Τεχνολογία

Βιοδείκτης κορωνοϊός: Τα ψηφιακά μέσα και η ανίχνευση του ιού

Βιοδείκτης κορωνοϊός: Τα ψηφιακά μέσα και η ανίχνευση του ιού

Η παρακολούθηση  της υγείας μέσω φορητών συσκευών μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόβλεψη της πιθανότητας ανάπτυξης COVID-19.

Βιοδείκτης κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι συσκευές που φοριούνται από τον καταναλωτή (όπως το Fitbit), όταν έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μετρούν συνεχώς ζωτικά σημεία, έχουν μια λογική προγνωστική ικανότητα για την αξιολόγηση των σημείων και των συμπτωμάτων του COVID-19.

Η μελέτη δεν καλύπτει μόνο τον ιό betacoronavirus που προκαλεί την παγκόσμια πανδημία (SARS-CoV-2), αλλά και άλλες μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν ανησυχία. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν από έξυπνα ρολόγια καταναλωτών, με έμφαση στον εντοπισμό της προ-συμπτωματικής ανίχνευσης της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα φυσιολογικής και δραστηριότητας μια σειρά ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Κοιτάζοντας 32 άτομα που προέρχονταν από μια ομάδα περίπου 5.300 συμμετεχόντων. Ανακαλύφθηκε ότι 26 από τα άτομα (81%) εμφάνισαν αλλαγές στον καρδιακό τους ρυθμό, τον αριθμό των καθημερινών βημάτων που έκαναν ή τις μεταβολές στο χρόνο που κοιμόταν.

Με εκείνους που εμφάνισαν ανιχνεύσιμες φυσιολογικές αλλοιώσεις, 22 από τα άτομα έδειξαν αλλαγές πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Με τέσσερα άτομα, οι φυσιολογικές αλλαγές εμφανίστηκαν εννέα ημέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν αυτά τα ευρήματα και τα συνέδεσαν με αναδρομικά δεδομένα smartwatch, αποδείχθηκε ότι στο 63% των περιπτώσεων COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν ανιχνευτεί πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο. Από τις διάφορες μετρήσεις βιοδεικτών, οι πιο σημαντικές ήταν η αύξηση των αυξήσεων του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι η παρακολούθηση  της υγείας μέσω φορητών συσκευών μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πρόβλεψη της πιθανότητας ανάπτυξης COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature , υπό τον τίτλο “Προ-συμπτωματική ανίχνευση του COVID-19 από δεδομένα smartwatch.”

Η αναλύτρια της Lux Research Danielle Bradnan λέει: «Ενώ η Fitbit χρησιμοποιεί ψηφιακούς βιοδείκτες για να παρακολουθεί τους υπαλλήλους για την πιθανότητα ανοσοαπόκρισης από τον Ιούνιο του 2020, η εταιρεία απέφυγε από το να κάνει συγκεκριμένους ισχυρισμούς για το COVID-19. Πρόσφατα, η Fitbit δημοσίευσε ένα έγγραφο που αποδεικνύει την ακρίβεια του στην ανίχνευση του COVID-19 συγκεκριμένα. ”

Όσον αφορά τα ευρήματα, η Brandan σημειώνει: «Η ακρίβεια μπορεί να φαίνεται χαμηλή με την πρώτη ματιά, αλλά η ικανότητα ανίχνευσης μιας μεταδοτικής ασθένειας με οποιοδήποτε επίπεδο ακρίβειας είναι επαναστατική και με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον στρατό των ΗΠΑ, η ακρίβεια είναι πιθανό να Οι πελάτες πρέπει να δουν αυτήν την έρευνα ως πρόσκληση για όπλα σχετικά με τη σημασία των ψηφιακών βιοδεικτών όχι μόνο στον αγώνα κατά του COVID-19 αλλά ως τρόπος εισόδου στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ αίματος ανιχνεύει την αποτελεσματικότητα του αντι-covid εμβολίου

Μελλοντικό τεστ αίματος θα ανοίξει τον δρόμο για την ανίχνευση της αποτλεσματικότητας του εμβολίου covid-19

Ανακαλύφθηκαν πρωτεΐνες που προβλέπουν τη βαρύτητα της νόσου covid-19

Νέα τεχνολογία βοηθά τους καρκινοπαθείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς επωφελήθηκαν από τη χρήση αλγορίθμων υπολογιστών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους σε μια μοναδική βρετανική δοκιμή.

Το δύσκολο πέρασμα στη βιοοικονομία και τα σημαντικά οφέλη της βιοτεχνολογίας

Βιοτεχνολογία: Αν και η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μείωση 7% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τα ατμοσφαιρικά αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι τεχνολογίες που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τους ωκεανούς

Ο άνθρωπος αν και εξαρτάται απόλυτα από τη θάλασσα, γνωρίζει για αυτήν πολύ λίγα έως ελάχιστα μέχρι τώρα. Τα συστήματα παρατήρησης του ωκεανού μας βοηθούν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τη θάλασσα.