ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος προστάτη προσδόκιμο ζωής: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου

Καρκίνος προστάτη προσδόκιμο ζωής: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου

Καρκίνος προστάτη προσδόκιμο ζωής: Το συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου ασθενών με καρκίνο του προστάτη, αποκάλυψε νέα έρευνα. Το «σωσιβιάκι» στους άνδρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη αποκάλυψε πρόσφατη βρετανική έρευνα που θα παρουσιαστεί φέτος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αγγλικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης σε δείγμα 200.000 Βρετανών, η υψηλή συσσώρευση υποδόριου κοιλιακού και σπλαχνικού λίπους στους άνδρες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου από τον προαναφερθέντα τύπο καρκίνου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στους Βρετανούς, προσβάλλοντας έναν στους έξι άντρες. Ευθύνεται για σχεδόν 12.000 θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση κοιλιακού λίπους και θανάτου από καρκίνο του προστάτη, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να φανεί αν το ποσοστό λίπους ή η κατανομή του στο σώμα διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο.

Για τη μελέτη, υπό τη Δρ Aurora Perez-Cornago και συναδέλφους από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου, στο Τμήμα Δημόσια Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, 218.225 άνδρες εθελοντές χωρίς καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας, τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 10,8 χρόνια, με τα στοιχεία αναφορικά με την υγεία τους, τον δείκτη μάζας σώματος, το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, την περίμετρο της μέσης και την αναλογία μέσης-ισχίου να συλλέγονται σε βάσεις δεδομένων. Με τα παραπάνω, συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες θανάτου όπως κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και συνήθειες του καθημερινού τρόπου ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ : ΌΤΑΝ Η ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

surgery-prostate-cancer.jpg

Κατά την περίοδο παρατήρησης 571 άνδρες πέθαναν από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, ενώ δεν υπήρχε σαφής συσχέτιση του ΔΜΣ ή του συνολικού ποσοστού λίπους με τον κίνδυνο, δεν συνέβαινε το ίδιο και με το κοιλιακό λίπος. Για Το 25% του πληθυσμού με τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης είχε 35% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με το 25% του πληθυσμού με τη μικρότερη περιφέρεια, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αναλογία αναφορικά με τη σχέση μέσης-ισχίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η Δρ. Perez-Cornago πέραν της ανάγκης περαιτέρω μελέτης που θα εξακριβώσει τη σχέση κοιλιακού λίπους και θανάτου από καρκίνο του προστάτη, αναφέρθηκε στον ΔΜΣ, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όταν υπερβαίνει το όριο, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου, ενώ στο μέλλον θα διερευνηθεί η σχέση κοιλιακού λίπους με επιθετικές μορφές του καρκίνου του προστάτη καθώς και τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο.

cancer prostate.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΦΚΑ: Συντάξεις και αναδρομικά για την εβδομάδα 25-29/10

3 λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γνωρίστε το θαυματουργό σκουαλένιο

Σκουαλένιο: Πρόκειται για μια φυσική ένωση με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία βρίσκεται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το λάδι αμάρανθου.

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Πώς να αριστεύσετε στην τέχνη του φιλιού

Σεξ φιλί: Το σωστό φιλί μπορεί να απογειώσει εσάς και τον ερωτικό σας σύντροφο, ταξιδεύοντάς σας σε κόσμους μαγικούς και ξυπνώντας όλες σας τις αισθήσεις. Πώς να το καταφέρετε λοιπόν, με αφετηρία τα δυο σας χείλη;