Επιστημονικά Νέα

Μνήμη Παιδιού: Πίσω στα δυόμιση έτη χρονολεί την πρώτη μνήμη νέα έρευνα

Μνήμη Παιδιού: Πίσω στα δυόμιση έτη χρονολεί την πρώτη μνήμη νέα έρευνα

Μνήμη Παιδιού: Aυτό που πολλοί άνθρωποι παρέχουν όταν τους ζητείται η πρώτη τους μνήμη δεν είναι μια οριακή μνημονική αρχή πριν από την οποία δεν υπάρχουν αναμνήσεις. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα πιθανών αναμνήσεων που προηγούνται αυτής.

Κατά μέσο όρο, οι πρώτες αναμνήσεις που μπορούν να θυμηθούν οι άνθρωποι ανάγονται πίσω στην ηλικία των δυόμιση μόλις ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Memory-review, Memory, αποτελούν εξέλιξη των προγενέστερων σχετικών συμπερασμάτων, καθότι γυρνούν το ρολόι της μνήμης πίσω κατά έναν ολόκληρο χρόνο.

Η πρώτη μνήμη φαίνεται πως λειτουργεί σαν ένας κινούμενος στόχος αντί να είναι μια στατική μνήμη, εξηγεί ο ειδικός παιδικής αμνησίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Carole Peterson από το Memorial University of Newfoundland. Έτσι, αυτό που πολλοί άνθρωποι παρέχουν όταν τους ζητείται η πρώτη τους μνήμη δεν είναι μια οριακή μνημονική αρχή πριν από την οποία δεν υπάρχουν αναμνήσεις. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα πιθανών αναμνήσεων που προηγούνται αυτής.

“Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θυμούνται πολλά από την ηλικία των δύο ετών που δεν συνειδητοποιούν. Κι αυτή η πίστη έρχεται εξαιτίας δύο κυρίως λόγων. Πρώτον, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να θυμηθούν προηγούμενες αναμνήσεις απλώς ρωτώντας τους ποια είναι η πρώτη τους μνήμη και, στη συνέχεια, ζητώντας τους να πάνε ακόμη παραπέρα. Ακολούθως, αρχίζουν να θυμούνται αναμνήσεις που πάνε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, και μερικές φορές αυτή η αναδρομή μπορεί να φτάσει έως και έναν χρόνο πίσω. Δεύτερον, έχουμε τεκμηριώσει ότι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων αναφορικά με τον χρόνο των πρώτων αναμνήσεων είναι συστηματικά λανθασμένος. Επαναλαμβανόμενα βρίσκουμε ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν μεγαλύτεροι από ό, τι στην πραγματικότητα ήταν στις πρώτες τους αναμνήσεις”.

Για περισσότερα από 20 χρόνια ο Δρ. Peterson διεξήγαγε μελέτες σχετικά με τη μνήμη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα των παιδιών και των ενηλίκων να θυμούνται τα πρώτα τους χρόνια στη ζώη. Αυτή η τελευταία έρευνα εξέτασε 10 από τα ερευνητικά της άρθρα σχετικά με την παιδική αμνησία ακολουθούμενη από αναλύσεις τόσο δημοσιευμένων όσο και μη δημοσιευμένων δεδομένων που συλλέχθηκαν στο εργαστήριο του Δρ Peterson από το 1999. Περιελάμβανε συνολικά 992 συμμετέχοντες και στη συνέχεια συγκρίθηκαν αναμνήσεις 697 συμμετεχόντων με τις αναμνήσεις των γονέων τους.

Συνολικά, τα ευρήματα δεικνύουν ότι οι πρώτες αναμνήσεις των παιδιών έρχονται νωρίτερα ηλικιακά απ΄ότι οι ίδιοι νομίζουν ότι συνέβαν, όπως επιβεβαιώθηκε από τους γονείς τους. “Όταν κοιτάζεις πράγματα που συνέβησαν πολύ καιρό πριν, είναι σαν να κοιτάς μέσα από ένα τηλεσκοπικό φακό”, λέει ο Δρ Peterson. “Όσο πιο απομακρυσμένη είναι η μνήμη σας, το τηλεσκοπικό εφέ σάς κάνει να τη βλέπετε πιο κοντά”. Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι μετακινούν την πρώτη τους μνήμη προς τα εμπρός ένα χρόνο. Έτσι, μνήμη που έλαβε χώρα σε ηλικία δυόμιση ετών, λαμβάνεται ως μεταγενέστερη χρονικά, ότι δηλαδή έλαβε χώρα έναν χρόνο αργότερα, στην ηλικία περίπου των τρεισήμισι ετών”. Το συναρπαστικό δε είναι ότι όταν το παιδί ή ο ενήλικας θυμάται γεγονότα από την ηλικία των τεσσάρων ετών και άνω, δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές στις Πανελλαδικές

Τσάι από βότανα για να καταπραΰνετε το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.