ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Έρευνα Κορωνοϊός: Ανησυχητικά ευρήματα για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η νόσος Covid-19 στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί ακόμα και αυτοάνοση ορχίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των όρχεων, που οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτές οι επιπλοκές, ούτε τι ακριβώς αντίκτυπο έχουν στην ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, παρουσιάζουν μείωση στη γονιμότητά τους, καθώς έχουν σημαντική ελάττωση:

  • Στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους ανά ml
  • Στον όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση
  • Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

Λιγότερο σπερματοζωάρια και φλεγμονή

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως έδειξε, το σπέρμα ασθενών με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας λοίμωξη Covid-19 είχε:

  • Στο 39% των περιπτώσεων αριθμό σπερματοζωαρίων κάτω του φυσιολογικού (ολιγοζωοσπερμία)
  • Στο 61% των περιπτώσεων σημαντική αύξηση των λευκοκυττάρων

Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, παρουσίαζαν ενδείξεις φλεγμονής στους όρχεις και στην επιδιδυμίδα.

Η επιδιδυμίδα είναι το σωληνοειδές όργανο που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Μέσω αυτού περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια. Η φλεγμονή στους όρχεις ή/και στην επιδιδυμίδα είναι μια επώδυνη κατάσταση. Συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστεως. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, τη φλεγμονή προκαλεί ο ίδιος ο κορωνοϊός.

Προσβάλλει τουλάχιστον τον ένα στους εννέα

Σε μία άλλη μελέτη, ο κορωνοϊός εντοπίστηκε στο 13% των δειγμάτων σπέρματος από ασθενείς με ενεργό λοίμωξη Covid-19. Οι άνδρες αυτοί είχαν μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στους ίδιους άνδρες παρατηρήθηκε μετά την ανάρρωσή τους μείωση κατά 50% στον όγκο, τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, κατά τον καθηγητή Dan Aderka από το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Τελ Αβίβ. Η μείωση αυτή διήρκησε τουλάχιστον έναν μήνα μετά την αποθεραπεία τους.

Όπως είπε προσφάτως ο Dr Aderka στην Jerusalem Post, τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση 40 προγενέστερων κλινικών μελετών. Όλες τους είχαν διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην σπερματογένεση.

Η ανάλυση αυτή υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει την σπερματογένεση κυρίως στους άνδρες με μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας νόσο. Οι άνδρες με ήπια μορφή της νόσου δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από αυτές τις επιπλοκές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση είναι αναστρέψιμες», είπε ο Dr Aderka. «Γνωρίζουμε όμως ότι κάποιοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα. Ο ιός της παρωτίτιδας (μαγουλάδες), λ.χ., προκαλεί στο 10% των ανδρών που μολύνει ατροφία των όρχεων και μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων».

Βλάβες σε συγκεκριμένα κύτταρα

Μελέτες στην Κίνα, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός βλάπτει δύο τύπους κυττάρων στους όρχεις, που εμπλέκονται άμεσα με την παραγωγή σπερματοζωαρίων:

  • Στα κύτταρα Sertoli. Συμμετέχουν στην σπερματογένεση
  • Στα κύτταρα Leydig. Παράγουν την κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, την τεστοστερόνη

Κάποιες από τις μελέτες έχουν συσχετίσει τη βλάβη σε αυτά τα κύτταρα με τον υψηλό πυρετό που προκαλεί η λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους για να εξακριβώσουν πόσοι άνδρες υφίστανται βλάβες στους όρχεις εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Προσπαθούν επίσης να μάθουν ποιοι και γιατί μένουν ανεπηρέαστοι από αυτές τις επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως μια φλεγμονή μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα

Διαταραχές ύπνου και ποιότητα σπέρματος

Το πρώτο εργαστηριακό σπέρμα κατά της υπογονιμότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάρμα : Αυτοί είναι οι νόμοι του

Κάρμα : Μερικοί άνθρωποι τηρούν το παραδοσιακό νόημα που βασίζεται στις ανατολικές θρησκείες, ενώ άλλοι το ερμηνεύουν από περισσότερο μια δυτική άποψη του καλού και του κακού.

Σεξουαλική υγεία : Τα οφέλη της στο σώμα

Πέρα από το προφανές, η σεξουαλική επαφή έχει πολλά υγιή οφέλη.Μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε μεγαλύτερη ζωή. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από ασθένειες και ενδεχομένως να αποτρέψει τον καρκίνο. Εδώ, διερευνούμε μερικά από τα πρόσθετα οφέλη που μπορεί να σας δώσει το σεξ. Το σεξ μειώνει το […]

Τι σημαίνει το σεξ για τους άνδρες

Άντρες και Σεξ: Μήπως οι άντρες είναι σαν τις γυναίκες; Μήπως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να θέλουν στο σεξ και ίσως να μην λειτουργούν με ζωώδη ένστικτα, αλλά με συναίσθημα; Μήπως έφτασε η ώρα να σταματήσουν τα χαζά στερεότυπα που συνεχίζουμε να αναπαράγουμε και στις επόμενες γενιές και δεν επιτρέπουμε σε κανένα φύλο να απολαύσει το μόνο φυσικό και ενστικτώδες πράγμα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Έρευνα: Η μελέτη συσχέτισε τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είναι το φυτό που βοηθά το ήπαρ να παραμένει υγιές

Έρευνα Ήπαρ: Ενώ η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται συχνά με προβλήματα στο ήπαρ, το 25% των προβλημάτων αυτών αφορά σε ανθρώπους με ιστορικό μικρής ή καθόλου κατανάλωσης αλκοόλ, γι’ αυτό και η ασθένειά τους είναι γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Γιατί πρέπει να κάνεις γυμναστική τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά την εβδομάδα

Γυμναστική: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται για τουλάχιστον 150-300 λεπτά την εβδομάδα με μια μέτρια έως έντονη αερόβια δραστηριότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, οι λέξεις-κλειδιά στη συγκεκριμένη προτροπή του ΠΟΥ είναι οι "μέτρια έως έντονη".