Επιστημονικά Νέα

Οστεοπενία Πάρκινσον: Ο έλεγχος της υγείας των οστών είναι βασικός για τους νοσούντες

Οστεοπενία Πάρκινσον: Ο έλεγχος της υγείας των οστών είναι βασικός για τους νοσούντες

Οστεοπενία Πάρκινσον: Ενώ η διατήρηση της καλής υγείας των οστών είναι σημαντική για όλους, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Davis Phinney για τη νόσο του Πάρκινσον, “Αν και δεν είναι άμεσο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον, η οστεοπόρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, είναι εξαιρετικά κοινή μεταξύ των ατόμων που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον”. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 91% των γυναικών και το 61% των ανδρών με PD έχουν είτε οστεοπόρωση είτε οστεοπενία. Σε μια ερευνητική εργασία του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, οι συγγραφείς εξέτασαν 23 μελέτες σχετικά με την υγεία των οστών και τη νόσο του Πάρκινσον και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που νοσούν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση και οστεοπενία από τον γενικό πληθυσμό.

Ο νευρολόγος του Bev επιβεβαίωσε ότι πολλά άτομα με PD εμφανίζουν οστεοπόρωση καθώς και ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία έχει συσχετιστεί με συχνότερες πτώσεις σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Σε συνδυασμό με προβλήματα ισορροπίας και βάδισης, η μειωμένη οστική πυκνότητα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θέτουν τα άτομα με PD σε υψηλότερο κίνδυνο να πέσουν και να υποστούν κάταγμα. Αναφέροντας μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στο περιοδικό Bone, η Marta Figueiredo του Parkinson’s News Today σημείωσε ότι, “Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα ισχίου και μη σπονδυλικής στήλης, κυρίως λόγω των προβλημάτων ισορροπίας που είναι εγγενή στο ασθένεια και χειρότερη υγεία των οστών”.

Επειδή τα αδύναμα και εύθραυστα οστά σπάνε πιο εύκολα και τα άτομα με PD διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την ενίσχυση των οστών και την αποφυγή τραυματισμών, όπως:

  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D για την ενίσχυση των οστών σας.
  • Ασκηθείτε για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των οστών και να ενισχύσετε τις αρθρώσεις και τους μύες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και τραυματισμών.
  • Τρώτε πολλά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορεί να αυξήσουν την οστική πυκνότητα.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας εάν τα φάρμακα για την οστεοπόρωση, την απώλεια οστικής μάζας ή τον σχετικό πόνο είναι μια επιλογή.
  • Ελέγξτε όλα τα φάρμακά σας με έναν γιατρό για να δείτε εάν κάποια μπορεί να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας.

Ενώ η διατήρηση της καλής υγείας των οστών είναι σημαντική για όλους, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες καρδιακής προσβολής έχουν λιγότερες πιθανότητες για Πάρκινσον

Η πολυνοσηρότητα της μέσης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα φλαβονοειδή βοηθούν ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Προκλήσεις για γυναίκες με νόσο Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.