Επιστημονικά Νέα

Ο κρίσιμος ρόλος του εντέρου στην πνευμονική νόσο

Ο κρίσιμος ρόλος του εντέρου στην πνευμονική νόσο

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπευτικές θεραπείες. 

Έρευνα με επικεφαλής το Centenary Institute, το University of Technology Sydney και το Hunter Medical Research Institute υποδηλώνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ανοίγοντας το δρόμο για νέες θεραπευτικές θεραπείες. Μια χρόνια πνευμονοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αναπνευστικές δυσκολίες, η ΧΑΠ προκαλείται από μακροχρόνια εισπνοή καπνού τσιγάρου ή από έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση ή άλλες τοξικές ενώσεις. Κατατάσσεται ως η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Δημοσιεύτηκαν στο Gut, οι βασικές ανακαλύψεις από τη μελέτη περιλαμβάνουν την αναγνώριση διακριτών βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τη ΧΑΠ και την πιθανή αποτελεσματικότητα της μεταφοράς μικροβίων στα κόπρανα (FMT) ως θεραπεία για τη ΧΑΠ. Η μελέτη έδειξε επίσης βελτιωμένα αποτελέσματα για ασθενείς με ΧΑΠ μέσω διατροφικών παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έντερο. «Το έντερο φιλοξενεί το μεγαλύτερο και πιο ποικίλο μικροβίωμα στο σώμα που, ανάλογα με τη σύνθεσή του, μπορεί είτε να προκαλέσει είτε να αναστείλει τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Phil Hansbro, Διευθυντής του Centenary UTS Center for Inflammation.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΧΑΠ στα μοντέλα ποντικιών μας, επιβεβαιώνοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του γαστρεντερικού μικροβιώματος, της φλεγμονής και της πνευμονικής νόσου», είπε. Ο καθηγητής Hansbro πρόσθεσε ότι η μελέτη είχε επίσης αποδείξει την πιθανή αποτελεσματικότητα της μεταφοράς μικροβίων στα κόπρανα (FMT) στη θεραπεία της ΧΑΠ.

“Χρησιμοποιήσαμε το FMT για τη μεταφορά ωφέλιμων μικροοργανισμών του εντέρου μεταξύ υγιών και ποντικών με ΧΑΠ, που βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων και στη βελτίωση της αναπνοής. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή θεραπευτική επίδραση αυτών των συγκεκριμένων μικροβίων του εντέρου στον μετριασμό των προβλημάτων που σχετίζονται με τη ΧΑΠ”, δήλωσε ο καθηγητής Hansbro. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kurtis Budden, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Hunter, τόνισε τα θετικά αποτελέσματα για ασθενείς με ΧΑΠ που προκύπτουν από διατροφικές παρεμβάσεις.

“Η βελτίωση της διατροφής μιας μικρής επιλεγμένης ομάδας ανθρώπινων ασθενών με ΧΑΠ μέσω συμπληρωμάτων διαιτητικών ινών οδήγησε σε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα συμπτώματα της νόσου. Ομοίως, η παροχή μιας δίαιτας υψηλής αντοχής σε άμυλο σε ποντίκια με ΧΑΠ έδωσε ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για τροποποίηση της διατροφής στη διαχείριση της ΧΑΠ”, είπε ο Δρ Budden.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η εργασία τους ανοίγει νέες συναρπαστικές δυνατότητες για θεραπείες στόχευσης μικροβιώματος που θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ΧΑΠ – μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη και διαχείριση κοινών πεπτικών προβλημάτων

Καινούργιο εργαλείο δημόσιας αναζήτησης που αντιστοιχίζει τα μικρόβια με τους μεταβολίτες

Αλλαγές στο μικροβίωμα συνδέονται με το φάσμα αυτισμού

Μικροβίωμα του εντέρου: Γνωρίστε το Asaccharobacter celatus—το μικρόβιο της υγείας του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.