ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Έρευνα Κορωνοϊός: Οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Έρευνα Κορωνοϊός: Ανησυχητικά ευρήματα για τις πιθανές επιπτώσεις που έχει η νόσος Covid-19 στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.

Ο κορωνοϊός  δεν περιορίζει τις επιθέσεις του στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό ή στο γαστρεντερικό σύστημα. Πλήττει ανηλεώς και το σύστημα αναπαραγωγής των ανδρών, βλάπτοντας ιδιαιτέρως τους όρχεις, σύμφωνα με ολοένα περισσότερα επιστημονικά ευρήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί ακόμα και αυτοάνοση ορχίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή των όρχεων, που οφείλεται σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτές οι επιπλοκές, ούτε τι ακριβώς αντίκτυπο έχουν στην ανδρική γονιμότητα. Ωστόσο οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, παρουσιάζουν μείωση στη γονιμότητά τους, καθώς έχουν σημαντική ελάττωση:

  • Στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους ανά ml
  • Στον όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση
  • Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

Λιγότερο σπερματοζωάρια και φλεγμονή

Η πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως έδειξε, το σπέρμα ασθενών με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας λοίμωξη Covid-19 είχε:

  • Στο 39% των περιπτώσεων αριθμό σπερματοζωαρίων κάτω του φυσιολογικού (ολιγοζωοσπερμία)
  • Στο 61% των περιπτώσεων σημαντική αύξηση των λευκοκυττάρων

Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, παρουσίαζαν ενδείξεις φλεγμονής στους όρχεις και στην επιδιδυμίδα.

Η επιδιδυμίδα είναι το σωληνοειδές όργανο που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Μέσω αυτού περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια. Η φλεγμονή στους όρχεις ή/και στην επιδιδυμίδα είναι μια επώδυνη κατάσταση. Συνήθως προκαλείται από την εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστεως. Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, τη φλεγμονή προκαλεί ο ίδιος ο κορωνοϊός.

Προσβάλλει τουλάχιστον τον ένα στους εννέα

Σε μία άλλη μελέτη, ο κορωνοϊός εντοπίστηκε στο 13% των δειγμάτων σπέρματος από ασθενείς με ενεργό λοίμωξη Covid-19. Οι άνδρες αυτοί είχαν μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στους ίδιους άνδρες παρατηρήθηκε μετά την ανάρρωσή τους μείωση κατά 50% στον όγκο, τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, κατά τον καθηγητή Dan Aderka από το Ιατρικό Κέντρο Sheba του Τελ Αβίβ. Η μείωση αυτή διήρκησε τουλάχιστον έναν μήνα μετά την αποθεραπεία τους.

Όπως είπε προσφάτως ο Dr Aderka στην Jerusalem Post, τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση 40 προγενέστερων κλινικών μελετών. Όλες τους είχαν διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην σπερματογένεση.

Η ανάλυση αυτή υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει την σπερματογένεση κυρίως στους άνδρες με μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας νόσο. Οι άνδρες με ήπια μορφή της νόσου δεν φαίνεται να κινδυνεύουν από αυτές τις επιπλοκές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 στη σπερματογένεση είναι αναστρέψιμες», είπε ο Dr Aderka. «Γνωρίζουμε όμως ότι κάποιοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα. Ο ιός της παρωτίτιδας (μαγουλάδες), λ.χ., προκαλεί στο 10% των ανδρών που μολύνει ατροφία των όρχεων και μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων».

Βλάβες σε συγκεκριμένα κύτταρα

Μελέτες στην Κίνα, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός βλάπτει δύο τύπους κυττάρων στους όρχεις, που εμπλέκονται άμεσα με την παραγωγή σπερματοζωαρίων:

  • Στα κύτταρα Sertoli. Συμμετέχουν στην σπερματογένεση
  • Στα κύτταρα Leydig. Παράγουν την κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, την τεστοστερόνη

Κάποιες από τις μελέτες έχουν συσχετίσει τη βλάβη σε αυτά τα κύτταρα με τον υψηλό πυρετό που προκαλεί η λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις μελέτες τους για να εξακριβώσουν πόσοι άνδρες υφίστανται βλάβες στους όρχεις εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Προσπαθούν επίσης να μάθουν ποιοι και γιατί μένουν ανεπηρέαστοι από αυτές τις επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως μια φλεγμονή μειώνει την αναπαραγωγική ικανότητα

Διαταραχές ύπνου και ποιότητα σπέρματος

Το πρώτο εργαστηριακό σπέρμα κατά της υπογονιμότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι η μπανάνα το ιδανικό φρούτο για τη βελτίωση της υγείας μας;

Μπανάνες υγεία: Εκτός από σούπερ νόστιμη, η μπανάνα είναι και σούπερ θρεπτική. Βοηθά τον οργανισμό μας σε πολλά, όπως στην όραση και τις δερματικές παθήσεις, στην καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς.

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Πρωτεΐνη πηγές: Θέλετε να ενισχύσετε την ποσότητα πρωτεϊνών που καταναλώνετε, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Εδώ θα βρείτε 11 πηγές πρωτεΐνης που θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της διατροφής σας.

Η χρήση απινιδωτών στα σχολεία ωφελεί περισσότερο τους ενήλικες

Απινιδωτές Σχολεία ΗΠΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι απινιδωτές κατά κύριο λόγο ωφελούν το ενήλικο προσωπικό στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

Άμυλο διατροφή: Τα άμυλα περιέχουν συμπυκνωμένους υδατάνθρακες, καθιστώντας τα ιδανικά για στιγμές που χρειάζεστε πολλή ενέργεια. Εκτός από τους υδατάνθρακες, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και βοήθεια στην απώλεια βάρους.

Αυνανισμός στην περίοδο: H τεχνική αυτοφροντίδας που θα σε ανταμείψει

Αυνανισμός στην περίοδο: Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται, προκαλώντας αύξηση της τεστοστερόνης. Η άνοδος της τεστοστερόνης ρυθμίζει τη σεξουαλική ορμή, γι 'αυτό πιθανότατα νιώθετε πολύ "καυτή" αυτή την περίοδο και οι οργασμοί σας είναι πιο έντονοι.

Πώς η άσκηση βελτιώνει την ψυχική και γνωστική σας υγεία

Αθλητισμός Οφέλη: Όταν ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες που αλλάζουν τη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Κάνει επίσης τον εγκέφαλο να αναπτύσσει νέα κύτταρα που βοηθούν στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.