Επιστημονικά Νέα

Ντοπαμίνη εθισμός εγκέφαλος: Πως μπορεί να μπει στοπ στις εξαρτήσεις

Ντοπαμίνη εθισμός εγκέφαλος: Πως μπορεί να μπει στοπ στις εξαρτήσεις

Πολλές δραστηριότητες μας προκαλούν μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται αυτόματα στους αντίστοιχους ερεθισμούς χωρίς έλεγχο

Ντοπαμίνη εθισμός εγκέφαλος: Ο όρος “νηστεία ντοπαμίνης” δημιουργήθηκε από τον ψυχίατρο της Καλιφόρνια, Δρ.Cameron Sepah. Είναι ένας «επικοινωνιακός» όρος που δεν πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά. Η ντοπαμίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο σύστημα ανταμοιβής, κινήτρων, μάθησης και ευχαρίστησης. Αλλά τίποτα δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του χωρίς να ληφθεί υπόψη το πόσο το χρησιμοποιούμε.

Ένα ωφέλιμο πράγμα μπορεί να μετατραπεί σε βλαβερό αν χρησιμοποιείται συνεχώς αλλά ο εγκέφαλος δεν έχει τρόπο να το σταματήσει. Πολλές δραστηριότητες μας προκαλούν μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται αυτόματα στους αντίστοιχους ερεθισμούς χωρίς έλεγχο.

Σήμερα είναι διαδεδομένες πέντε βασικές καταναγκαστικές συμπεριφορές που μπορεί να συνδέονται με την ντοπαμίνη: η συναισθηματική διατροφή (όταν τρώμε όχι επειδή πεινάμε αλλά για να αισθανθούμε καλύτερα), η συνεχής χρήση των social media, τα τυχερά παιχνίδια, τα ψώνια και φυσικά τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Η ιδέα της νηστείας ντοπαμίνης είναι να αποκοπούμε για ένα διάστημα από οτιδήποτε κάναμε έως τώρα.

Ο Sepah συνιστά να ξεκινήσουμε με σταδιακό τρόπο που είναι ελάχιστα ενοχλητικός για τον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να κάνουμε “νηστεία ντοπαμίνης” από μία έως τέσσερις ώρες στο τέλος της ημέρας (ανάλογα με τις εργασιακές και οικογενειακές απαιτήσεις). Επίσης μία ημέρα του Σαββατοκύριακου να περάσουμε τη μέρα μας έξω από την πόλη κάνοντας ένα τοπικό ταξίδι. Αυτές φυσικά δεν είναι νέες ιδέες. Είναι γνωστό από παλιά ότι οι προσκολλήσεις της ζωής μπορούν ξεχαστούν με τα ταξίδια γιατί έχουμε καινούργια ερεθίσματα.

Στην πραγματικότητα, η “νηστεία ντοπαμίνης” είναι ένας όρος για τη μείωση του άγχους. Η αποφυγή της αλληλεπίδρασης με ανθρώπους δεν ήταν ποτέ μέρος της αρχικής ιδέας του Sepah. Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση (εκτός κι αν είναι καταναγκαστική) ανήκει στην κατηγορία των υγιών συμπεριφορών που αντικαθιστούν τις ανθυγιεινές, όπως είναι το συνεχές σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αρχική πρόθεση πίσω από τη “νηστεία ντοπαμίνης” ήταν να παράσχει ένα σκεπτικό για αποσύνδεση από φρενίτιδα των πολλών ωρών στα social media.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκαλυπτική μελέτη για την επίδραση της ζάχαρης στον εγκέφαλό μας

Πως αποτυπώνεται στον εγκέφαλο η κοινωνική απομόνωση;

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.