Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα υπέρ και τα κατά των υδατανθράκων για τον οργανισμό

Τα υπέρ και τα κατά των υδατανθράκων για τον οργανισμό

Για να κατανοήσουμε την επιρροή που έχουν στην διατροφή μας οι υδατάνθρακες, πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι διαχωρίζονται σε απλούς και σύνθετους, ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η ικανότητά μας να τους ξεχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.


Οι απλοί υδατάνθρακες είναι κυρίως:

Τα σάκχαρα: όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), το σιρόπι καλαμποκιού υψηλό σε φρουκτόζη και το σιρόπι αγαύης.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά: σπόροι από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η μεγαλύτερη πηγή είναι το άσπρο αλεύρι που προέρχεται από εξευγενισμένο σιτάρι.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό στο σώμα μας, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Κάποιοι από τους κύριους σύνθετους υδατάνθρακες είναι οι εξής:

– Φρούτα & λαχανικά

– Όσπρια

– Δημητριακά ολικής αλέσεως

– Καστανό ρύζι, πατάτες, κινόα, πλιγούρι

Για να απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτηση του τίτλου, ο τύπος των υδατανθράκων είναι αυτός που καθορίζει και την επίδρασή τους στον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα, οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σημαντικά σε πληθώρα καταστάσεων και νοσημάτων, τα οποία φαίνονται παρακάτω:

– Αίσθημα κούρασης όλη την ημέρα (λόγω απότομης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα).

– Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου II.

– Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων (όπου και αυτά συνεπάγονται αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου II).

– Υπερκατανάλωση τροφής και κίνδυνος παχυσαρκίας

– Εθισμός στην ζάχαρη (η κατανάλωσή της έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνεται εθιστική)

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες οι οποίοι όχι μόνο μπορούν να αποτρέψουν από το να συμβούν καταστάσεις όπως τις παραπάνω, αλλά επίσης ευνοούν και βελτιώνουν την υγεία μας όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τα οφέλη που μπορούν να έχουν.

– Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών

– Μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή

– Επιδρούν βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (και αποτρέπουν έτσι το αίσθημα κόπωσης)

– Προωθούν ένα υγιέστερο πεπτικό σύστημα

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon