Επιστημονικά Νέα

Συνδέθηκε ο αυτισμός με το κάπνισμα

Συνδέθηκε ο αυτισμός με το κάπνισμα

Μια νέα Σουηδική μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι ο αυτισμός συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ κάποιοι γενετικοί παράγοντες είναι αυτοί που συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης.

Οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο αυτισμός οφείλεται στη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, ενώ οι αυτιστικοί φεύγουν πιο νωρίς από τη ζωή από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Επιπλέον, τα κορίτσια παρουσιάζουν πιο δύσκολα αυτισμό από ό,τι τα αγόρια.

Η μελέτη πραματοποιήθηκε σε πάνω από 400 παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό και σε ακόμα 2.040 παιδιά που γεννήθηκαν την ίδια περίοδο χωρίς αυτισμό.

Οι ερευνητές συνέδεσαν την πρόκληση της πάθησης με το κάπνισμα της εγκύου μητέρας και πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στους οποίους εκτίθεται η μητέρα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης τους εμβρύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι παράγοντες αυτοί, επηρεάζουν το παιδί κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του, αλλά και κατά την περιγεννητική περίοδο. Επιπρόσθετα επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου ή προκαλούν άλλες βλάβες στο παιδί, που αποτελούν σημαντικές παθολογικές αιτίες του αυτισμού.

Επίσης διαπιστώθηκε αύξηση του αυτισμού ως 40% στα παιδιά των εγκύων γυναικών που καπνίζουν και έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η καισαρική εκτόξευε αυτή την αύξηση πρόκλησης αυτισμού στο 60%.

Την επισήμανση πως είναι απαραίτητες κι άλλες μελέτες για το θέμα αυτό ώστε, να αναλύσουν περαιτέρω οι επιστήμονες τόσο τα γενετικά όσο και τα περιβαλλοντικά αίτια πρόκλησης αυτισμού. Παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μελέτες ότι εκτός του κινδύνου για αυτισμό. προκαλεί σοβαρές  βλάβες στο έμβρυο, όπως διαταραχές συμπεριφοράς, παρορμητική διάθεση, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν όχι μόνο να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αλλά και να εκτίθενται στο, καπνό των άλλων, ενώ υπενθυμίζουν ότι η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού είναι 1 σε κάθε 42 αγόρια και  1 σε κάθε 189 κορίτσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Νέα γονίδια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό "κλειδί" για μελλοντικές θεραπείες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια οθόνη σε ολόκληρο το γονιδίωμα μιας γραμμής κυττάρων πράσινου πιθήκου, τα οποία είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από έκθεση σε SARS-CoV-2 από ό, τι οι κυτταρικές σειρές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.