Επιστημονικά Νέα

Κλινικές δοκιμές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κλινικές δοκιμές;

Κλινικές δοκιμές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κλινικές δοκιμές;

Κλινικές δοκιμές: Οι κλινικές δοκιμές διαφέρουν από την τυπική ιατρική περίθαλψη που έχει ήδη μελετηθεί. 

Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες νέων θεραπειών, διαδικασιών ή συμπεριφορικών παρεμβάσεων σε ανθρώπους. Ο στόχος είναι να μάθουμε εάν μια νέα θεραπεία ή πρόληψη είναι ασφαλής και αποτελεσματική ή εάν είναι καλύτερη από θεραπείες ή διαδικασίες που έχουμε ήδη. Διεξάγονται επίσης μελέτες για να εντοπιστεί ποιος μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο για μια συγκεκριμένη πάθηση και πώς να διαγνώσει ή να αποτρέψει την ασθένεια ή να αποτρέψει την επανεμφάνιση μιας ασθένειας.

Πώς λειτουργούν οι κλινικές δοκιμές;

Αφού οι θεραπείες, οι διαδικασίες ή οι παρεμβάσεις έχουν δοκιμαστεί στο εργαστήριο και σε ζώα, αυτές που δείχνουν υπόσχεση μεταφέρονται σε κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν διάφορες φάσεις κλινικών δοκιμών.

  • Δοκιμές Φάσης 1: Οι ερευνητές μελετούν εάν μια νέα θεραπεία είναι ασφαλής.
  • Δοκιμές Φάσης 2: Οι ερευνητές εξετάζουν εάν μια νέα θεραπεία λειτουργεί για μια συγκεκριμένη ασθένεια και εάν η νέα θεραπεία είναι καλύτερη από τις διαθέσιμες θεραπείες. Συνεχίζουν επίσης να εξετάζουν την ασφάλεια και τις παρενέργειες.
  • Δοκιμές Φάσης 3: Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τη συγκρίνουν με μια υπάρχουσα θεραπεία (εάν υπάρχει) ή ένα εικονικό φάρμακο (ουσία χωρίς φυσική επίδραση). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζουν να παρακολουθούνται και συλλέγονται άλλες πληροφορίες που επιτρέπουν την ασφαλή χρήση του φαρμάκου ή της θεραπείας σε μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.
  • Δοκιμές Φάσης 4: Οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν την ασφάλεια και τη βέλτιστη χρήση μετά την έγκριση ενός φαρμάκου από τον FDA.

Ένας ασθενής συνήθως συμμετέχει μόνο σε μία φάση. Οι κλινικές δοκιμές περιλαμβάνουν τη δοκιμή νέων πραγμάτων σε ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για παρενέργειες.

Γιατί είναι σημαντικές οι κλινικές δοκιμές;

Οι κλινικές δοκιμές είναι το κλειδί για την εύρεση νέων και ασφαλών τρόπων καταπολέμησης ή/και πρόληψης ασθενειών. Οι επιστήμονες μελετούν νέες θεραπείες σε σχετικά μικρές ομάδες και μαθαίνουν για την πιθανή επίδραση σε άλλους σημερινούς και μελλοντικούς ασθενείς.

Γιατί θα θέλατε να εγγραφείτε σε μια κλινική δοκιμή;

Όταν συμμετέχετε σε κλινική έρευνα, βοηθάτε τους επιστήμονες να βρουν νέους τρόπους για τη θεραπεία της νόσου σας.

Οι κλινικές δοκιμές λειτουργούν καλύτερα όταν συμμετέχουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, φυλών, εθνοτήτων και φύλων. Η ποικιλομορφία στις κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητη, επειδή τα άτομα με διαφορετικά χαρακτηριστικά μπορεί να βιώσουν διαφορετικά την ασθένεια και να αντιδράσουν διαφορετικά στις θεραπείες και τις διαδικασίες. Οι επιστήμονες μπορούν να βρουν τους καλύτερους τρόπους θεραπείας της ασθένειάς σας σε όλους τους τύπους ανθρώπων όταν έχουν όλους τους τύπους ανθρώπων στις σπουδές τους.

Η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές βοηθά άλλους ανθρώπους, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει άμεσα. Μπορεί να μην υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία διαθέσιμη για εσάς ή να έχετε δοκιμάσει όλες τις διαθέσιμες θεραπείες. Οι κλινικές δοκιμές μπορεί να προσφέρουν ελπίδα και μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να λάβετε μια θεραπεία που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μπορεί επίσης να λάβετε μια νέα θεραπεία προτού είναι διαθέσιμη σε όλους τους άλλους και πρόσβαση σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης (HCPs) και άλλους πόρους που δεν είχατε πριν εγγραφείτε στην κλινική δοκιμή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της τυπικής φροντίδας και της φροντίδας σε μια κλινική δοκιμή;

Οι κλινικές δοκιμές διαφέρουν από την τυπική ιατρική περίθαλψη που έχει ήδη μελετηθεί. Η φροντίδα που λαμβάνετε σε μια κλινική δοκιμή θεωρείται πειραματική, επομένως μιλήστε με τον HCP σας προτού λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή σας. Οι τυπικές θεραπείες είναι οι καλύτερες προσεγγίσεις που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή, ενώ οι κλινικές δοκιμές αναζητούν ακόμη καλύτερες.

Πώς μπορώ να μπω σε μια κλινική δοκιμή;

Ο HCP σας μπορεί να σας ενημερώσει για κλινικές δοκιμές ή μπορείτε να αναζητήσετε μία μόνοι σας. Για να συμμετάσχετε σε μια κλινική δοκιμή, θα πρέπει να πληροίτε ορισμένα κριτήρια, όπως η ηλικία σας, η συγκεκριμένη διάγνωση, το γενετικό προφίλ ή η ανταπόκριση σε άλλες θεραπείες.

Κάποιος που συμμετέχει στη μελέτη μπορεί να εξηγήσει τη διαδικασία, να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις, να εξηγήσει τους κινδύνους και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Ο HCP σας ή ένας που βλέπετε για μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν θα συμμετάσχετε σε κλινική έρευνα.

Μπορώ να συμμετάσχω σε μια κλινική δοκιμή σε διαφορετική τοποθεσία από αυτήν που λαμβάνω αυτήν τη στιγμή θεραπεία;

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια δοκιμή σε διαφορετική τοποθεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή μπορεί να είναι ακόμη και η μόνη σας επιλογή εάν δεν λάβετε φροντίδα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο όπου γίνονται πολλές κλινικές δοκιμές. Εάν πρέπει να ταξιδέψετε σε διαφορετική τοποθεσία, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις, τις επαγγελματικές ευθύνες, τη φροντίδα των παιδιών και τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων και οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες θα πρέπει να καλυφθούν όσο λείπετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαιτούνται καλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της ευαισθησίας του Candida auris

Ομάδα επιστημόνων αναπτύσσει το σύστημα "χωριό σε πιάτο" για να μεταμορφώσει την έρευνα βλαστοκυττάρων

Τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μπορεί να περιέχουν μεροληψία, επηρεάζοντας δυνητικά τις κλινικές δοκιμές

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.