Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Προστάτης πάθηση: Παθήσεις του προστάτη ως ο λόγος που πηγαίνετε συχνά τουαλέτα

Προστάτης πάθηση: Παθήσεις του προστάτη ως ο λόγος που πηγαίνετε συχνά τουαλέτα

Προστάτης πάθηση: Βρίσκεστε να περπατάτε στο μπάνιο κάθε ώρα ή να αντιμετωπίζετε ενοχλητικές διαρροές ούρων;

Βρίσκεστε να περπατάτε στο μπάνιο κάθε ώρα ή να αντιμετωπίζετε ενοχλητικές διαρροές ούρων; Αν ναι, μπορεί να ευθύνεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή η προστατίτιδα. Η κατανόηση περισσότερων για τα ζητήματα του προστάτη και το πόσο υπερβολική είναι η ούρηση σας επιτρέπει να αναζητήσετε θεραπεία για την κατάστασή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βιώσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Τι είναι η BPH;

Η BPH αναφέρεται σε έναν διευρυμένο προστάτη αδένα ή σε φλεγμονή του προστάτη που προκαλείται από κάτι διαφορετικό από τον καρκίνο του προστάτη. Αν και η ακριβής αιτία της BPH δεν είναι απολύτως σαφής, οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών στους ηλικιωμένους άνδρες, η ίνωση και η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξή της. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκινική κατάσταση. Οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα προστάτη, αλλά η ΚΥΠ είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα είναι πιο διαδεδομένα με την αύξηση της ηλικίας και ο κίνδυνος να αναπτύξετε την πάθηση αυξάνεται εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ΚΥΠ.

Τι είναι η προστατίτιδα;

Προστατίτιδα είναι η φλεγμονή ή οίδημα του προστάτη αδένα. Η αιτία της εξαρτάται από τη μορφή της προστατίτιδας ή τον τύπο της προστατίτιδας. Μια λοίμωξη, χημικές ουσίες στα ούρα, προηγούμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), νευρική βλάβη στην περιοχή της πυέλου και συναισθηματικό στρες μπορούν να συμβάλουν στη χρόνια προστατίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις, για παράδειγμα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακής προστατίτιδας. Ενώ η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνδρα, η πάθηση είναι πιο συχνή σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Συμπτώματα προβλημάτων προστάτη

Εάν έχετε πρόβλημα με τον προστάτη, όπως BPH ή προστατίτιδα, μπορεί να παρατηρήσετε τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα:

 • Πηγαίνοντας συχνά στην τουαλέτα
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Προβλήματα στην ούρηση
 • Θέματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • Διαρροή ή στάλαξη ούρων
 • Αδύναμη ροή ούρων
 • Δυσφορία στο πέος ή στο όσχεο σας
 • Πόνος μεταξύ του πρωκτού και του οσχέου σας
 • Δυσφορία στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά
 • Αδυναμία να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας
 • Πυρετός, ρίγη ή πόνοι στο σώμα
 • Ξύπνημα για ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Ούρα με ασυνήθιστο χρώμα ή οσμή
 • Πόνος με την ούρηση
 • Πόνος με εκσπερμάτωση

Επισκεφθείτε το γιατρό σας κάθε φορά που εμφανίζετε νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα από το ουροποιητικό. Όσο νωρίτερα υποβληθείτε σε εξετάσεις και υποβληθείτε σε θεραπεία για πρόβλημα προστάτη, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Πάρα πολύ κατούρημα;

Ο αριθμός των φορών που ουρείτε κανονικά την ημέρα ποικίλλει ανάλογα με την πρόσληψη υγρών. Το μέγεθος του σώματός σας, η σύνθεση και το πόσα υγρά χάνετε μέσω του ιδρώτα παίζουν επίσης ρόλο. Οι γενικές οδηγίες προτείνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν έξι έως οκτώ φορές σε ένα 24ωρο. Εάν ο αριθμός των φορών που ουρείτε ξαφνικά αυξάνεται ή δυσκολεύεστε να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως, μπορεί να έχετε προστατίτιδα ή BPH.

Πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα του προστάτη;

Για να αποφύγετε επιπλοκές που σχετίζονται με παθήσεις του προστάτη ή για να αποκλείσετε τον καρκίνο του προστάτη, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας με το πρώτο σημάδι νέων συμπτωμάτων από το ουροποιητικό. Οι ανεπεξέργαστες διαταραχές του προστάτη μπορεί να οδηγήσουν σε ουρολοιμώξεις, προβλήματα κατά τη διάρκεια του σεξ, στρες, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και πέτρες στα νεφρά.

Διάγνωση προβλημάτων προστάτη

Για να διαγνώσετε ένα πρόβλημα προστάτη και να αναπτύξετε μια αποτελεσματική θεραπεία, ο γιατρός σας θα επανεξετάσει τα συμπτώματά σας. Θα συμπληρώσουν επίσης ένα προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και θα ολοκληρώσουν μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ψηφιακής ορθικής εξέτασης (DRE). Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις ούρων, εξετάσεις αίματος, διαγνωστικές εξετάσεις στο κατώτερο ουροποιητικό σας σύστημα, υπερηχογράφημα ή βιοψία προστάτη.

Θεραπεία για BPH και προστατίτιδα

Η BPH και η προστατίτιδα είναι θεραπεύσιμες καταστάσεις. Το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας.

Χρόνια προστατίτιδα

Η θεραπεία για τη χρόνια προστατίτιδα περιλαμβάνει συχνά φάρμακα για τη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και του προστάτη σας. Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης, φυσικοθεραπεία και ζεστά μπάνια.

Βακτηριακή προστατίτιδα

Εάν έχετε βακτηριακή προστατίτιδα, η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια. Η κατανάλωση περισσότερων υγρών μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα της θεραπείας σας.

BPH

Οι θεραπευτικές επιλογές για την BPH μπορεί να περιλαμβάνουν προσεκτική αναμονή, αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα της BPH περιλαμβάνουν τη μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ και την αποφυγή φαρμάκων όπως η αλλεργία και τα φάρμακα για το κρυολόγημα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη σας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του προστάτη ή ακόμα και να συρρικνώσουν τον προστάτη σας. Άλλοι χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του αδένα του προστάτη σας. Εάν νομίζετε ότι ουρείτε πάρα πολύ, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να μάθετε εάν το πρόβλημα του προστάτη είναι η αιτία. Και αν φταίει η BPH ή η προστατίτιδα, κατανοήστε ότι και οι δύο είναι κοινές, θεραπεύσιμες καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το σεξ να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Τα οφέλη της κανέλας για τον προστάτη

Επιστήμονες πλησιάζουν σε ένα καλύτερο τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία του προστάτη;

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon