Διατροφή

Ζάχαρη Εγκέφαλος: Πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή; Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση

Ζάχαρη Εγκέφαλος: Πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή;  Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Ζάχαρη Εγκέφαλος: Κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούριο ή νιώθουμε απόλαυση, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται. Με τη βοήθεια των φυσικών χημικών σημάτων, διάφορες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους για να μας βοηθήσουν να μάθουμε και να επαναλάβουμε συμπεριφορές που βελτιώνουν τη γνώση και την ευεξία μας.

Βασιζόμενο κυρίως στον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, το σύστημα ανταμοιβής βοηθά να εξηγήσουμε διάφορες ανθρώπινες εμπειρίες, όπως τον έρωτα, τη σεξουαλική απόλαυση και τη διασκέδαση με τους φίλους μας.

Εντούτοις, ορισμένες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά, καταλαμβάνουν το σύστημα αυτό, ενεργοποιώντας το όποτε το θέλουν εκείνα. Λένε στον εγκέφαλο να επαναλαμβάνει συνεχώς την αναζήτηση απόλαυσης και αυτός ο μηχανισμός κρύβεται πίσω από τον εθισμό. Αλλά είναι η ζάχαρη μια τέτοια ουσία; Και αν ναι, πώς εξηγείται η έντονη λαχτάρα γι’ αυτή;

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Οι επιδράσεις ήταν έντονες μετά από 12 μέρες

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις επιδράσεις της ζάχαρης σε 7 χοίρους, χρησιμοποιώντας τεχνικές νευροαπεικόνισης και για τον εντοπισμό των αντίστοιχων νευροδιαβιβαστών και για την εξέταση του συστήματος ανταμοιβής. Στους χοίρους δόθηκε πρόσβαση σε ένα διάλυμα σουκρόζης για 1 ώρα επί 12 συνεχόμενες μέρες και στη συνέχεια η ομάδα σκάναρε τους εγκεφάλους τους.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι μετά από μόλις 12 μέρες πρόσληψης ζάχαρης, μπορούσαν να δουν μεγάλες αλλαγές στην ντοπαμίνη και στα συστήματα οπιοειδών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, το οπιοειδές σύστημα, το οποίο σχετίζεται κυρίως με την ευεξία και την απόλαυση, είχε ήδη ενεργοποιηθεί μετά την πρώτη πρόσληψη.

Γιατί η ζάχαρη είναι εθιστική τελικά;

Τα ευρήματα, συμπεραίνουν οι ειδικοί, δείχνουν ότι τροφές υψηλές σε σακχαρόζη επηρεάζουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο που παρατηρείται και σε όσους έχουν καταναλώσει εθιστικά ναρκωτικά.

Ο κύριος ερευνητής εξηγεί ότι τα ευρήματα αντικρούουν τις αρχικές του υποθέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζάχαρη έχει επιδράσεις στη φυσιολογία μας και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό δεν είναι υγιές. Οι άνθρωποι αναζητάμε την ενεργοποίηση της ντοπαμίνης και αν κάτι το κάνει εύκολα και γρηγορότερα, τότε θα επιλέξουμε αυτό τον τρόπο.

Οι χοίροι χρησιμοποιήθηκαν εδώ διότι οι ομοιοστατικοί τους μηχανισμοί μοιάζουν αρκετά με των ανθρώπων. Το ιδανικό θα ήταν να εξεταστεί απευθείας η επίδραση της ζάχαρης στους ανθρώπους, όμως αυτό είναι δύσκολο καθώς η ντοπαμίνη σε εμάς μπορεί να ενεργοποιηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ζάχαρη η υπεύθυνη για προβλήματα υγείας

Έρευνα: Ποιές είναι οι πιο εθιστικές τροφές

Τα υπέρ και τα κατά των υδατανθράκων για τον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σαρδέλα : Η κατανάλωση της αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Τα οφέλη για την υγεία της σαρδέλας και των λιπαρών ψαριών, γενικά, είναι ευρέως γνωστά. Τα υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπών τους βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Διατροφή : Οδηγός για ισορροπημένη διατροφή

Διατροφή : Ο Οδηγός Eatwell δείχνει πόσα από αυτά που τρώμε συνολικά πρέπει να προέρχονται από κάθε ομάδα τροφίμων για να επιτύχουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή για να αντιμετωπίσετε την ινομυαλγία

Ινομυαλγία Διατροφή: Ο Δρ Ron Hounninghake, Διευθυντής της Κλινικής Riordan στο Κάνσας, αναφέρει πως σχεδόν όλοι οι ασθενείς του με ινομυαλγία είναι ελλιπής σε επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οποιοδήποτε μυοσκελετικός πόνος σημαίνει χαμηλά επίπεδα βιταμίνη D και πολλοί τύποι πόνου θα ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους συμπληρώματα.

Γιατί το μωβ λάχανο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου

Μωβ λάχανο: Το μωβ λάχανο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή φυλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος, καθώς και καλίου που ρυθμίζει την πίεση. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.

Λόγοι για την ένταξη της πρωτεΐνης στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα

Μια από τις συνέπειες του χρόνου είναι ότι οι μύες μας σταδιακά ατροφούν και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα.