ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Έρευνα Κορωνοϊός: Ανησυχητικά ευρήματα για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η νόσος Covid-19 στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί ακόμα και αυτοάνοση ορχίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των όρχεων, που οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτές οι επιπλοκές, ούτε τι ακριβώς αντίκτυπο έχουν στην ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, παρουσιάζουν μείωση στη γονιμότητά τους, καθώς έχουν σημαντική ελάττωση:

  • Στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους ανά ml
  • Στον όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση
  • Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

Λιγότερο σπερματοζωάρια και φλεγμονή

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως έδειξε, το σπέρμα ασθενών με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας λοίμωξη Covid-19 είχε:

  • Στο 39% των περιπτώσεων αριθμό σπερματοζωαρίων κάτω του φυσιολογικού (ολιγοζωοσπερμία)
  • Στο 61% των περιπτώσεων σημαντική αύξηση των λευκοκυττάρων

Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, παρουσίαζαν ενδείξεις φλεγμονής στους όρχεις και στην επιδιδυμίδα.

Η επιδιδυμίδα είναι το σωληνοειδές όργανο που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Μέσω αυτού περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια. Η φλεγμονή στους όρχεις ή/και στην επιδιδυμίδα είναι μια επώδυνη κατάσταση. Συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστεως. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, τη φλεγμονή προκαλεί ο ίδιος ο κορωνοϊός.

Προσβάλλει τουλάχιστον τον ένα στους εννέα

Σε μία άλλη μελέτη, ο κορωνοϊός εντοπίστηκε στο 13% των δειγμάτων σπέρματος από ασθενείς με ενεργό λοίμωξη Covid-19. Οι άνδρες αυτοί είχαν μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στους ίδιους άνδρες παρατηρήθηκε μετά την ανάρρωσή τους μείωση κατά 50% στον όγκο, τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, κατά τον καθηγητή Dan Aderka από το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Τελ Αβίβ. Η μείωση αυτή διήρκησε τουλάχιστον έναν μήνα μετά την αποθεραπεία τους.

Όπως είπε προσφάτως ο Dr Aderka στην Jerusalem Post, τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση 40 προγενέστερων κλινικών μελετών. Όλες τους είχαν διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην σπερματογένεση.

Η ανάλυση αυτή υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει την σπερματογένεση κυρίως στους άνδρες με μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας νόσο. Οι άνδρες με ήπια μορφή της νόσου δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από αυτές τις επιπλοκές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση είναι αναστρέψιμες», είπε ο Dr Aderka. «Γνωρίζουμε όμως ότι κάποιοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα. Ο ιός της παρωτίτιδας (μαγουλάδες), λ.χ., προκαλεί στο 10% των ανδρών που μολύνει ατροφία των όρχεων και μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων».

Βλάβες σε συγκεκριμένα κύτταρα

Μελέτες στην Κίνα, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός βλάπτει δύο τύπους κυττάρων στους όρχεις, που εμπλέκονται άμεσα με την παραγωγή σπερματοζωαρίων:

  • Στα κύτταρα Sertoli. Συμμετέχουν στην σπερματογένεση
  • Στα κύτταρα Leydig. Παράγουν την κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, την τεστοστερόνη

Κάποιες από τις μελέτες έχουν συσχετίσει τη βλάβη σε αυτά τα κύτταρα με τον υψηλό πυρετό που προκαλεί η λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους για να εξακριβώσουν πόσοι άνδρες υφίστανται βλάβες στους όρχεις εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Προσπαθούν επίσης να μάθουν ποιοι και γιατί μένουν ανεπηρέαστοι από αυτές τις επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως μια φλεγμονή μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα

Διαταραχές ύπνου και ποιότητα σπέρματος

Το πρώτο εργαστηριακό σπέρμα κατά της υπογονιμότητας

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Διαθέσιμα στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας

Taxisnet Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Διαθέσιμα στο Taxisnet είναι τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, με τους ιδιοκτήτες να μπορούν να μπορούν να εκτυπώσουν.  Το φετινό ειδοποιητήριο, είναι διαθέσιμο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι […]

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

Είναι ασφαλές το σεξ για τους καρδιοπαθείς

Καρδιά και σεξ: Είναι ασφαλές για έναν καρδιοπαθή να έχει ερωτικές επαφές; Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο ένστικτο, το οποίο προστατεύει τους άνδρες και τις γυναίκες από τα συναισθήματα απομόνωσης. Τους προσφέρει την ευκαιρία να απαλλαγούν από ψυχικό άγχος και ένταση με χειρονομίες όπως επαφή, αγκαλιά και φαντασία. Η συνουσία είναι η απόλυτη […]

Ασυμβατότητα ανάμεσα στις σεξουαλικές σας επιθυμίες

Σεξ σχέση: Η ερωτική ασυμβατότητα και τι συνεπάγεται αυτή. “Χρειάζεται πολλά προκαταρκτικά, ενώ πρέπει να το κάνουμε αμέσως”. Είναι ένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, και αν δεν αντιμετωπιστούν με προσοχή, αυτή η σεξουαλική ασυμβατότητα αναπόφευκτα αρχίζει να επηρεάζει τις σχέσεις σε κάθε φάση. Κοιτάξτε το πριν σας κάνει να απομακρυνθείτε! Λόγοι […]

Τι είναι το φαινόμενο McGurk;

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις. Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να […]