Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του μαστού: Η απεικόνιση εντοπίζει ασθενείς που είναι απίθανο να ωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

Καρκίνος του μαστού: Η απεικόνιση εντοπίζει ασθενείς που είναι απίθανο να ωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία

Καρκίνος του μαστού: Η ορμονική θεραπεία χορηγείται συνήθως ως στοχευμένη θεραπεία για γυναίκες των οποίων τα καρκινικά κύτταρα φέρουν υποδοχείς για οιστρογόνα. Αλλά η θεραπεία λειτουργεί μόνο για τους μισούς περίπου ασθενείς. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένας καλός τρόπος να προβλέψουμε αξιόπιστα ποιος θα ωφεληθεί και ποιος δε θα ωφεληθεί.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις έδειξαν ότι μπορούν να διακρίνουν τους ασθενείς που είναι πιθανό ή απίθανο να επωφεληθούν από την ορμονική θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα τεστ απεικόνισης που μετρά τη λειτουργία των υποδοχέων οιστρογόνων στα καρκινικά τους κύτταρα. Σε μια κλινική δοκιμή μικρής φάσης 2, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι καρκίνοι όλων των ασθενών με λειτουργικούς υποδοχείς οιστρογόνων παρέμειναν σταθεροί ή βελτιωμένοι κατά την ορμονική θεραπεία και εξελίχθηκαν σε όλες τις γυναίκες με μη λειτουργικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέξουν μεταξύ θεραπευτικών επιλογών και να μειώσουν τις πιθανότητες οι γυναίκες να λάβουν θεραπεία που δε θα βοηθήσει.

«Εάν ο καρκίνος του μαστού σε έναν ασθενή είναι θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων, οι γιατροί συνήθως θα συστήσουν ορμονική θεραπεία, παρόλο που γνωρίζουν ότι θα λειτουργήσει μόνο για λίγο περισσότερους από τους μισούς ασθενείς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Farrokh Dehdashti, MD, οι Δρ. Barry A. and Marilyn J. Siegel Καθηγητής Ακτινολογίας στο Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt (MIR). «Όταν λειτουργεί η ορμονοθεραπεία, είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματική και έχει ηπιότερες παρενέργειες από κάποιες άλλες θεραπείες και γι’ αυτό οι ογκολόγοι και οι ασθενείς θέλουν να το δοκιμάσουν πρώτα. Αλλά πρέπει να περιορίσουμε ποιος είναι πιθανό να ωφεληθεί και πραγματικά δεν υπήρξε μια αξιόπιστη δοκιμασία για να το πετύχουμε αυτό».

Περίπου τέσσερις στους πέντε καρκίνους του μαστού – περίπου 250.000 ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες – χαρακτηρίζονται ως «θετικοί στον υποδοχέα οιστρογόνων», που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα φέρουν υποδοχείς οιστρογόνου και ο όγκος αυξάνεται σε απόκριση της φυσικής ορμόνης οιστρογόνου. Η ορμονική θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις επιδράσεις των οιστρογόνων στον όγκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νατάσα Παζαίτη:Νέα μέθοδος αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή με πλέγμα ‘’τσέπη-στηθόδεσμος’’

Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες ανά δύο έτη

Επιστήμονες προτείνουν νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Μείωση των ασθενειών εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν το υψηλότερο ποσοστό απουσίας ασθένειας πέρυσι (3,5 τοις εκατό) και το προηγούμενο έτος, καθώς τα νοσοκομεία γέμισαν αφυκτικά από μαζική εισροή ασθενών Covid.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Κορωνοϊός: 10 φορές υψηλότερη θνησιμότητα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι

Κορωνοϊός Μελέτη Παχυσαρκία: Ο κίνδυνος θανάτου από το κορωνοϊό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος σε χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι υπέρβαρο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 03/03, από το Παγκόσμιο Φόρουμ Παχυσαρκίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους 2020, τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 ήταν πάνω από 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με χώρες όπου λιγότεροι από τους μισούς είναι υπέρβαροι.

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Θάλασσα Επιστήμη Υγεία: Τα χιτωνοφόρα είναι ένα είδος θαλάσσιας ζωής που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών. Ένα είδος χιτωνοφόρων που συγκεντρώνεται σε συστάδες και μοιάζει με σφουγγάρι, λέγεται πως περιέχει μια ουσία που μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των όγκων. Ωστόσο, εάν και το έκδοχο φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, προτού τα φάρμακα είναι έτοιμα για ευρείας κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Έρευνα για την αναγκαιότητα του δεύτερου εμβολιασμού

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πιθανή ελπίδα ότι ορισμένα άτομα ενδέχεται να είναι σε θέση να εγκαταλείψουν έναν δεύτερο εμβολιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις στρατηγικές διανομής εμβολίων - τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.