marion Humbert, μεταδιδακτορική ερευνήτρια επί του παρόντος στο Τμήμα Ιατρικής Huddinge. , Karolinska Institutet, από κοινού πρώτος συγγραφέας με την Anna Olofsson, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής.

Η εργασία είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής μελέτης μεταξύ ερευνητών στο Karolinska Institutet, των πανεπιστημίων της Βέρνης (Ελβετία), του Όσλο (Νορβηγία) και του Πανεπιστημίου Linköping (Σουηδία). Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιπτώσεις της πανδημίας covid -19 στη συχνότητα εμφάνισης μακροχρόνιων παθήσεων στην Ουαλία

Άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της covid -19

ΠΟΥ: Η κατανόηση της προέλευσης της COVID είναι ηθική επιταγή

Οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης είναι φορείς της COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon