Επιστημονικά Νέα

Μικρόβια και πετσέτες πάνε μαζί!

Μικρόβια και πετσέτες πάνε μαζί!

Σε αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο FoodProtectionTrends, σχετικά με τις πηγές μόλυνσης στο χώρο του σπιτιού, η πετσέτα της κουζίνας είναι πρώτη στη λίστα! Μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι πετσέτες της κουζίνας και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι τα πλέον βρώμικα αντικείμενα που μπορούν να μεταφέρουν τα μικρόβια και σε υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας ζήτησαν από 123 άτομα φτιάξουν φαγητό, που θα περιείχε  μοσχαρίσιο κρέας, είτε κοτόπουλο, και μια φρουτοσαλάτα. Οι εθελοντές μαγείρεψαν σε κουζίνες που υπήρχαν στον χώρο του πανεπιστημίου, ενώ είχαν προσθέσει ένα άκακο είδος βακτηρίου στο κρέας και το κοτόπουλο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της μετάδοσής του σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος.

Τι συνέβη

Πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες, πριν πλύνουν τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν μετά από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και αφού είχαν πλύνει σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές ξαναχρησιμοποιούσαν τις πετσέτες και έτσι ξανα-μόλυναν τα χέρια τους.

Έτσι λοιπόν το 90% των φρουτοσαλατών ήταν μολυσμένες με τα βακτήρια του κρέατος και του κοτόπουλου. Αυτό αποδεικνύει ότι, αν το βακτήριο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ερευνητές ως ανιχνευτή ήταν κάποιο επιβλαβές, όπως η σαλμονέλα, τότε θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για την υγεία των εθελοντών. Επίσης, τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες άφησαν υπολείμματα ωμού κρέατος ή κοτόπουλου στο νεροχύτη, το ψυγείο, το φούρνο ή τον κάδο απορριμμάτων.

Τονίστηκε επίσης η συνήθεια που έχουνε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας ή χωρίς να καθαρίσουν την συσκευή μετά τη χρήση. Τα βακτήρια που εντοπίζονται συνήθως στο ωμό κρέας και τα πουλερικά μεταδίδονται στις πετσέτες της κουζίνας, ακόμα και στην περίπτωση που ξεπλυθεί καλά, καθώς και σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού.

Η λύση;

Η συμβουλή των ερευνητών λοιπόν είναι να πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τις πετσέτες της κουζίνας μετά από τη προετοιμασία κάθε γεύματος ή αν πρόκειται για χαρτοπετσέτες να τις πετάμε αμέσως μετά τη χρήση.

Ηεπικεφαλής των ερευνητών και ειδική σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων Τζένι Σνιντ τόνισε:

 «Οι βαμβακερές πετσέτες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από βακτήρια τα οποία ενοχοποιούνται για τροφογενείς νόσους. Επίσης, σκεφτείτε πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι σας ενώ μαγειρεύεται ή περιφέρεστε στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αγγίζοντας τις πόρτες και άλλα αντικείμενα. Πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο διασποράς μιρκοοργανισμών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία σας. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να πλένεται επιμελώς τα χέρια σας, καθώς και να απολυμαίνετε σωστά επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.