Επιστημονικά Νέα

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Νέα έρευνα για τη δυστροφία του κερατοειδούς

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Νέα έρευνα για τη δυστροφία του κερατοειδούς

Νευροεπιστήμη κερατοειδής: Η δυστροφία του κερατοειδούς Fuchs είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες των ματιών που διαγιγνώσκονται σε σχεδόν 5% του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 40 ετών και άνω. Είναι μια κληρονομική ασθένεια των ματιών που προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως εκδηλώνεται στη μέση ηλικία. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου – φουσκάλες στην επιφάνεια του κερατοειδούς – μοιάζουν με καταρράκτη με την πρώτη ματιά. Η ασθένεια εξελίσσεται από το κέντρο του κερατοειδούς προσβάλλοντας όλα τα στρώματα του κερατοειδούς. Η εξέλιξη της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο και σε σοβαρές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα απώλεια όρασης.

Η ερευνητική ομάδα μοριακής νευροβιολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Tõnis Timmusk δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τη δυστροφία του Fuchs στο περιοδικό Scientific Reports με τίτλο “Η επαναλαμβανόμενη επέκταση CTG που σχετίζεται με τη δυστροφία του κερατοειδούς κερατοειδούς στο γονίδιο TCF4 επηρεάζει τη μεταγραφή από τους εναλλακτικούς υποστηρικτές του”, που συνέταξε ο Alex Sirp, Kristian Leite, Jürgen Tuvikene, Kaja Nurm, Mari Sepp και Tõnis Timmusk.

Ο καθηγητής Timmusk λέει, “Επί του παρόντος, η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυστροφίας του κερατοειδούς Fuchs είναι μια χειρουργική διαδικασία, στην οποία αντικαθίσταται ολόκληρος ο κερατοειδής του ασθενούς. Ωστόσο, μια τέτοια θεραπεία είναι περίπλοκη επειδή απαιτεί διαθεσιμότητα ιστού δότη. Αποτρέψαμε μια δυσάρεστη χειρουργική επέμβαση, εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της δυστροφίας του Fuchs και να βρούμε τρόπους για να το αποτρέψουμε. ”

Το ανθρώπινο γονιδίωμα – DNA – αποτελείται από αλυσίδες τεσσάρων διαφορετικών τύπων νουκλεοτιδίων (συντομογραφία A, T, C και G). Οι διαφορετικοί συνδυασμοί μας δείχνουν πραγματικά ποιοι είμαστε. Επαναλαμβανόμενες ακολουθίες εμφανίζονται στο DNA, δηλαδή ορισμένοι συνδυασμοί στο γονιδίωμά μας μπορούν να επαναληφθούν δεκάδες ή εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες φορές. Τέτοιες επαναλήψεις είναι ασταθείς, ποικίλλουν σε μήκος μεταξύ ατόμων καθώς και σε διαφορετικούς ιστούς του ίδιου ατόμου.

“Η επέκταση ορισμένων επαναλήψεων μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες ασθένειες επέκτασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες ασθένειες προκαλούνται από μη φυσιολογική επανάληψη επέκτασης τριών νουκλεοτιδίων, γι ‘αυτό είναι γνωστές επίσης ως διαταραχές επανάληψης τρινουκλεοτιδίων”, λέει ένας από τους κύριους συγγραφείς του άρθρου.

Τρινουκλεοτίδιο επανάληψης διαταραχές είναι ένα σύνολο πάνω από 40 διαφορετικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων του Huntington νόσο , σύνδρομο εύθραυστου Χ, μυοτονική δυστροφία, κλπ ενδοθηλιακά δυστροφία του κερατοειδούς των Fuchs’ προκαλείται από το CTG τρινουκλεοτιδίου επανάληψης επέκταση στη μεταγραφή παράγοντα 4 (TCF4). Ενώ το μήκος επανάληψης σε υγιή άτομα παραμένει κάτω από 40, το μήκος επανάληψης σε άτομα με προβλήματα όρασης είναι πάνω από 40 επαναλήψεις. “Το γονίδιο TCF4 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.

Οι μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του TCF4 σχετίζονται άμεσα με τη σχιζοφρένεια, την ψυχική καθυστέρηση και μια πολύ σπάνια διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Pitt-Hopkins “, λέει ο Sirp. Ο Τίμς Timmusk λέει,” Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η επέκταση της επαναλαμβανόμενης CTG επηρεάζει την έκφραση του TCF4 σε καλλιεργημένα άτομα. κύτταρα. Λόγω της ταχείας προόδου των γονιδιωματικών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, μπορέσαμε να συγκρίνουμε την έκφραση του γονιδίου TCF4 στο ενδοθήλιο του κερατοειδούς υγιών ατόμων και ασθενών με δυστροφία του Fuchs. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν αλλαγές στα επίπεδα έκφρασης του TCF4 σε περίπτωση δυστροφίας του ενδοθηλιακού κερατοειδούς του Fuchs.

Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς αυτές οι (τρι) νουκλεοτιδικές επαναλήψεις μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη μιας ασθένειας μέσω αλλαγών στην γονιδιακή έκφραση. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία της δυστροφίας του Fuchs.

“Ως επόμενο βήμα, θέλουμε να προσδιορίσουμε πότε και για πόσο καιρό θα εμφανιστούν αλλαγές στο επίπεδο του TCF4 σε άτομα που αργότερα αναπτύσσουν την ενδοθηλιακή δυστροφία του κερατοειδούς του Fuchs . Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την ανάπτυξη μιας στρατηγικής θεραπείας που θα επέτρεπε τη ρύθμιση των επιπέδων TCF4 στο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς και έτσι αποτρέπει την ασθένεια “, λέει ο καθηγητής Timmusk.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν οι ψηφιακοί βιοδείκτες να προβλέψουν τον κορωνοϊό;

Οι αλγόριθμοι AI δεν εντοπίζουν αποτελεσματικά τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η περιποίηση που πρέπει να ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου για ξεκούραστο βλέμμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.