Γιατροί

Η αντιμετώπιση του τραυματισμού των γεννητικών οργάνων

Η αντιμετώπιση του τραυματισμού των γεννητικών οργάνων

 

Συνήθως οι τραυματισμοί των έξω γεννητικών οργάνων γίνονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, των αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδήλατο, ποδόσφαιρο κ.α.), της σεξουαλικής δραστηριότητας, από τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, νέες μόδες όπως το piercing κτλ.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr o Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

 genetika organa

Με μεγάλη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίζουν ειδικά οι άντρες οποιονδήποτε τραυματισμό των γεννητικών οργάνων. Η ορθή και άμεση αντιμετώπιση του τραύματος είναι η μόνη που εγγυάται αποκατάσταση της βλάβης χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα στο μέλλον. Με οποιαδήποτε υποψία τραυματισμού του πέους ή των όρχεων, ο άντρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον ουρολόγο για εξέταση, έτσι ώστε να προληφθεί πιθανή μόνιμη βλάβη των γεννητικών οργάνων και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ή/και υπογονιμότητας.

Κάποια μέρα, ένας ασθενής μου ήρθε στο ιατρείο με τον γιό του ο οποίος ήταν στην εφηβεία. Το πρόβλημα ήταν ότι ο νεαρός ετοιμαζόταν να κάνει piercing (ο ελληνικός όρος είναι διάτρηση) στα γεννητικά του όργανα και ο πατέρας του ήθελε την γνώμη μου ως γιατρός. Ο νεαρός μου δίνει να διαβάσω ένα χαρτί τυπωμένο από κάποιο site στο internet που ήταν το “manual” του piercing.

«Εάν έχεις αποφασίσει να τοποθετήσεις πάνω σου κάποιο piercing, πρέπει να διαλέξεις ένα που να είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικά υλικά, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το τιτάνιο, το χειρουργικό ατσάλι ή το πλαστικό, υλικά που μπορούν να υποστούν αποστείρωση» κλπ. κλπ., ένα κατεβατό του τι πρέπει δηλαδή να κάνεις και τι πρέπει να αποφεύγεις.

Πουθενά όμως δεν ανέφερε τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η νέα μόδα.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια μύκητες ή ιούς δεν υφίσταται κατά την διάρκεια που το πιστολάκι θα ανοίξει την τρύπα και θα μπει το κόσμημα, γιατί υποτίθεται ότι έχουμε επιλέξει να το κάνουμε σε κάποιον ειδικό, με τις σωστές προδιαγραφές και τους κανόνες υγιεινής.

Οι πραγματικοί κίνδυνοι αρχίζουν μετά. Μια μόλυνση και μια λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, το ίδιο και δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες. Μολύνσεις όμως και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος και της σεξουαλικής επαφής πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε βασικά για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (HIV, HPV, Ηπατίτιδα Β, Έρπη των γεννητικών οργάνων κτλ.) που στην πλειοψηφία τους δεν θεραπεύονται και τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής επηρεάζοντας και το άμεσο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Εξ αιτίας αυτών των κινδύνων, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ζητά από όσους καταφεύγουν σε αυτού του είδους τη διακόσμηση του σώματος να περιμένουν ένα χρόνο πριν γίνουν αιμοδότες.

Κακώσεις των γεννητικών οργάνων, όπως είπαμε, μπορεί να δημιουργηθούν και από διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μια βόλτα με ποδήλατο στο βουνό ή κάνοντας ιππασία ή ενόργανη γυμναστική μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στην βάση του πέους και στους όρχεις για τους άντρες, ενώ στις γυναίκες μπορεί να έχουμε και ρήξη του παρθενικού υμένα. Αντίστοιχα, στο ποδόσφαιρό ή σε αθλήματα κάπως βίαια, μία λάθος κίνηση ή χτύπημα (π.χ. κλωτσιά) μπορεί να προκαλέσει μέχρι και συστροφή του όρχι.

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα σε 1.000 ενήλικες, αν και είναι κάπως άβολο να το ομολογήσει κανείς στον γιατρό, οι σεξουαλικοί τραυματισμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι στα επείγοντα.

Όσοι εργάζονται στα επείγοντα βλέπουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικού τραυματισμού.

Το κάταγμα του πέους είναι ένας από τις πιο σοβαρές κακώσεις και συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης ή βίαιης σεξουαλικής επαφής όταν το πέους είναι σε στύση. Όταν οι ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον τραυματισμό, αναφέρονται άμεσος και οξύς πόνος, αυτόματη απώλεια στύσης και αιμάτωμα στο πέος. Απαιτείται άμεση χειρουργική αποκατάσταση, αλλιώς μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη.

Άλλοι, σεξουαλικής φύσης, τραυματισμοί είναι οι θλάσεις, οι εκδορές και τα σκισίματα που προκαλούνται στο χαλινό ή στη βάλανο του πέους από βίαιη πάλι διείσδυση, από κοσμήματα (δαχτυλίδια, αλυσίδες κλπ.) ή άλλα σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και αρκετά συχνά από τρίχα του εφηβαίου της συντρόφου.

Μερικές φορές λόγω της μεγάλης αιμορραγίας ή του αιματώματος και των εκχυμώσεων η εικόνα μπορεί να είναι δραματική αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα σοβαρό και αντιμετωπίζεται άμεσα και ανώδυνα χωρίς να αφήσει κάποια μόνιμη βλάβη.

Οι γυναίκες νιώθουν πόνο μόνο μετά το σεξ, γιατί η διέγερση αυξάνει την αντοχή στον πόνο, όμως όταν οι αμυχές είναι μεγάλες και η αιμορραγία δεν σταματά από μόνη της, πρέπει να τύχη ιατρικής φροντίδας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή ή μόλυνση.

Ο ερεθισμός, οι αμυχές και οι τραυματισμοί από το «σκληρό» σεξ μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση λιπαντικού. Αν θέλετε βέβαια να επιδοθείτε σε έντονο και σκληρό σεξ, θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι και για τις επιπτώσεις που θα είναι και αυτές έντονες αλλά και επώδυνες…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση ρεκόρ των υποψήφιων ιατρικών κολλεγίων στις ΗΠΑ για το σχολικό έτος 2021-2022

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Γιατροί και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του ιού κοροναϊού λαμβάνοντας υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κατάρρευση του κλίματος. Περισσότεροι από 200 οργανισμοί που εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – αποτελώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ιατρικού εργατικού […]

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη τύπου με μέτρα προάσπισης της υγείας όλων έναντι του κοροναϊού

Να εισακουστούν οι προτάσεις τους από την κυβέρνηση ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου η Ελλάδα να μην ζήσει σκηνές Λομβαρδίας όπου οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αποφασίζοντας ποιος θα έχει προτεραιότητα στη διασωλήνωση. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι έξω από το Αττικό Νοσοκομείο η πρόεδρος […]

ΠΙΣ: Λήψη μέτρων για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ΜΚΟ

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Να ληφθούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο Υγείας, αλλά επίσης και από κάθε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, με στόχο να σταματήσει «η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα», ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή την οποία έστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη […]

Βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ στη Σύρια παιδίατρο Αμάνι Μπαλούρ

Η δρ. Αμάνι Μπαλούρ από τη Συρία έσωσε τις ζωές εκατοντάδων παιδιών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου και γι΄αυτό τιμάται με το σημαντικό ανθρωπιστικό βραβείο Raul Vallenberg. Έδειξε τέτοιο ιδιαίτερο σθένος, θάρρος, γενναιότητα και αφοσιώθηκε στο έργο της με τέτοιο τρόπο που σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσπάθειά της. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και αμέσως […]

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών από σήμερα

Στις αγωνιστικές επάλξεις οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έχουν εξαγγείλει κλιμακωτές κινητοποιήσεις Με αντικείμενο τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις επικείμενες απολύσεις προσωπικού (συμβασιούχων και επικουρικών), αλλά και την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ αναμένεται και συνάντησή τους […]

Τηλεϊατρική με επιλογή γιατρού στις ΗΠΑ

Στην Αμερική η ιατρική έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και οι ασθενείς χρησιμοποιούν μια υπηρεσία τηλεϊατρικής που προσφέρεται μέσω του ασφαλιστή υγείας τους ή του εργοδότη τους και μπορούν να πάρουν συμβουλές φροντίδας, για απλά ζητήματα υγείας (όπως πχ έναν πονόλαιμο), ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό στο γραφείο του ή […]

Οι πιο καλοπληρωμένες ειδικότητες γιατρών

Το Forbes, το κορυφαίο αμερικάνικο περιοδικό με θέμα τις επιχειρήσεις, δημοσιεύει μια λίστα με τις πιο καλοπληρωμένες ειδικότητες γιατρών στις ΗΠΑ. Νο 1 Καρδιολογία (επεμβατική) Μέσος ετήσιος μισθός: $ 525.000 Νο2 Ορθοπεδική (χειρουργική) Μέσος ετήσιος μισθός: $ 497.000 Νο3 Γαστρεντερολογία Μέσος ετήσιος μισθός: $ 455.000 Νο4 Ουρολογία Μέσος ετήσιος μισθός: $ 412.000 Νο5 Δερματολογία Μέσος […]

Ένωση Ιδιωτών Ιατρών: «Στηρίζουμε τον αγώνα των νοσηλευτών»

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου τάσσεται υπέρ των νοσηλευτών στον αγώνα που διεξάγουν. Η ΕΝΙΚ σημειώνει ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό γιατί αυτό που υπηρετούν οι νοσηλευτές είναι ανεκτίμητο και τονίζει πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη σεβασμού και η απαξίωση.  Η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Παρακολουθούμε με έκπληξη και απορία […]