Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Crohn: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νόσος του Crohn: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που επηρεάζει πάνω από 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νόσος του Crohn είναι μία πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος πρήζεται, ερεθίζεται και φουσκώνει. Με αυτό το πρήξιμο μπορεί να δημιουργηθεί στένωση του πεπτικού σωλήνα σε αυτό το σημείο. Κατά τη νόσο του Crohn, μπορεί να προσβληθούν από λίγα εκατοστά εντέρου μέχρι ένα μέτρο ή και περισσότερο. Η νόσος προκαλεί φλεγμονή (οίδημα και πόνο) στα έντερα αλλά και έλκη. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Όσοι πάσχουν από τη θα βιώσουν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο που δεν καλυτερεύει, επανέρχεται γρήγορα ή χειροτερεύει μετά την τουαλέτα. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνετε η διάρροια (μερικές φορές με αίμα), η απώλεια βάρους, η γενική αδιαθεσία για μεγάλες περιόδους, η κόπωση, η αναιμία, οι πρησμένες αρθρώσεις, έλκη στο στόμα και μερικές φορές τα αποστήματα γύρω από τον πρωκτό.

Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι ήπια και δύσκολα τα παρατηρεί κανείς ενώ μερικές φορές μπορεί να καλυτερεύσουν από μόνα τους. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματά ή προσπαθούν να τα θεραπεύσουν μόνοι τους, προσπαθώντας να αλλάξουν αυτά που τρώνε ή να παίρνοντας παυσίπονα.

Διάγνωση

Αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, οι εξετάσεις αίματος και ένα απλό τεστ κοπράνων που μπορεί να καθορίσει αν έχετε τη νόσο του Crohn ή όχι. Το συγκεκριμένο τεστ αφορά στη λήψη ενός μικρού δείγματος κοπράνων, που μπορεί να γίνει στο σπίτι προτού επισκεφθείτε τον ειδικό. Ακόμα και αν το τεστ είναι φυσιολογικό, δεν σημαίνει πως δεν έχετε τη νόσο, απλά είναι λιγότερο πιθανό και ένας ειδικός θα βοηθήσει να μάθετε που οφείλονται τα συμπτώματά σας. Εάν το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση που θεωρείται συχνά ως μια δυσάρεστη, επώδυνη διαδικασία, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει αφού οι ειδικοί έχουν την τεχνογνωσία και πρόσβαση στην καλύτερη τεχνολογία και εξοπλισμό ώστε να κάνουν την κολονοσκόπηση όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

Αιτίες

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τη νόσο του Crohn, υπήρξε μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η οποία και συνεχίζει. Δεν υπάρχει μία και μόνη αιτία, αλλά πολλά διαφορετικά ερεθίσματα ή παράγοντες κινδύνου που μπορεί να ευθύνονται για διάφορες καταστάσεις και διαφορετικούς ανθρώπους.

Τα γονίδια είναι σημαντικός παράγοντας για το ποιος ασθενήσει από τη νόσο του Crohn, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Αν και είναι αλήθεια ότι η νόσος του Crohn μπορεί να υπάρχει στα γονίδια μιας οικογένειας, τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει αφού η νόσος δεν είναι απαραίτητα κληρονομική (ο κίνδυνος αυτός είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο από ό, τι φαντάζεστε).

Γνωρίζουμε επίσης ότι η ασθένεια θα μπορούσε να προκληθεί από μόλυνση, ή ακόμα και από τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει, ή να υπερ-αντιδράσει σε αυτά τα βακτήρια και στην προσπάθειά να ελέγξει μια λοίμωξη , να γίνει ανεξέλεγκτο και να δημιουργήσει βλάβη που προκαλεί έλκη του βλεννογόνου του εντέρου. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερα βακτήρια να μπουν στα τοιχώματα του εντέρου και να επιδεινώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι η νόσος του Crohn είναι πολύ πιο συχνή, και συχνά πιο σοβαρή, σε άτομα που καπνίζουν. Εάν έχετε τη νόσο και συνεχίζεται να καπνίζεται η ασθένεια θα χειροτερέψει και μπορεί ακόμη και να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη νόσο του Crohn μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μερικές φορές, σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξειδικευμένες θεραπείες δίαιτας, με τη λήψη προβιοτικων ή με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Βιταμίνες και συμπληρώματα, μερικές φορές χορηγούνται ακόμα και με ένεση. Ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως στεροειδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά ειδικοί προσπαθούν να τα αποφεύγουν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς φάρμακα όπως τα στεροειδή έχουν μια σειρά από παρενέργειες.

Αν η νόσος του Crohn είναι σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη, φάρμακα για την καταστολή του υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος είναι υποχρεωτικά. Νέες θεραπείες εμφανίζονται συνέχεια, και οι ειδικοί έχουν μερικές φορές πρόσβαση σε πολύ καινούρια φάρμακα που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτείται ή ακόμη και να είναι η καλύτερη θεραπεία ανάλογα με τον τρόπο που η νόσος του Crohn έχει επηρεάσει το έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

6 φλεγμονώδεις πρωτεΐνες προβλέπουν την ελκώδη κολίτιδα

Ελκώδης κολίτιδα: Χαρακτηρίστηκε προκλινική η συστηματική φλεγμονή στην ελκώδη κολίτιδα σε δείγματα πλάσματος από 72 άτομα που ανέπτυξαν ελκώδη κολίτιδα αργότερα στη ζωή τους και 140 υγιείς συμμετέχοντες.

Μειώθηκε ο ρυθμός γονιμότητας στην Ινδία

Ινδία γονιμότητα: Η Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Υγεία-5 αποκαλύπτει ότι ο TFR της Ινδίας μειώθηκε από 2,2 σε 2. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αντισυλληπτικών στην Ινδία (CPR) αυξήθηκε από 54% σε 67%.