Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ζάχαρη Εγκέφαλος: Πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή; Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση

Ζάχαρη Εγκέφαλος: Πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή;  Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.


Ζάχαρη Εγκέφαλος: Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούριο ή νιώθουμε απόλαυση, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται. Με τη βοήθεια των φυσικών χημικών σημάτων, διάφορες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους για να μας βοηθήσουν να μάθουμε και να επαναλάβουμε συμπεριφορές που βελτιώνουν τη γνώση και την ευεξία μας.

Βασιζόμενο κυρίως στον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, το σύστημα ανταμοιβής βοηθά να εξηγήσουμε διάφορες ανθρώπινες εμπειρίες, όπως τον έρωτα, τη σεξουαλική απόλαυση και τη διασκέδαση με τους φίλους μας.

Εντούτοις, ορισμένες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά, καταλαμβάνουν το σύστημα αυτό, ενεργοποιώντας το όποτε το θέλουν εκείνα. Λένε στον εγκέφαλο να επαναλαμβάνει συνεχώς την αναζήτηση απόλαυσης και αυτός ο μηχανισμός κρύβεται πίσω από τον εθισμό. Αλλά είναι η ζάχαρη μια τέτοια ουσία; Και αν ναι, πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή;

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Οι επιδράσεις ήταν έντονες μετά από 12 μέρες

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις επιδράσεις της ζάχαρης σε 7 χοίρους, χρησιμοποιώντας τεχνικές νευροαπεικόνισης και για τον εντοπισμό των αντίστοιχων νευροδιαβιβαστών και για την εξέταση του συστήματος ανταμοιβής. Στους χοίρους δόθηκε πρόσβαση σε ένα διάλυμα σουκρόζης για 1 ώρα επί 12 συνεχόμενες μέρες και στη συνέχεια η ομάδα σκάναρε τους εγκεφάλους τους.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι μετά από μόλις 12 μέρες πρόσληψης ζάχαρης, μπορούσαν να δουν μεγάλες αλλαγές στην ντοπαμίνη και στα συστήματα οπιοειδών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, το οπιοειδές σύστημα, το οποίο σχετίζεται κυρίως με την ευεξία και την απόλαυση, είχε ήδη ενεργοποιηθεί μετά την πρώτη πρόσληψη.

Γιατί η ζάχαρη είναι εθιστική τελικά;

Τα ευρήματα, συμπεραίνουν οι ειδικοί, δείχνουν ότι τροφές υψηλές σε σακχαρόζη επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο που παρατηρείται και σε όσους έχουν καταναλώσει εθιστικά ναρκωτικά.

Ο κύριος ερευνητής εξηγεί ότι τα ευρήματα αντικρούουν τις αρχικές του υποθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζάχαρη έχει επιδράσεις στη φυσιολογία μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν είναι υγιές. Οι άνθρωποι αναζητάμε την ενεργοποίηση της ντοπαμίνης και αν κάτι το κάνει εύκολα και γρηγορότερα, τότε θα επιλέξουμε αυτό τον τρόπο.

Οι χοίροι χρησιμοποιήθηκαν εδώ διότι οι ομοιοστατικοί τους μηχανισμοί μοιάζουν αρκετά με των ανθρώπων. Το ιδανικό θα ήταν να εξεταστεί απευθείας η επίδραση της ζάχαρης στους ανθρώπους, όμως αυτό είναι δύσκολο καθώς η ντοπαμίνη σε εμάς μπορεί να ενεργοποιηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζάχαρη η υπεύθυνη για προβλήματα υγείας

Έρευνα: Ποιές είναι οι πιο εθιστικές τροφές

Τα υπέρ και τα κατά των υδατανθράκων για τον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon