Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Crohn: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Νόσος του Crohn: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Το γάλα αμυγδάλου, τα αυγά και η βρώμη είναι ανάμεσα στις τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στη νόσο του Crohn.

Εάν πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε κατάλληλα το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Ορισμένες τροφές ερεθίζουν το ήδη καταπονημένο στομάχι, όμως άλλες παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να εντείνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διατροφή ενός ασθενή με νόσο του Crohn θα πρέπει να διαμορφώνεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του και την ευαισθησία του οργανισμού του. Συμβουλευτείτε διατροφολόγο και κάντε τις απαραίτητες δοκιμές πριν καταλήξετε ποιο είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.


Ποιες τροφές να προτιμάτε

– Γάλα αμυγδάλου: Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν παράλληλα δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή, καθώς παράγεται από αλεσμένα αμύγδαλα ενισχυμένα με ασβέστιο.

– Αυγά: Η πρωτεΐνη του αυγού είναι εύπεπτη και απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

– Βρώμη: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες –όπως αυτές που βρίσκονται στα ωμά φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς– προσελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο παχύ έντερο κι έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Όμως η βρώμη παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και περνούν πιο εύκολα από τη γαστρεντερική οδό.

– Πουρές λαχανικών: Δεν πρέπει να… φοβάστε τα λαχανικά αν πάσχετε από νόσο του Crohn. Μην εστιάζετε μόνο στους υδατάνθρακες, καθώς δεν παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να πολτοποιήσετε λαχανικά όπως η κολοκύθα ή το καρότο και να τα απολαύσετε σε μορφή πουρέ.

– Σολομός: Το 25% των θερμίδων που λαμβάνετε καθημερινά θα πρέπει να είναι από πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση. Θα πρέπει να προτιμάτε τις καθαρές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από θαλασσινά και ψάρια.

– Παπάγια: Τα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, το μάνγκο και η μπανάνα, είναι αρκετά εύπεπτα και πολύ θρεπτικά.

– Πουρές από όσπρια: Χρειάζεται γενικώς προσοχή στην κατανάλωση οσπρίων, όμως ο πουρές από ρεβίθια ή φακές είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.

– Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.

– Ρύζι: Παραδοσιακή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν γενικώς πρόβλημα με το στομάχι τους. Δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, δεν καταπονεί όμως το στομάχι.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Τα παρακάτω δεν προκαλούν τα συμπτώματα, αλλά επιδεινώνουν τις ενοχλήσεις:

– Αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, κρασί)

– Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια

– Αναψυκτικά

– Καφές, τσάι, σοκολάτα

– Γάλα, τυρί, γιαούρτι (εάν η νόσος του Crohn συνδυάζεται με δυσανεξία στη λακτόζη)

– Τηγανητά

– Ωμά λαχανικά και φρούτα

– Κόκκινο κρέας

– Καυτερά φαγητά

– Προϊόντα ολικής άλεσης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο της ημικρανίας

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Close Icon