Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός μετάδοση μόλυνση: Προβληματίζουν τα μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια

Κορωνοϊός μετάδοση μόλυνση: Προβληματίζουν τα μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια

Σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, άτομα που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό, κάθονται διαδοχικά σε μια καρέκλα και βάζουν τα πρόσωπά τους στο μεγάλο άκρο ενός μεγάλου κώνου. Απαγγέλλουν το αλφάβητο και τραγουδούν ή κάθονται ήσυχα για μισή ώρα. Μερικές φορές βήχουν. Ο κώνος απορροφά ό, τι βγαίνει από το στόμα και τις μύτες τους. Είναι μέρος μιας συσκευής που ονομάζεται “Gesundheit II” που βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς ακριβώς εξαπλώνεται ο ιός που προκαλεί το COVID-19 από το ένα άτομο στο άλλο;

Καθαρίζει σαφώς τα μικρά υγρά σωματίδια που ψεκάζονται από ένα μολυσμένο άτομο. Οι άνθρωποι αποβάλλουν σωματίδια ενώ βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, φωνάζουν, μιλούν και ακόμη και αναπνέουν. Αλλά οι σταγόνες έρχονται σε ένα ευρύ φάσμα μεγεθών, και οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο επικίνδυνα είναι τα διάφορα είδη. Η απάντηση μας επηρεάζει στο τι πρέπει να κάνουμε όλοι για να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε πρωτοσέλιδο πριν από λίγες ημέρες, όταν ένας οργανισμός υγείας των ΗΠΑ φάνηκε να έχει αλλάξει τη θέση του για το θέμα, αλλά αργότερα είπε ότι έκανε λάθος.

coronavirus.jpg

Η σύσταση για να μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά – ορισμένες αρχές αναφέρουν περίπου τη μισή απόσταση – βασίζεται στην ιδέα ότι μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν στο έδαφος προτού μπορέσουν να ταξιδέψουν πολύ μακριά. Είναι σαν τα σταγονίδια σε ένα σπρέι καθαριστή παραθύρων και μπορούν να μολύνουν κάποιον προσγειώνοντας τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους ή ίσως εισπνέονται. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες επικεντρώνονται τώρα σε πιο μικρά σωματίδια, αυτά που εξαπλώνονται περισσότερο σαν καπνός τσιγάρων. Αυτά μεταφέρονται από σφιγκτήρες αέρα και ακόμη και προς τα πάνω ρεύματα που προκαλούνται από τη ζεστασιά του σώματός μας. Μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες, εξαπλώνονται σε ένα δωμάτιο και συσσωρεύονται εάν ο εξαερισμός είναι κακός. Ο πιθανός κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τους. Η ιλαρά μπορεί να εξαπλωθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από αυτό.

Για αυτά τα σωματίδια, που ονομάζονται αερολύματα, “τα 2 μέτρα δεν είναι μια μαγική απόσταση”, λέει ο Linsey Marr, ένας κορυφαίος ερευνητής που τα μελετά στο Virginia Tech στο Blacksburg. Αλλά λέει ότι είναι ακόμα σημαντικό να διατηρείται η απόσταση κάποιου από τους άλλους, ” όσο πιο μακριά το καλύτερο, “επειδή τα αερολύματα συγκεντρώνονται περισσότερο κοντά σε μια πηγή και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε κοντινή απόσταση.

swmatidia.jpg

Οι οργανισμοί δημόσιας υγείας έχουν επικεντρωθεί γενικά στα μεγαλύτερα σωματίδια του κορωνοϊού. Αυτό ώθησε περισσότερους από 200 άλλους επιστήμονες να δημοσιεύσουν μια προειδοποίηση τον Ιούλιο για να δώσουν προσοχή στον πιθανό κίνδυνο από τα αερολύματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε από καιρό απορρίψει έναν κίνδυνο από αερολύματα εκτός από την περίπτωση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών, είπε αργότερα ότι η μετάδοση αερολυμάτων του κορωνοϊού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περιπτώσεις μόλυνσης σε πολυσύχναστους και κακούς αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Ακόμη: Κορωνοϊός σύμπτωμα ανοσμία: Σημάδι μόλυνσης από τον ιό

Το ζήτημα επέστησε την προσοχή πρόσφατα όταν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσίευσαν και στη συνέχεια διέγραψαν δηλώσεις στον ιστότοπό τους που επισημαίνουν την ιδέα της διάδοσης αεροζόλ. Η υπηρεσία ανέφερε ότι η δημοσίευση ήταν σφάλμα και ότι οι δηλώσεις ήταν απλώς ένα σχέδιο προτεινόμενων αλλαγών στις συστάσεις του. Ο Δρ Jay Butler, αναπληρωτής διευθυντής για τις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε στο The Associated Press ότι το πρακτορείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι μεγαλύτερα και βαρύτερα σταγονίδια που προέρχονται από βήχα ή φτάρνισμα είναι τα κύρια μέσα μετάδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Νέα μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.