Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Ζήστε περισσότερο εντάσσοντας την σωματική άσκηση στη ζωή σας

Προσδόκιμο ζωής: Ζήστε περισσότερο εντάσσοντας την σωματική άσκηση στη ζωή σας

Προσδόκιμο ζωής: Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας και η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα ζωής, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Η μελέτη, που διεξήχθη από Βρετανούς ερευνητές οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 1.400 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι ακόμη και το αργό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

Σωματική δραστηριότητα και τρόπος ζωής

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Dharani Yerrakalva από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξήγησε ότι η έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει κατά πόσον η μείωση της σωματικής δραστηριότητας ή η αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής σε ηλικιωμένους ενήλικες θα είχε ως αποτέλεσμα χειρότερη ποιότητα ζωής. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο παράγοντες είχαν πράγματι αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της ποιότητας ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και πρόωρου θανάτου.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν εδώ και καιρό την τακτική σωματική δραστηριότητα για τη διατήρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. Η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, τόνισε ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν σθεναρά αυτές τις συστάσεις. Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά τα άτομα να αισθάνονται δυνατά, ζωτικά και πρόθυμα να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή.

Οι βελτιώσεις στη σωματική συμπεριφορά έχουν πολλά οφέλη για τη διατήρηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, όπως τόνισε η Yerrakalva. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο σε κοινές παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη, επιτρέποντας στους ηλικιωμένους να φροντίζουν τον εαυτό τους. Επιπλέον, η μεγαλύτερη δραστηριότητα και η λιγότερη καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίες συνδέονται στενά με τη συνολική ποιότητα ζωής.

Η μελέτη παρακολούθησε 1.433 Άγγλους ενήλικες, οι οποίοι είχαν αρχικά εγγραφεί σε μια μελέτη για τον καρκίνο. Τα επίπεδα δραστηριότητάς τους παρακολουθήθηκαν με επιταχυνσιόμετρα και η ποιότητα ζωής τους αξιολογήθηκε με βάση την κινητικότητα, την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, τις καθημερινές δραστηριότητες, τα επίπεδα πόνου και τη διάθεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 15λεπτη μείωση της δραστηριότητας, η ποιότητα ζωής μειωνόταν σημαντικά. Ομοίως, η αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς, όπως το να περνάει κανείς περισσότερο χρόνο καθιστός, σχετιζόταν με χαμηλότερες βαθμολογίες ποιότητας ζωής.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας και η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι ηλικιωμένοι που αύξησαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους και μείωσαν ταυτόχρονα τον καθιστικό χρόνο παρουσίασαν υψηλότερες βαθμολογίες ποιότητας ζωής. Ακόμη και η ενασχόληση με ελαφρές δραστηριότητες, όπως το αργό περπάτημα, βρέθηκε να είναι ευεργετική, αν και οι πιο μέτριες έως έντονες ασκήσεις, όπως το γρήγορο περπάτημα, απέδωσαν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε ή εντείνετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, ειδικά για ηλικιωμένους ή άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις. Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι σαφές: η ενσωμάτωση τακτικής σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μικρά βήματα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Έτσι, είτε πρόκειται για έναν σύντομο περίπατο είτε για πιο έντονες ασκήσεις, κάθε προσπάθεια για περισσότερη δραστηριότητα είναι καλύτερη από το να παραμείνετε καθιστοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα για θάλασσα και βουνό

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος και το στρες;

Καλοκαιρινές δραστηριότητες που θα σας αλλάξουν την διάθεση

Πώς μπορεί να συνδέεται η απώλεια δοντιών με την απώλεια μνήμης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon