ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Πιο θανατηφόρο το στέλεχος της Βρετανίας σύμφωνα με CDC

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Πιο θανατηφόρο το στέλεχος της Βρετανίας σύμφωνα με CDC

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Επιστήμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μιλούν με αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα βρετανικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μια νέα παραλλαγή κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα.

“Το CDC έχει επικοινωνήσει με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου και εξετάζει τα νέα δεδομένα θνησιμότητας που σχετίζονται με την παραλλαγή B.1.1.7”, δήλωσε αξιωματούχος του CDC στο CNN το Σάββατο, χρησιμοποιώντας το επιστημονικό όνομα για την παραλλαγή που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο.

Μια έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφέρει ότι υπάρχει “μια ρεαλιστική πιθανότητα” ότι η νέα παραλλαγή έχει υψηλότερο ποσοστό θανάτου από άλλες παραλλαγές. Αν και τα δεδομένα δεν είναι πειστικά, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε “υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή … μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας”.

Η μοντελοποίηση CDC δείχνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Μάρτιο. Μόνο 195 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το CDC, αλλά αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι πολλές ακόμη περιπτώσεις δεν εντοπίζονται. Βρέθηκαν περιπτώσεις σε 22 πολιτείες, σύμφωνα με το CDC, με την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα να ανιχνεύει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό.

Μέχρι στιγμής, μελέτες δείχνουν ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα προστατεύσουν από τη νέα παραλλαγή και ότι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η υγιεινή των χεριών είναι βασικά για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Ο Michael Osterholm, επιδημιολόγος και μέλος της μεταβατικής ομάδας του Προέδρου Joe Biden, δήλωσε ότι έχει επανεξετάσει την έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλα δεδομένα που δεν έχουν κυκλοφορήσει δημοσίως, και είναι «πεπεισμένος» ότι η νέα παραλλαγή είναι θανατηφόρα.

“Τα δεδομένα αυξάνονται – και μερικά από αυτά δεν μπορώ να μοιραστώ – που υποστηρίζει σαφώς ότι το Β.1.1.7 προκαλεί σοβαρότερες ασθένειες και αυξημένο θάνατο”, δήλωσε ο Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτή η παραλλαγή έχει αυξημένη μετάδοση, και έτσι αυτά δεν είναι πολύ κακά νέα».

Ένας σύμβουλος του CDC είπε ότι θα ήταν ιδανικό αν οι γιατροί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ελέγξουν και να δουν πώς οι ασθενείς με τη νέα παραλλαγή είναι σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές. Ωστόσο, ο Δρ. William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο, επειδή η γονιδιωματική αλληλουχία – η εργαστηριακή εργασία που απαιτείται για την ανίχνευση νέων στελεχών – δεν είναι πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η τρέχουσα ικανότητά μας να προσδιορίσουμε εάν ο συγκεκριμένος ασθενής σας έχει αυτό το νέο στέλεχος είναι πολύ περιορισμένη και έτσι αυτό ενισχύει πραγματικά την ιδέα ότι άλλες χώρες έχουν πολύ περισσότερη ικανότητα να το κάνουν αυτό από εμάς”, δήλωσε ο Schaffner, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC σχετικά με τις πρακτικές ανοσοποίησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα γονιδιωματικής αλληλούχησης στον κόσμο. Η έκθεσή τους παρέχει λεπτομέρειες αρκετών μελετών που συγκρίνουν τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής με προηγούμενες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

32 κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας

Βρετανία: Στα 77 τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης - Στα 9 της βραζιλιάνικης

Μετάλλαξη και συνωστισμός στα καταστήματα ανησυχούν τους ειδικούς - Αγωνία για την επόμενη μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά επιστρέφουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες ... με ασφάλεια!

Σπορ παιδιά Covid-19: Τα παιδιά επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες και αυτό είναι υπέροχο. Για να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19, όμως, ορίστε κάποιες απλές και περιεκτικές συμβουλές από την Εθνική Ένωση Αθλητικών Προπονητών στις ΗΠΑ.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Το "ζην επικινδύνως" στο σεξ & οι πιο επικίνδυνες στάσεις

Στάσεις σεξ κίνδυνος: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες στάσεις στο σεξ, σύμφωνα με μελέτες και επιστημονικά δεδομένα. Φυσικά και ορισμένες συγκαταλέγονται στις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές στάσεις, γι' αυτό και έχουν επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα.

Το όνειρο για πιο υγιεινά αλλαντικά γίνεται πραγματικότητα

Υγιεινά αλλαντικά μελέτη: Θα μπορούσε ένα φυτό να πάρει τη θέση των βλαβερών χημικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην παρασκευή αλλαντικών; Το ιαπωνικό φυτό knotwood ίσως είναι η λύση, έτσι ώστε να ενταχθούν τα αλλαντικά στα πλαίσια μιας υγιεινούς διατροφής.