Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Μπορούμε να καθυστερήσουμε την επίθεση του ιού;

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Μπορούμε να καθυστερήσουμε την επίθεση του ιού;

Μια ομάδα ερευνητών από το Aarhus University, στη Δανία, διερεύνησε πώς αυτά τα σημαντικά κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός ανοσοποιητικό: Υπάρχουν άτομα που μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2 χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα και άλλοι που εμφανίζουν πολύ σοβαρή νόσο. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.  Στο εσωτερικό των πνευμόνων μας υπάρχουν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται κυψελιδικά μακροφάγα τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους πνεύμονες.

Όταν το σώμα αναγνωρίζει μια ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά να παράγει ιντερφερόνες -μια ομάδα κυτοκινών- που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης και επομένως είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας αναπνευστικός ιός που προσβάλλει αρχικά το έξω κυτταρικό στρώμα των πνευμόνων, το επιθηλιακό στρώμα. Παρόλο που το επιθηλιακό στρώμα των πνευμόνων είναι ο στόχος του ιού, θεωρείται ότι ο πρώτος τύπος κυττάρου που αντιμετωπίζει ο ιός είναι τα κυψελιδικά μακροφάγα. Μια ομάδα ερευνητών από το Aarhus University, στη Δανία, διερεύνησε πώς αυτά τα σημαντικά κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2. Απομόνωσαν τους κυψελιδικούς μακροφάγους των πνευμόνων και εξέτασαν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν αντιμετωπίζουν τον ιό SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κυψελιδικοί μακροφάγοι παράγουν αποτελεσματικά ιντερφερόνες όταν μολύνονται με γνωστούς ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης. Αλλά οι ερευνητές δεν κατέγραψαν παραγωγή ιντερφερονών όταν οι κυψελιδικοί μακροφάγοι εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αρχικά στάδια μιας λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και άρα να μην υπάρξουν άμεσα συμπτώματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να αποφύγει την αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από τη μόλυνση. Επειδή τα κυψελιδικά μακροφάγα δεν αναγνωρίζουν τον SARS‐CoV‐2, αυτή η ιογενής πρόκληση αποτυγχάνει να παράγει μια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μέσω των ιντερφερονών. Αυτό συνεπάγεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενεργοποιείται κατάλληλα στην αρχική φάση της μόλυνσης και επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί έως ότου προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον πνευμονικό ιστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζεται το σπέρμα των ασθενών με covid - 19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Πόσο προστατεύει η ασπιρίνη από τη νόσο Covid - 19

Τα αποδοτικότερα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό

Οι πηγές μετάδοσης του κορωνοϊού και οι τρόποι προστασίας

Ο κατάλληλος αερισμός των κλειστών χώρων και η κοινωνική αποστασιοποίηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2. σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία επιστημονικών μελετών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού

Διάσημος επιδημιολόγος του Columbia: "Δύσκολη η επιστροφή μας στην κανονικότητα"

O Ιαν Λίπκιν είναι επιδημιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Ανοσίας του Columbia. Από τον περασμένο Ιανουάριο συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Δυσάρεστα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα σε ασθενείς covid-19

Ένα συναφές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.