Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Λιπιδιωματικός χάρτης: Χρήσιμες πληροφορίες για την ανοσολογία

Λιπιδιωματικός χάρτης: Χρήσιμες πληροφορίες για την ανοσολογία

Λιπιδιωματικός χάρτης: Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την ταυτόχρονη ανίχνευση χιλιάδων μορίων λιπιδίων που εμφανίζονται στα Τ κύτταρα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μια μέθοδο για την ταυτόχρονη ανίχνευση χιλιάδων μορίων λιπιδίων που εμφανίζονται στα Τ κύτταρα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον D. Branch Moody, MD, του Τμήματος Ρευματολογίας, Ανοσίας και Φλεγμονής στο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, αντιπροσωπεύει μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών από την Οξφόρδη, Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο, Μελβούρνη, Αυστραλία και Χρόνινγκεν, Ολλανδία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Cancer Cell.

Η ομάδα ανέπτυξε μια νέα και ευαίσθητη μέθοδο για να ανιχνεύσει περισσότερα από 2.000 λιπίδια συνδεδεμένα με μόρια που παρουσιάζουν το αντιγόνο CD1, τα οποία εμφανίζουν αντιγόνα στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν τα αντιγόνα, μέχρι τη δεκαετία του 1990, θεωρήθηκε ότι αυτά τα αντιγόνα ήταν πάντα πεπτίδια που προέρχονταν από πρωτεΐνες.

Επειδή τα λιπίδια δεν κωδικοποιούνται από τα γονίδια και αντίθετα παράγονται από ένζυμα και σχηματίζονται σε μεμβράνες, έχουν εντελώς διαφορετικές λειτουργίες και θέσεις στο κύτταρο. Η ικανότητα μέτρησης πολλών λιπιδικών αντιγόνων ταυτόχρονα θα επιτρέψει στους μελλοντικούς ερευνητές να διασταυρώσουν οποιοδήποτε λιπίδιο που σχετίζεται με ασθένεια που ενδιαφέρει στη λίστα των υποψηφίων λιπιδικών αντιγόνων από αυτόν τον χάρτη και ενδεχομένως να κάνουν συνδέσεις με ασθένειες.

Οι προσπάθειές τους απέδωσαν τον πρώτο ολοκληρωμένο λιπιδομικό χάρτη CD1, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση της έρευνας και της ανακάλυψης αναστολέων λιπιδίων και αντιγόνων για Τ κύτταρα και να υποστηρίξει την άποψη ότι τα λιπίδια επηρεάζουν φυσιολογικά τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μεθόδους που διαχωρίζουν τα κυτταρικά λιπίδια σε ένα χρωματογραφικό σύστημα, το οποίο παρείχε μόνο μια περιορισμένη προοπτική.

Η νέα εργασία δομικής βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Jamie Rossjohn, Ph.D., FRS, έδειξε πώς τα λιπίδια ταιριάζουν μέσα στις πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που βασίζονται στο μέγεθος. Σε συνδυασμό, οι δομές και η βιοχημεία λεπτομερώς κανόνες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τη χημική περιεκτικότητα των ειδών λιπιδίων που μπορούν να δεσμεύσουν το CD1 και να προκαλέσουν απόκριση Τ-λεμφοκυττάρου. Είναι η τελευταία σε μια σειρά μελετών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, όταν οι επιστήμονες του Brigham ανακάλυψαν ότι τα Τ κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν τα λιπιδικά αντιγόνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Η σημασία των φυσιολογικών επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon