Επιστημονικά Νέα

Μιτοχόνδριο κύτταρο λειτουργία: Ο ρόλος του στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών

Μιτοχόνδριο κύτταρο λειτουργία: Ο ρόλος του στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Μιτοχόνδριο κύτταρο λειτουργία: Μια μελέτη από ερευνητές στο Karolinska Institutet δείχνει ότι ένα σημαντικό μόριο μέσα στα μιτοχόνδρια επηρεάζει τη λειτουργία τους σε ποντίκια και μύγες φρούτων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προσθέτει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με ανεξερεύνητες τροποποιήσεις πρωτεϊνών. Σε κάθε κύτταρο του σώματος υπάρχει ένα όργανο που ονομάζεται μιτοχόνδριο, το οποίο μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν ουσιαστικό μέρος του μεταβολισμού και όταν τα πράγματα πάνε στραβά μπορούμε να αναπτύξουμε σοβαρές ασθένειες.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Η μεθυλίωση είναι μια χημική τροποποίηση στην οποία μια ομάδα μεθυλίου (CH3) προστίθεται σε ένα μόριο, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Ένα μόριο που ονομάζεται S-Adenosylmethionine (SAM), επίσης γνωστό ως AdoMet, είναι ο κύριος δότης μεθυλομάδας εντός των κυττάρων και των μιτοχονδρίων. «Μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε αυτό το  μόριο αφού η παραγωγή του SAM αλλάζει στον καρκίνο και όταν γερνάμε», είπε η Anna Wredenberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, Karolinska Institutet.

Αφαιρώντας εντελώς το SAM από τα μιτοχόνδρια φρουτόμυγων και ποντικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν ποιες διεργασίες στα μιτοχόνδρια εξαρτώνται από τη μεθυλίωση. Η μελέτη εντόπισε ποιες από τις μιτοχονδριακές πρωτεΐνες μεθυλιώνονται, πώς τις επηρεάζει η μεθυλίωση και πώς αυτές οι τροποποιήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Οι ερευνητές δείχνουν επίσης τις φυσιολογικές συνέπειες της έλλειψης τέτοιων αλλαγών. Ωστόσο, πολλές ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν.

«Η μελέτη μας έδωσε μια ένδειξη ότι ορισμένες τροποποιήσεις επηρεάζονται με τη διατροφή, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε εάν μπορούμε να αλλάξουμε μια παθολογική διαδικασία προς το καλύτερο», ανέφερε η Anna Wredenberg. «Μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει μόνο τις αλλαγές πρωτεϊνών, αλλά και άλλα μόρια μπορούν επίσης να τροποποιηθούν από το ενδομιτοχονδριακό SAM. Πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις τροποποιήσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο που παίζει αυτό το μόριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Βλάβες στα μιτοχόνδρια αιτία της GWI

Η mRNA τεχνολογία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίκου

Ο ρόλος της γενετικής στον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι της covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος στη θάλασσα

Σε μία γυναίκα, που έχει μια φυσιολογική κύηση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κανένας γιατρός δεν θα απαγορεύσει τη βουτιά στη θάλασσα, μιας και τα οφέλη της κολύμβησης, θεωρούνται αναντικατάστατα για όλο το σώμα. Η θάλασσα ανακουφίζει από πόνους, μειώνει τις φλεγμονές, ενδυναμώνει το μυικό σύστημα, βοηθώντας στην επίτευξη ενός καλού τοκετού.

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.