Επιστημονικά Νέα

Νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του σταφυλόκοκκου

Νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του σταφυλόκοκκου

Το MRSA προκάλεσε πολυάριθμους θανάτους στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Παρά την καλή πρόοδο με άλλα εμβόλια, δεν υπάρχει εμβόλιο για το MRSA. Μια νέα μελέτη δείχνει γιατί είναι αυτό και δείχνει προς την καλύτερη κατεύθυνση να προχωρήσουμε. Η νέα έρευνα σηματοδοτεί γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του βακτηρίου Staphylococcus aureus απέτυχαν. Η έρευνα δείχνει ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση για τον σχεδιασμό εμβολίων. Αυτή η προσέγγιση είναι εκείνη όπου πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα αναξιοποίητο σύνολο ανοσοκυττάρων.

Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν ότι ο μόνος τρόπος επιτυχίας ενός εμβολίου είναι εάν χορηγηθεί στη μήτρα (πριν γεννήσει η μητέρα) ή πολύ σύντομα μετά τη γέννηση. Οι ανθεκτικές σε μεσιθιλίνη μολύνσεις από Staphylococcus aureus ( MRSA ) είναι το αποτέλεσμα ενός βακτηριδίου Staphylococcus. Ο οργανισμός που έχει γίνει ανθεκτικός στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται κάποτε για τη θεραπεία λοιμώξεων. Πολλά βακτήρια MRSA είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά αντιβιοτικά της μεθικιλλίνης, πενικιλλίνης, οξακιλλίνης και κεφοξιτίνης.

Το MRSA έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες για την υγεία σε χώρους όπως νοσοκομεία, φυλακές και νοσοκομεία, ειδικά για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κύριες εκδηλώσεις ασθένειας είναι η μόλυνση του αίματος (σηψαιμία), το σύνδρομο τοξικού σοκ και η νεκρωτική πνευμονία.

Αντιμικροβιακή αντίσταση

Το βακτήριο αποτελεί μέρος του αναπτυσσόμενου προβλήματος των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίδια. Η συνέπεια αυτής της αύξησης είναι το αποτέλεσμα ότι πολλές λοιμώξεις απαιτούν θεραπεία με ισχυρότερες αντιμικροβιακές ουσίες και όπου ορισμένα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα, με το αναπόφευκτο σενάριο ότι κάποιες μολύνσεις θα γίνουν μία ημέρα μη θεραπευτικές.

Νέα έρευνα

Η νέα έρευνα προέρχεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις, όπου οι επιστήμονες λαμβάνουν μια εναλλακτική ματιά σε ένα εμβόλιο «σταφ», εξετάζοντας την ενεργοποίηση ενός αναξιοποίητου συνόλου ανοσοκυττάρων. Εργασία με τα τρωκτικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα (ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο ανοσοποιητικό κύτταρο) λειτουργούν για να προστατεύουν από βακτήρια σταφυλιών. Ωστόσο, η πλειονότητα των εμβολίων χρησιμεύουν για την τόνωση του άλλου κύριου τύπου ανοσολογικών κυττάρων που ονομάζονται Β κύτταρα.

Οι σταφυλόκοκκοι παράγουν μια άλφα-τοξίνη η οποία εμποδίζει το σώμα να ενεργοποιήσει μια ανταπόκριση των κυττάρων Τ, επιτρέποντας την εξάπλωση του διηθητικού βακτηρίου. Περαιτέρω μελέτες με ποντίκια δείχνουν πως η επιδίωξη να προκαλέσει μια ισχυρή απόκριση κυττάρων Τ είναι αποτελεσματική για τη στόχευση βακτηρίων Staphylococcus στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απόκριση των Τ κυττάρων από την εποχή της γέννησης φέρνει την προοπτική του επαναπρογραμματισμού της συνολικής επίδρασης του βακτηριδίου στο ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".

Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.