Επιστημονικά Νέα

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τους γιατρούς & φαρμακοποιούς

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τους γιατρούς & φαρμακοποιούς

 

Γιατροί και Φαρμακοποιοί αποτελούν για τους πολίτες τις  πλέον αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για θέματα υγείας σύμφωνα με έρευνα της  ΚΑΠΠΑ Research που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ & Δημόσια Υγεία» που διοργάνωσε ο τομέας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στην εποχή του Internet και της μεγάλης διάχυσης πληροφοριών στα ΜΜΕ οι επαγγελματίες της υγείας, ιατροί και φαρμακοποιοί, παραμένουν στην κορυφή της εμπιστοσύνης των πολιτών για πληροφόρηση.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνετε από διάφορες πηγές σχετικά με θέματα υγείας;” οι πολίτες απαντούν ότι κατά 84% μένουν από τους γιατρούς και 69% από τους φαρμακοποιούς. Αντίστοιχα στο ερώτημα “πόσο συχνά έτυχε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας τον τελευταίο χρόνο;” οι πολίτες κατά πλειοψηφία κατατάσσουν τους γιατρούς, το internet και τους φαρμακοποιούς στην κορυφή της λίστας.Στο ερώτημα “τον τελευταίο χρόνο αναζητήσατε πληροφορίες για υπηρεσίες υγείας, δηλαδή γιατρούς, νοσοκομεία, δυνατότητες περίθαλψης, διαγνωστικές εξετάσεις από κάποιον από τους παρακάτω;” και πάλι οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές:Σημειώνεται ότι τον αναντικατάστατο ρόλο των φαρμακοποιών και των γιατρών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, Μάκης Κοσμάτος, κατά την παρέμβασή του στο ίδιο  συνέδριο . Μάλιστα αναφερόμενος στα ευρήματα σε σχέση με τις πηγές πληροφόρησης των πολιτών και ειδικά για τα θέματα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ο  Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ. επεσήμανε ότι τα ΜΜΕ οφείλουν, μεν, να καταστήσουν σαφές στον ασθενή ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ήπιων ασθενειών χωρίς, όμως, να υποσκελίζουν την συμβουλή του ειδικού όπου είναι απαραίτητη. Τέλος, ο κ. Κοσμάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά οφέλη από την εξάπλωση της χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που θα επιφέρει η απελευθέρωση της διατίμησης και η διεύρυνση της λίστας τους για την οικονομία της υγείας και την εθνική οικονομία γενικότερα:ελάφρυνση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων αποσυμφόρηση των υγειονομικών υποδομών και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω της απελευθέρωσης παραγωγικών επενδύσεων .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική ευθύνη της κα Έφη Σίμου και κα Αναστασίας Ρουμελιώτη του τομέα Επιδημιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καταδεικνύει ότι η  συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91,7%) εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης, ακολουθούν η ανεργία ( 84,4%), η φτώχεια ( 83,6%) η εγκληματικότητα (82,6%) και η αρρώστια (81,4%).Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% την ψυχική του υγεία, το 52,6% τις προσωπικές σχέσεις του και το 55,7% τη δυνατότητά του να αγοράσει φάρμακα, ενώ το 28,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου ώστε να διαρκέσει περισσότερο η θεραπεία, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη επιστημόνων για την κατάργηση των εθισμών

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία