Επιστημονικά Νέα

Νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του σταφυλόκοκκου

Νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του σταφυλόκοκκου

Το MRSA προκάλεσε πολυάριθμους θανάτους στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Παρά την καλή πρόοδο με άλλα εμβόλια, δεν υπάρχει εμβόλιο για το MRSA. Μια νέα μελέτη δείχνει γιατί είναι αυτό και δείχνει προς την καλύτερη κατεύθυνση να προχωρήσουμε. Η νέα έρευνα σηματοδοτεί γιατί οι προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του βακτηρίου Staphylococcus aureus απέτυχαν. Η έρευνα δείχνει ότι απαιτείται μια νέα προσέγγιση για τον σχεδιασμό εμβολίων. Αυτή η προσέγγιση είναι εκείνη όπου πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα αναξιοποίητο σύνολο ανοσοκυττάρων.

Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν ότι ο μόνος τρόπος επιτυχίας ενός εμβολίου είναι εάν χορηγηθεί στη μήτρα (πριν γεννήσει η μητέρα) ή πολύ σύντομα μετά τη γέννηση. Οι ανθεκτικές σε μεσιθιλίνη μολύνσεις από Staphylococcus aureus ( MRSA ) είναι το αποτέλεσμα ενός βακτηριδίου Staphylococcus. Ο οργανισμός που έχει γίνει ανθεκτικός στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται κάποτε για τη θεραπεία λοιμώξεων. Πολλά βακτήρια MRSA είναι ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά αντιβιοτικά της μεθικιλλίνης, πενικιλλίνης, οξακιλλίνης και κεφοξιτίνης.

Το MRSA έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανησυχίες για την υγεία σε χώρους όπως νοσοκομεία, φυλακές και νοσοκομεία, ειδικά για ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κύριες εκδηλώσεις ασθένειας είναι η μόλυνση του αίματος (σηψαιμία), το σύνδρομο τοξικού σοκ και η νεκρωτική πνευμονία.

Αντιμικροβιακή αντίσταση

Το βακτήριο αποτελεί μέρος του αναπτυσσόμενου προβλήματος των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτηρίδια. Η συνέπεια αυτής της αύξησης είναι το αποτέλεσμα ότι πολλές λοιμώξεις απαιτούν θεραπεία με ισχυρότερες αντιμικροβιακές ουσίες και όπου ορισμένα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα, με το αναπόφευκτο σενάριο ότι κάποιες μολύνσεις θα γίνουν μία ημέρα μη θεραπευτικές.

Νέα έρευνα

Η νέα έρευνα προέρχεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιντ Λούις, όπου οι επιστήμονες λαμβάνουν μια εναλλακτική ματιά σε ένα εμβόλιο «σταφ», εξετάζοντας την ενεργοποίηση ενός αναξιοποίητου συνόλου ανοσοκυττάρων. Εργασία με τα τρωκτικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα (ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο ανοσοποιητικό κύτταρο) λειτουργούν για να προστατεύουν από βακτήρια σταφυλιών. Ωστόσο, η πλειονότητα των εμβολίων χρησιμεύουν για την τόνωση του άλλου κύριου τύπου ανοσολογικών κυττάρων που ονομάζονται Β κύτταρα.

Οι σταφυλόκοκκοι παράγουν μια άλφα-τοξίνη η οποία εμποδίζει το σώμα να ενεργοποιήσει μια ανταπόκριση των κυττάρων Τ, επιτρέποντας την εξάπλωση του διηθητικού βακτηρίου. Περαιτέρω μελέτες με ποντίκια δείχνουν πως η επιδίωξη να προκαλέσει μια ισχυρή απόκριση κυττάρων Τ είναι αποτελεσματική για τη στόχευση βακτηρίων Staphylococcus στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι η απόκριση των Τ κυττάρων από την εποχή της γέννησης φέρνει την προοπτική του επαναπρογραμματισμού της συνολικής επίδρασης του βακτηριδίου στο ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.