Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Αποκαλυπτική Μελέτη: Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων του μυελού των οστών στον ιό

Κορωνοϊός Αποκαλυπτική Μελέτη: Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων του μυελού των οστών στον ιό

Κορωνοϊός Αποκαλυπτική Μελέτη: Τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μονοκύτταρα που απελευθερώνονται στο αίμα από το μυελό των οστών έχουν μη φυσιολογικά χαρακτηριστικά σε άτομα που έχουν COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη του ανοσολόγου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Ινστιτούτο Lydia Becker. Και η ομάδα της κοινοπραξίας Coronavirus Immune Response and Clinical Outcome (CIRCO) αναφέρει ότι οι ανωμαλίες είναι μεγαλύτερες σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Εντοπίζοντας τα ανώμαλα μονοκύτταρα νωρίς, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Η μελέτη παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία ακόμη ότι τα μονοκύτταρα μπορεί να είναι ένας σημαντικός θεραπευτικός στόχος για μια θεραπεία COVID-19. Δεν είναι ακόμη σαφές, υποστηρίζει η ομάδα, εάν απελευθερώνονται μη φυσιολογικά μονοκύτταρα από το μυελό των οστών ή εάν οι αλλαγές συμβαίνουν μετά την είσοδο στο αίμα. Ωστόσο, οι θεραπείες που εμποδίζουν την απελευθέρωσή τους από το μυελό των οστών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής ανοσοαπόκρισης που συμβάλλει σε κακές εκβάσεις σε ασθενείς με σοβαρό COVID-19. Το έγγραφο στην Επιστημονική Ανοσολογία είναι το πρώτο που δημοσιεύθηκε από την κοινοπραξία, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

stromabonema.jpg

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα μονοκύτταρα – ο μεγαλύτερος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων – αποτελούν σημαντικό συστατικό του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και παίζουν ρόλους στην προστασία και την επιδιόρθωση. Η ομάδα ανέλυσε πάνω από εκατό δείγματα αίματος από ασθενείς με COVID-19 που εισήχθησαν σε τέσσερα νοσοκομεία σε όλο το Μάντσεστερ για να αναζητήσουν βιοδείκτες που σηματοδοτούν την εξέλιξη σε σοβαρές ασθένειες σε διάφορα σημεία της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Ο Δρ John Grainger, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Lydia Becker και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η δουλειά μας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος στο COVID-19, είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να μοιραστούμε επιτέλους τα αποτελέσματα της μελέτης μας και ελπίζουμε ότι μπορεί να ενημερώσει καλύτερα τις θεραπείες για αυτήν την καταστροφική ασθένεια “.

Η κοινοπραξία CIRCO συγκεντρώνει ανοσολογική εμπειρογνωμοσύνη από το Ινστιτούτο Lydia Becker με κλινικούς και ερευνητές νοσοκόμους στο Salford Royal, Wythenshawe, North Manchester και Manchester Royal NHS Trusts. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για τη συλλογή διαχρονικών δειγμάτων από ασθενείς με διαγνωσμένο COVID-19, μελετώντας την ανοσολογική απόκρισή τους από την εισαγωγή στο νοσοκομείο έως το αποτέλεσμα.

TCells.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Νέα μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.