ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νευρολογικές διαταραχές: Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

Νευρολογικές διαταραχές: Ποιες είναι οι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές;

Νευρολογικές διαταραχές: Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα νευρολογικών διαταραχών και υπάρχουν πολλά άλλα με διαφορετικά συμπτώματα και επιπτώσεις σε άτομα.

Οι νευρολογικές διαταραχές είναι μια ευρεία κατηγορία ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη σωματική, γνωστική και συναισθηματική ευημερία ενός ατόμου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νευρολογικών διαταραχών, ο καθένας με το δικό του σύνολο συμπτωμάτων, αιτιών και θεραπειών. Εδώ, θα διερευνήσουμε ορισμένες κοινές νευρολογικές διαταραχές και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

1. Νόσος Αλτσχάιμερ:

 • Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης, γνωστική έκπτωση και αλλαγές συμπεριφοράς.
 • Είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά οι θεραπείες και οι παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

2. Νόσος Πάρκινσον:

 • Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση και τον συντονισμό.
 • Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, βραδυκινησία (επιβράδυνση της κίνησης), μυϊκή ακαμψία και αστάθεια στάσης.
 • Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, φυσικοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

3. Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ):

 • Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη στο προστατευτικό περίβλημα μυελίνης γύρω από τις νευρικές ίνες.
 • Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ευρέως και μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα και προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας.
 • Οι θεραπείες στοχεύουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην τροποποίηση της ανοσολογικής απόκρισης.

4. Επιληψία:

 • Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις, οι οποίες προκύπτουν από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
 • Οι κρίσεις μπορεί να ποικίλλουν ως προς τον τύπο και τη σοβαρότητα και μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή αλλοιωμένες αισθήσεις.
 • Τα φάρμακα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των κρίσεων σε άτομα με επιληψία.

5. Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS):

 • Το ALS, που συχνά αναφέρεται ως νόσος του Lou Gehrig, είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία, ατροφία και απώλεια λειτουργικότητας.
 • Δεν υπάρχει θεραπεία για την ALS και η ασθένεια συνήθως οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία και τελικά σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • Η θεραπεία εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

6. Ημικρανία:

 • Η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, έντονους πονοκεφάλους που συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.
 • Αν και η ακριβής αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

7. Εγκεφαλικό:

 • Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν υπάρχει διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, είτε λόγω απόφραξης (ισχαιμικό εγκεφαλικό) είτε λόγω αιμορραγίας (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
 • Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνική αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία και απώλεια συντονισμού.
 • Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της εγκεφαλικής βλάβης και της αναπηρίας που προκαλείται από εγκεφαλικό.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα νευρολογικών διαταραχών και υπάρχουν πολλά άλλα με διαφορετικά συμπτώματα και επιπτώσεις σε άτομα. Οι πρόοδοι στη νευροεπιστήμη και την ιατρική έρευνα συνεχίζουν να παρέχουν πληροφορίες για τα αίτια και τις πιθανές θεραπείες για αυτές τις καταστάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και η συνεχής υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητα για τη διαχείριση νευρολογικών διαταραχών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσβεβλημένων ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ;

Τα πεπτικά προβλήματα πιθανώς αποτελούν πρώιμο σημάδι της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με έρευνα

Μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων κατά του Αλτσχάιμερ

Πώς η μοναξιά και η απομόνωση μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.