Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Χορτοφαγία: Πώς τα γονίδια μπορεί να μας οδηγούν στην χορτοφαγία;

Χορτοφαγία: Πώς τα γονίδια μπορεί να μας οδηγούν στην χορτοφαγία;

Χορτοφαγία: Νέα έρευνα δείχνει ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ικανότητας κάποιου να διατηρεί μια φυτική διατροφή.

Η τάση προς τη χορτοφαγία και τις φυτικές δίαιτες έχει κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλά άτομα να αναγνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία και τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τέτοιων διατροφικών επιλογών. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού τρόπου ζωής να βρίσκουν τελικά δύσκολο να τον ακολουθήσουν. Νέα έρευνα δείχνει ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ικανότητας κάποιου να διατηρεί μια φυτική διατροφή.


Χορτοφαγία και γονίδια

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο εντόπισε τρία συγκεκριμένα γονίδια που φαίνεται να συνδέονται στενά με τη χορτοφαγία. Η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει πώς η γενετική μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά και γιατί ορισμένα άτομα που εκφράζουν την επιθυμία να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή εξακολουθούν να καταναλώνουν ψάρια, πουλερικά ή κόκκινο κρέας.

Η μελέτη ανέλυσε γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 5.300 αυστηρούς χορτοφάγους (αυτούς που απέφευγαν όλες τις μορφές κρέατος) και τα συνέκρινε με δεδομένα από περισσότερους από 329.000 μη χορτοφάγους. Η έρευνα εντόπισε 31 δυνητικά σχετικά γονίδια, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια υπόθεση που προτάθηκε από τους ερευνητές είναι ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα λιπιδικά συστατικά που βρίσκονται στο κρέας που χρειάζονται ορισμένα άτομα και αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν γενετική που τους επιτρέπει να συνθέτουν αυτά τα συστατικά εσωτερικά. Ενώ αυτή η θεωρία εξακολουθεί να είναι εικαστική και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, υπογραμμίζει τις πιθανές φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των χορτοφάγων και των μη χορτοφάγων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Nabeel Yaseen, επεσήμανε ότι η προτίμηση για ορισμένα τρόφιμα δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τη γεύση αλλά και από το πώς το σώμα ενός ατόμου μεταβολίζει αυτά τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν μια γεύση για αλκοόλ ή καφέ με την πάροδο του χρόνου λόγω των επιπτώσεων που έχουν αυτές οι ουσίες στο σώμα τους.

Ο Yaseen τόνισε ότι ενώ οι θρησκευτικοί και ηθικοί παράγοντες επηρεάζουν συχνά τις διατροφικές επιλογές, η ικανότητα να τηρεί κανείς μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επηρεάζεται από τη γενετική. Η κατανόηση αυτών των γενετικών παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών υποκατάστατων κρέατος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν κυρίως λευκό πληθυσμό, επομένως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η έρευνα ρίχνει φως στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και διατροφικών επιλογών, τονίζοντας ότι η επιθυμία για υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις. Μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα μπορεί να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις φυσιολογικές διαφορές μεταξύ χορτοφάγων και μη χορτοφάγων και να βοηθήσουν τα άτομα να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις γενετικές τους προδιαθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη δείχνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου

Γιατί η χορτοφαγία αποτελεί την καλύτερη διατροφή για καρδιοπαθείς;

8 Είδη τροφίμων για όσους ξεκινούν σήμερα την χορτοφαγική διατροφή

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Close Icon