Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ποια η επίδραση της ρύπανσης των πλαστικών στην υγεία της καρδιάς;

Ποια η επίδραση της ρύπανσης των πλαστικών στην υγεία της καρδιάς;

Τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα δεν ανακυκλώνονται ποτέ και διασπώνται σε αυτά τα σωματίδια. Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά ουσιαστικοί περιορισμοί.

Αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού. Είναι όμως αυτές οι μικροσκοπικές κηλίδες στο σώμα αβλαβείς, επικίνδυνες ή έτσι κι έτσι; Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά σχετικά με το πώς αυτά τα κομμάτια – τα μικροπλαστικά και τα μικρότερα νανοπλαστικά – μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά. Η ιταλική μελέτη έχει αδυναμίες, αλλά είναι πιθανό να επιστήσει την προσοχή στη συζήτηση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα δεν ανακυκλώνονται ποτέ και διασπώνται σε αυτά τα σωματίδια. «Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά ουσιαστικοί περιορισμοί», είπε ο Δρ Στιβ Νίσεν, ειδικός στην καρδιά στην κλινική του Κλίβελαντ. «Είναι μια κλήση αφύπνισης ότι ίσως πρέπει να πάρουμε πιο σοβαρά το πρόβλημα των μικροπλαστικών. Ως αιτία για καρδιακές παθήσεις; Δεν έχει αποδειχθεί. Ως πιθανή αιτία; Ναι ίσως.”

Τι βρήκε η μελέτη;

Στη μελέτη συμμετείχαν 257 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσουν τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό τους. Ιταλοί ερευνητές ανέλυσαν τη συσσώρευση λίπους που αφαίρεσαν οι χειρουργοί από τις καρωτίδες, οι οποίες παρέχουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας δύο μεθόδους, βρήκαν στοιχεία πλαστικών – κυρίως αόρατων νανοπλαστικών – στην αρτηριακή πλάκα 150 ασθενών και καμία ένδειξη πλαστικών σε 107 ασθενείς.

Ακολούθησαν αυτούς τους ανθρώπους για τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 30 ή το 20% όσων είχαν πλαστικά είχαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με οκτώ ή περίπου 8% όσων δεν είχαν στοιχεία πλαστικής. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης περισσότερες ενδείξεις φλεγμονής σε άτομα με πλαστικά κομμάτια στα αιμοφόρα αγγεία τους. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του οργανισμού σε τραυματισμούς και πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Ελπίζω ότι το ανησυχητικό μήνυμα από τη μελέτη μας θα αυξήσει τη συνείδηση των πολιτών, ειδικά των κυβερνήσεων, ώστε επιτέλους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της υγείας του πλανήτη μας», δήλωσε ο Δρ Raffaele Marfella από το Πανεπιστήμιο της Καμπανίας στην Ιταλία, ο οποίος ηγήθηκε τη μελέτη, σε ένα email.

Ποια είναι τα προβλήματα με τη μελέτη;

Είναι πολύ μικρή και περιορίστηκε μόνο σε άτομα με στενωμένες αρτηρίες, που ήδη κινδύνευαν για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Οι ασθενείς με τα πλαστικά είχαν περισσότερες καρδιοπάθειες, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη από τους ασθενείς χωρίς πλαστική. Ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες και πιο πιθανό να είναι καπνιστές. Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσαρμόσουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της στατιστικής τους ανάλυσης, αλλά μπορεί να έχασαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αποτελέσματα.

Αυτού του είδους η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα πλαστικά προκάλεσαν τα προβλήματά τους. Οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες για το τι κατανάλωναν ή ανέπνεαν οι άνθρωποι, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στα πλαστικά. Τα δείγματα θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί στο εργαστήριο. Οι ερευνητές το αναγνωρίζουν στην εργασία τους και προτείνουν μελλοντικές μελέτες να γίνουν σε καθαρούς χώρους όπου ο αέρας φιλτράρεται για ρύπους.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, είπε ο Δρ Φίλιπ Λάντριγκαν από το Κολέγιο της Βοστώνης. Ο Landrigan, ο οποίος έγραψε ένα συνοδευτικό άρθρο στο περιοδικό, είπε ότι είναι η πρώτη αναφορά που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ μικροπλαστικών και νανοπλαστικών με ασθένειες στους ανθρώπους. Άλλοι επιστήμονες έχουν βρει πλαστικά κομμάτια στους πνεύμονες, το συκώτι, το αίμα, τον πλακούντα και το μητρικό γάλα. «Δεν αποδεικνύει αιτία και αποτέλεσμα, αλλά υποδηλώνει αιτία και αποτέλεσμα», είπε. «Και πρέπει επειγόντως είτε να αναπαραχθεί είτε να διαψευσθεί από άλλες μελέτες που έγιναν από άλλους ερευνητές σε άλλους πληθυσμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση της παιδικής παχυσαρκίας με BPA πλαστικά

  Η έκθεση σε BPA συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και την παιδική παχυσαρκία

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα ανθρώπινου πλακούντα

Εάν πίνετε από πλαστικά μπουκάλια νερού, μην κάνετε αυτό το λάθος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon