Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ύπνος: Οι LGBTQ νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες για προβλήματα ύπνου

Ύπνος: Οι LGBTQ νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες για προβλήματα ύπνου

Ύπνος: Οι νέοι LGBTQ μπορεί να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό και διακρίσεις στο σχολείο ή συγκρούσεις στο σπίτι που συμβάλλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι νέοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ύπνου από τους στρέιτ ομολόγους τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LGBT Health. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 8.500 νέους ηλικίας 10 έως 14 ετών, μια κρίσιμη στιγμή για πνευματική και σωματική ανάπτυξη.

Διαπίστωσαν ότι το 35,1% όσων ταυτοποιήθηκαν ως ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν ή να μείνουν για ύπνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το 13,5% των εφήβων που ταυτίστηκαν με στρέιτ. Επιπλέον, το 30,8% των ερωτηθέντων νέων -όσοι απάντησαν «ίσως» ότι είναι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι- ανέφεραν προβλήματα με την πλήρη νυχτερινή ανάπαυση.

«Ο ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία ενός εφήβου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jason M. Nagata, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Υπάρχουν εκρήξεις ανάπτυξης και ορμονικές αλλαγές που σε βοηθούν να αναπτυχθείς φυσιολογικά». Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ποιοτικό ύπνο στην αρχή, είπε ο Nagata, αλλά οι νέοι LGBTQ μπορεί να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό και διακρίσεις στο σχολείο ή συγκρούσεις στο σπίτι που συμβάλλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να τους εμποδίσουν να κοιμηθούν ή να μείνουν για ύπνο. «Είναι πιθανό ο ένας να τρέφεται από τον άλλον – ο κακός ύπνος επιδεινώνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας επιδεινώνουν τον ύπνο», είπε ο Δρ Μάθιου Χιρστρίτ, ψυχίατρος και ερευνητής της Kaiser Permanente που δεν εργάστηκε σε αυτή τη μελέτη. Οι έφηβοι που κοιμούνται ανεπαρκώς μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν τις σχολικές εργασίες και να αντιμετωπίσουν άλλες ακαδημαϊκές προκλήσεις, πρόσθεσε ο Hirschtritt.

Η ομάδα της Nagata χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2018 έως το 2020 από τη Μελέτη Γνωσιακής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις τόσο για τα άτομα όσο και για τους γονείς τους σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους. Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ήδη αυξημένα προβλήματα ύπνου μεταξύ των σεξουαλικών μειονοτήτων, αλλά ο Nagata είπε ότι πιστεύει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι γκέι, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Αυτή είναι μια τόσο ασταθής περίοδος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά», είπε. «Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις απόψεις των συνομηλίκων τους, επομένως είναι μια ομάδα υψηλού κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας και αυτοκτονίες». Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να φωτίσει άλλους παράγοντες που τροφοδοτούν τις διαταραχές ύπνου μεταξύ των queer νέων, είπε. «Τα παιδιά LGB βιώνουν περισσότερη χρήση ουσιών από τους συνομηλίκους τους, για παράδειγμα, κάτι που μπορεί να αλλάξει τους κύκλους του ύπνου και να βλάψει τον ύπνο», είπε.

Η υπερδιέγερση και το άγχος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Ξεχωριστή έρευνα στην οποία εργάστηκε η Nagata δείχνει ότι οι ομοφυλόφιλοι νέοι χρησιμοποιούν οθόνες κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερις ώρες την ημέρα περισσότερο από τα στρέιτ παιδιά. Συνιστά στους εφήβους να καθορίζουν σταθερά προγράμματα ύπνου, να βεβαιώνονται ότι τα περιβάλλοντα ύπνου τους είναι άνετα και να περιορίζουν την έκθεσή τους σε ηλεκτρονικές συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το ροχαλητό μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου στους άνδρες

Πότε κοιμούνται τα μωρά όλη τη νύχτα;

Ο άστατος ύπνος συνδέεται με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς τα γονίδια του κακού ύπνου σχετίζονται με το άσθμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon