Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός τεστ: Οι συχνές και γρήγορες δοκιμές θα μπορούσαν να “εξοντώσουν” τον ιό

Κορωνοϊός τεστ: Οι συχνές και γρήγορες δοκιμές θα μπορούσαν να “εξοντώσουν” τον ιό

Οι συχνές, γρήγορες δοκιμές θα μπορούσαν να παραλύσουν το COVID εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τη μελέτη

Κορωνοϊός  τεστ: Η δοκιμή του μισού πληθυσμού εβδομαδιαίως με φθηνές, ταχείας ανακύκλωσης δοκιμές COVID-19 θα οδηγούσε τον ιό στην εξάλειψη μέσα σε εβδομάδες – ακόμη και αν αυτές οι δοκιμές είναι σημαντικά λιγότερο ευαίσθητες από τις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εξατομικευμένες καραντίνες» χωρίς να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα λιανικής και σχολεία, ανέφεραν οι συγγραφείς. “Το μεγάλο εύρημά μας είναι ότι, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, είναι καλύτερο να έχουμε μια λιγότερο ευαίσθητη δοκιμή με αποτελέσματα σήμερα από μια πιο ευαίσθητη με αποτελέσματα αύριο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Larremore, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο CU. “Αντί να πούμε σε όλους να μείνουν στο σπίτι, ώστε να είστε σίγουροι ότι ένα άτομο που είναι άρρωστο δεν το διαδίδει, θα μπορούσαμε να πούμε μόνο στους μεταδοτικούς ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι, ώστε όλοι οι άλλοι να μπορούν να ζουν κανονικά.”

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances , ο Larremore συνεργάστηκε με συνεργάτες στο Ινστιτούτο BioFrontiers της CU και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan για να διερευνήσει εάν η ευαισθησία των δοκιμών, η συχνότητα ή ο χρόνος ανακύκλωσης είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID- 19.

Οι ερευνητές έλεγξαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για το πώς το ιικό φορτίο ανεβαίνει και πέφτει μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, όταν οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα και όταν γίνονται μεταδοτικοί. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μαθηματική μοντελοποίηση για να προβλέψουν τον αντίκτυπο του ελέγχου με διαφορετικά είδη δοκιμών σε τρία υποθετικά σενάρια: σε 10.000 άτομα, σε περιβάλλον πανεπιστημίου 20.000 ατόμων και σε μια πόλη 8,4 εκατομμυρίων.

Όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα και ο χρόνος ανακύκλωσης είναι πολύ πιο σημαντικοί από την ευαισθησία δοκιμής. Για παράδειγμα, σε ένα σενάριο σε μια μεγάλη πόλη, οι εκτεταμένες δοκιμές δύο φορές την εβδομάδα με μια γρήγορη αλλά λιγότερο ευαίσθητη δοκιμή μείωσαν τον βαθμό μολυσματικότητας ή R0 (“R naught”) του ιού κατά 80%. Όμως, οι δοκιμές δύο φορές την εβδομάδα με μια πιο ευαίσθητη δοκιμή PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία διαρκεί έως και 48 ώρες για την επιστροφή των αποτελεσμάτων, μείωσε τη μολυσματικότητα κατά μόλις 58%. Όταν η ποσότητα των δοκιμών ήταν η ίδια, η ταχεία δοκιμή μείωνε πάντα τη μολυσματικότητα καλύτερα από την πιο αργή, πιο ευαίσθητη δοκιμή PCR. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου τα 2/3 των μολυσμένων ατόμων δεν έχουν συμπτώματα και καθώς περιμένουν τα αποτελέσματά τους, συνεχίζουν να διαδίδουν τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτλεσματικό φάρμακο για την ανάρρωση από Covid-19

Λύση στην διακοπή εξάπλωσης του κορωνοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα

Επισημάνσεις λοιμωξιολόγων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.