Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Μπορούμε να καθυστερήσουμε την επίθεση του ιού;

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Μπορούμε να καθυστερήσουμε την επίθεση του ιού;

Μια ομάδα ερευνητών από το Aarhus University, στη Δανία, διερεύνησε πώς αυτά τα σημαντικά κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Υπάρχουν άτομα που μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2 χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα και άλλοι που εμφανίζουν πολύ σοβαρή νόσο. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.  Στο εσωτερικό των πνευμόνων μας υπάρχουν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται κυψελιδικά μακροφάγα τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους πνεύμονες.

Όταν το σώμα αναγνωρίζει μια ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά να παράγει ιντερφερόνες -μια ομάδα κυτοκινών- που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης και επομένως είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας αναπνευστικός ιός που προσβάλλει αρχικά το έξω κυτταρικό στρώμα των πνευμόνων, το επιθηλιακό στρώμα. Παρόλο που το επιθηλιακό στρώμα των πνευμόνων είναι ο στόχος του ιού, θεωρείται ότι ο πρώτος τύπος κυττάρου που αντιμετωπίζει ο ιός είναι τα κυψελιδικά μακροφάγα. Μια ομάδα ερευνητών από το Aarhus University, στη Δανία, διερεύνησε πώς αυτά τα σημαντικά κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2. Απομόνωσαν τους κυψελιδικούς μακροφάγους των πνευμόνων και εξέτασαν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν αντιμετωπίζουν τον ιό SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κυψελιδικοί μακροφάγοι παράγουν αποτελεσματικά ιντερφερόνες όταν μολύνονται με γνωστούς ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης. Αλλά οι ερευνητές δεν κατέγραψαν παραγωγή ιντερφερονών όταν οι κυψελιδικοί μακροφάγοι εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αρχικά στάδια μιας λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και άρα να μην υπάρξουν άμεσα συμπτώματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να αποφύγει την αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από τη μόλυνση. Επειδή τα κυψελιδικά μακροφάγα δεν αναγνωρίζουν τον SARS‐CoV‐2, αυτή η ιογενής πρόκληση αποτυγχάνει να παράγει μια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μέσω των ιντερφερονών. Αυτό συνεπάγεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενεργοποιείται κατάλληλα στην αρχική φάση της μόλυνσης και επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί έως ότου προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον πνευμονικό ιστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζεται το σπέρμα των ασθενών με covid - 19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Πόσο προστατεύει η ασπιρίνη από τη νόσο Covid - 19

Τα αποδοτικότερα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνεις γυμναστική τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά την εβδομάδα

Γυμναστική: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται για τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα με μια μέτρια έως έντονη αερόβια δραστηριότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, οι λέξεις-κλειδιά στη συγκεκριμένη προτροπή του ΠΟΥ είναι οι "μέτρια έως έντονη".

Η χαμηλή αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου mRNA CureVac έναντι της COVID-19

"Πιστεύουμε ότι η προκύπτουσα μελέτη πολλαπλών παραλλαγών αντιπροσωπεύει το μέχρι σήμερα, που παρουσιάζεται, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για [ένα] δραματικά μετασχηματισμένο περιβάλλον παραλλαγής, υποδηλώνοντας ότι ουσιαστικά καταπολεμάμε έναν διαφορετικό ιό και μια διαφορετική πανδημία τους τελευταίους έξι μήνες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε μια τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη.

Η πρώτη παιδική μνήμη χρονολογείται στα δυόμιση έτη σύμφωνα με νέα έρευνα

Μνήμη Παιδιού: Aυτό που πολλοί άνθρωποι παρέχουν όταν τους ζητείται η πρώτη τους μνήμη δεν είναι μια οριακή μνημονική αρχή πριν από την οποία δεν υπάρχουν αναμνήσεις. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα πιθανών αναμνήσεων που προηγούνται αυτής.

Ερευνητές θεωρούν τον Δεκέμβριο του 2019 ως τον πιθανό χρόνο ύπαρξης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Οι συγγραφείς επίσης δεν γνωρίζουν εάν οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού ή εντός των κοινοτήτων τους και θα ήθελαν να δουν την εργασία τους να επιβεβαιώνεται σε περαιτέρω μελέτη.

Παχυσαρκία: Η κατανόηση της συναισθηματικής σχέσης με το φαγητό είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της

Παχυσαρκία Καρδιά: Παχύσαρκα άτομα που παρακολούθησαν ένα εξατομικευμένο, μη - κριτικό, πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής και βελτίωσης της σχέσης με το φαγητό ενίσχυσαν την καρδιαγγειακή και ψυχική τους υγεία μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολλές, από καθόλου επικίνδυνες έως και πολύ επικίνδυνες.

Η συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν. Τα άτομα αυτά τείνουν να αντιδρούν σωματικά σε ό,τι συμβαίνει στα όνειρά τους, κάτι που δεν είναι και πάντα θετικό, καθώς μπορεί να περιέχει κάποια επίθεση ή βίαια κίνηση.

Διαλειμματική νηστεία: Η αποτελεσματικότητα της αμφισβητείται

Διαλειμματική διαίτα: Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα αμφισβητεί τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι διαλειμματικές δίαιτες είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε βάρος.