Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Χολή: Σημάδια ότι η χολή σας έχει πρόβλημα

Χολή: Σημάδια ότι η χολή σας έχει πρόβλημα

Η χολοκυστίτιδα είναι πιο σοβαρή περίπτωση και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή οφείλεται συνήθως σε μόνιμη απόφραξη της χοληδόχου κύστης από λίθους με συνέπεια την ενεργοποίηση μικροβιακής λοίμωξης που απαιτεί νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

Η αναφορά σε παθήσεις της χολής, ουσιαστικά είναι αναφορά σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης και των χοληφόρων σωληναρίων. Οι παθήσεις αυτές είναι συχνές και εμφανίζονται συνήθως μετά την 3η δεκαετία της ζωής. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωσή τους και η αντιμετώπισή τους για να μην έχουμε μεγαλύτερα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες παθήσεις της χολής;

Χολολιθίαση: Η πιο συχνή πάθηση του οργάνου της χοληδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση ή αλλιώς οι πέτρες στη χολή. Η πάθηση αυτή προκαλείται όταν αλλοιώνεται η σύσταση του υγρού (της χολής) και οδηγεί σε υπερκορεσμό της σε χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης, η αύξηση του σωματικού βάρους, η εγκυμοσύνη και η απότομη απώλεια βάρους. Η χολολιθίαση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική αλλά μπορεί και να προκαλέσει επιπλοκές όπως ο κωλικός χοληφόρων, η οξεία χολοκυστίτιδα, η χοληδοχολιθίαση, ο αποφρακτικός ίκτερος, η χολαγγειίτιδα και η παγκρεατίτιδα.

Κωλικός χοληφόρων: Πρόκειται για έντονο, οξύ πόνο στην κοιλιά, με ιδιαίτερη χρονική κατανομή. Ο κωλικός των χοληφόρων εντοπίζεται στο δεξιό άνω μέρος της κοιλίας και προκαλείται εξαιτίας κάποιας πέτρας που έχει σφηνώσει παροδικά στην έξοδο της χοληδόχου κύστης.

Χολοκυστίτιδα: Η χολοκυστίτιδα είναι πιο σοβαρή περίπτωση και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή οφείλεται συνήθως σε μόνιμη απόφραξη της χοληδόχου κύστης από λίθους με συνέπεια την ενεργοποίηση μικροβιακής λοίμωξης που απαιτεί νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

Χοληδοχολιθίαση:  Χοληδοχολιθίαση είναι μία σοβαρή συνέπεια της χολολιθίασης και χαρακτηρίζεται από την είσοδο και παραμονή λίθων στο χοληδόχο πόρο, το κύριο χοληφόρο σωληνάριο που φέρει την χολή από το συκώτι στο έντερο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις όπως είναι η χολαγγειίτιδα(φλεγμονή στα σωληνάρια της χολής), η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο αποφρακτικός ίκτερος(κιτρίνισμα του δέρματος και των οφθαλμών).

Πολύποδες χοληδόχου κύστης :Πρόκειται για μικρές προσεκβολές που σχηματίζονται στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις, ιδίως όταν αυξηθούν σε μέγεθος, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της χοληδόχου κύστης.

Καρκίνος χοληδόχου κύστης: Πρόκειται για έναν σπάνιο αλλά εξαιρετικά σοβαρό τύπο καρκίνου. Υπάρχουν συγκεκριμένες προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις που θέτουν την υποψία ώστε να μην διαγνωστεί η νόσος σε προχωρημένο βαθμό που καθιστά τη θεραπεία ιδιαίτερα δύσκολη.

Συμπτώματα παθήσεων της χοληδόχου κύστης

  • Κοιλιακό άλγος ιδιαίτερα στο άνω δεξιό ή άνω μεσαίο τμήμα της κοιλιάς
  • Ναυτία και έμετος ιδίως μετά το φαγητό
  • Πυρετός με ρίγος σε περίπτωση σοβαρής φλεγμονής
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
  • Φούσκωμα και δυσπεψία

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν αντίστοιχα συμπτώματα που επιμένουν, είναι αναγκαία η κλινική ιατρική εξέταση και ο διαγνωστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία χολολιθίασης

Η χολολιθίαση (και οι επιπλοκές της) αντιμετωπίζεται οριστικά μόνο χειρουργικά. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπωςη λαπαροσκοπική και η ρομποτική χολοκυστεκτομή. Τα πλεονεκτήματα είναι ασύγκριτα:

  • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μηδαμινός πόνος
  • Σύντομη νοσηλεία και ταχύτατη ανάρρωση
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκαλύπτει μεταβολίτες εσωτερικών χώρων ως βασικούς δείκτες στο άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα

Στρεπτόκοκκος: Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ

Η διέγερση γάμμα του εγκεφάλου βοηθά στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Η φυσικοθεραπεία που εστιάζεται στο ισχίο μειώνει τον χρόνιο πόνο στη μέση για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με την κλινική δοκιμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου;

Καρκίνος εγκέφαλος: Οι ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής.

Close Icon