Επιστημονικά Νέα

Λιπιδιωματικός χάρτης: Χρήσιμες πληροφορίες για την ανοσολογία

Λιπιδιωματικός χάρτης: Χρήσιμες πληροφορίες για την ανοσολογία

Λιπιδιωματικός χάρτης: Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την ταυτόχρονη ανίχνευση χιλιάδων μορίων λιπιδίων που εμφανίζονται στα Τ κύτταρα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την ταυτόχρονη ανίχνευση χιλιάδων μορίων λιπιδίων που εμφανίζονται στα Τ κύτταρα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον D. Branch Moody, MD, του Τμήματος Ρευματολογίας, Ανοσίας και Φλεγμονής στο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, αντιπροσωπεύει μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών από την Οξφόρδη, Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο, Μελβούρνη, Αυστραλία και Χρόνινγκεν, Ολλανδία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Cancer Cell.

Η ομάδα ανέπτυξε μια νέα και ευαίσθητη μέθοδο για να ανιχνεύσει περισσότερα από 2.000 λιπίδια συνδεδεμένα με μόρια που παρουσιάζουν το αντιγόνο CD1, τα οποία εμφανίζουν αντιγόνα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν τα αντιγόνα, μέχρι τη δεκαετία του 1990, θεωρήθηκε ότι αυτά τα αντιγόνα ήταν πάντα πεπτίδια που προέρχονταν από πρωτεΐνες.

Επειδή τα λιπίδια δεν κωδικοποιούνται από τα γονίδια και αντίθετα παράγονται από ένζυμα και σχηματίζονται σε μεμβράνες, έχουν εντελώς διαφορετικές λειτουργίες και θέσεις στο κύτταρο. Η ικανότητα μέτρησης πολλών λιπιδικών αντιγόνων ταυτόχρονα θα επιτρέψει στους μελλοντικούς ερευνητές να διασταυρώσουν οποιοδήποτε λιπίδιο που σχετίζεται με ασθένεια που ενδιαφέρει στη λίστα των υποψηφίων λιπιδικών αντιγόνων από αυτόν τον χάρτη και ενδεχομένως να κάνουν συνδέσεις με ασθένειες.

Οι προσπάθειές τους απέδωσαν τον πρώτο ολοκληρωμένο λιπιδομικό χάρτη CD1, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση της έρευνας και της ανακάλυψης αναστολέων λιπιδίων και αντιγόνων για Τ κύτταρα και να υποστηρίξει την άποψη ότι τα λιπίδια επηρεάζουν φυσιολογικά τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μεθόδους που διαχωρίζουν τα κυτταρικά λιπίδια σε ένα χρωματογραφικό σύστημα, το οποίο παρείχε μόνο μια περιορισμένη προοπτική.

Η νέα εργασία δομικής βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Jamie Rossjohn, Ph.D., FRS, έδειξε πώς τα λιπίδια ταιριάζουν μέσα στις πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που βασίζονται στο μέγεθος. Σε συνδυασμό, οι δομές και η βιοχημεία λεπτομερώς κανόνες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τη χημική περιεκτικότητα των ειδών λιπιδίων που μπορούν να δεσμεύσουν το CD1 και να προκαλέσουν απόκριση Τ-λεμφοκυττάρου. Είναι η τελευταία σε μια σειρά μελετών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, όταν οι επιστήμονες του Brigham ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν τα λιπιδικά αντιγόνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Η σημασία των φυσιολογικών επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.