Σεξουαλική Υγεία

Εγκυμοσύνη: Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα ανθρώπινου πλακούντα

Εγκυμοσύνη: Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα ανθρώπινου πλακούντα

Εγκυμοσύνη: Η χρήση πλαστικών παγκοσμίως έχει αυξηθεί εκθετικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, παράγοντας έναν μετρικό τόνο πλαστικών απορριμμάτων για κάθε άτομο στον πλανήτη.

Μια σειρά πρόσφατων μελετών διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά υπάρχουν σχεδόν σε οτιδήποτε καταναλώνουμε, από το εμφιαλωμένο νερό μέχρι το κρέας και τα φυτικά τρόφιμα. Τώρα, οι ερευνητές των Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού χρησιμοποίησαν ένα νέο αναλυτικό εργαλείο για να μετρήσουν τα μικροπλαστικά που υπάρχουν στους ανθρώπινους πλακούντες. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences, ομάδα με επικεφαλής τον Matthew Campen, Ph.D., ανέφερε ότι βρέθηκαν μικροπλαστικά και στα 62 δείγματα πλακούντα που εξετάστηκαν, με συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 6,5 σε 790 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού.

Αν και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται μικροί (ένα μικρογραμμάριο είναι ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου), ο Campen ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην υγεία ενός σταθερά αυξανόμενου όγκου μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Για τους τοξικολόγους, «η δόση κάνει το δηλητήριο», είπε. “Εάν η δόση συνεχίζει να αυξάνεται, αρχίζουμε να ανησυχούμε. Εάν βλέπουμε επιπτώσεις στους πλακούντες, τότε όλη η ζωή των θηλαστικών σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό δεν είναι καλό.”

Στη μελέτη, ο Campen και η ομάδα του, σε συνεργασία με συναδέλφους του Baylor College of Medicine και του Oklahoma State University, ανέλυσαν δωρεά ιστού πλακούντα. Σε μια διαδικασία που ονομάζεται σαπωνοποίηση, επεξεργάστηκαν χημικά τα δείγματα για να «χωνέψουν» το λίπος και τις πρωτεΐνες σε ένα είδος σαπουνιού. Στη συνέχεια, περιέστρεψαν κάθε δείγμα σε μια υπερφυγόκεντρο, η οποία άφησε ένα μικρό κομμάτι πλαστικού στο κάτω μέρος ενός σωλήνα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται πυρόλυση, έβαλαν το πλαστικό σφαιρίδιο σε ένα μεταλλικό κύπελλο και το θερμάνουν στους 600 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια κατέγραψαν τις εκπομπές αερίων ως διαφορετικοί τύποι πλαστικού που καίγονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. “Η εκπομπή αερίου πηγαίνει σε ένα φασματόμετρο μάζας και σας δίνει ένα συγκεκριμένο δακτυλικό αποτύπωμα”, είπε ο Campen. «Είναι πολύ ωραίο».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το πιο διαδεδομένο πολυμερές στον ιστό του πλακούντα ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών. Αποτελούσε το 54% των συνολικών πλαστικών. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (γνωστότερο ως PVC) και το νάιλον αντιπροσώπευαν το καθένα περίπου το 10% του συνόλου, με το υπόλοιπο να αποτελείται από άλλα εννέα πολυμερή.

Ο Marcus Garcia, PharmD, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Campen, ο οποίος πραγματοποίησε πολλά από τα πειράματα, είπε ότι μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόση ποσότητα μικροπλαστικού υπήρχε στον ανθρώπινο ιστό. Συνήθως, οι ερευνητές θα μετρούσαν απλώς τον αριθμό των σωματιδίων που είναι ορατά κάτω από ένα μικροσκόπιο, παρόλο που ορισμένα σωματίδια είναι πολύ μικρά για να τα δει κανείς.

Η χρήση πλαστικών παγκοσμίως έχει αυξηθεί εκθετικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, παράγοντας έναν μετρικό τόνο πλαστικών απορριμμάτων για κάθε άτομο στον πλανήτη. Περίπου το ένα τρίτο του πλαστικού που έχει παραχθεί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου έχει απορριφθεί ή σταλεί σε χωματερές, όπου αρχίζει να διασπάται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που υπάρχει στο ηλιακό φως.

«Αυτό καταλήγει στα υπόγεια ύδατα και μερικές φορές γίνεται αεροζόλ και καταλήγει στο περιβάλλον μας», είπε ο Γκαρσία. “Δεν το λαμβάνουμε μόνο από την κατάποση αλλά και μέσω της εισπνοής. Επηρεάζει όχι μόνο εμάς ως ανθρώπους αλλά όλα τα ζώα μας – κοτόπουλα, ζώα – και όλα τα φυτά μας. Το βλέπουμε σε όλα.” Ο Campen επισημαίνει ότι πολλά πλαστικά έχουν μεγάλη ημιζωή—τον χρόνο που χρειάζεται για να υποβαθμιστεί το μισό δείγμα.

Ενώ τα μικροπλαστικά υπάρχουν ήδη στο σώμα μας, δεν είναι σαφές ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία, αν υπάρχουν. Παραδοσιακά, τα πλαστικά θεωρούνταν βιολογικά αδρανή, αλλά ορισμένα μικροπλαστικά είναι τόσο μικρά που μετρώνται σε νανόμετρα – το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου – και είναι ικανά να διασχίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες, είπε.

Ο Κάμπεν είπε ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον ανθρώπινο ιστό μπορεί να εξηγήσει τις αινιγματικές αυξήσεις σε ορισμένους τύπους προβλημάτων υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, καθώς και η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Η συγκέντρωση των μικροπλαστικών στους πλακούντες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, είπε, επειδή ο ιστός αναπτύσσεται μόνο για οκτώ μήνες. «Άλλα όργανα του σώματός σας συσσωρεύονται για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1/4 εκατομμυρίου αόρατα νανοπλαστικά σωματίδια σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού

Τα νανοπλαστικά προωθούν τη νόσο του Πάρκινσον

Μικροπλαστικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - Έκθεση, διατροφή και μικροχλωρίδα του εντέρου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δευτερογενή μικροπλαστικά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία στη φύση προκαλούν σοβαρή φλεγμονή του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.