Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μαστός θεραπεία: Νέες ανακαλύψεις για την αντιμετώπισή του

Καρκίνος μαστός θεραπεία: Νέες ανακαλύψεις για την αντιμετώπισή του

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η απώλεια της λειτουργίας PTEN αύξησε τα επίπεδα του γλυκοκορτικοειδούς υποδοχέα (GR) και έκανε τα καρκινικά κύτταρα πιο επιρρεπή σε θάνατο

Καρκίνος μαστός θεραπεία: Τα ευρήματα των ερευνητών του Monash Biomedicine Discovery Institute (BDI) έχουν επισημάνει έναν νέο συνδυασμό θεραπειών που μπορεί να βοηθήσουν ασθενείς με καρκίνο του μαστού με ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Cell και με επικεφαλής την Dr. Antonella Papa, εντόπισε πιθανές νέες θεραπείες για ασθενείς που δεν είχαν PTEN, ένα γονίδιο που καταστέλλει τους όγκους ή / και έχουν μεταλλάξεις στο καρκινικό γονίδιο PI3K.

Οι ερευνητές απέδειξαν με τη χρήση ζωικών μοντέλων, οργανοειδών και πρωτεϊνικής διαλογής, ότι η απώλεια PTEN συνεργάζεται με μεταλλαγμένο γονίδιο PI3K στο σχηματισμό όγκων σε μαστικούς αδένες. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι η αναστολή της πρωτεΐνης AKT καταστέλλει την ανάπτυξη των μεταλλαγμένων οργανοειδών PTEN και PI3K.

Σε ένα εκπληκτικό εύρημα, η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η απώλεια της λειτουργίας PTEN αύξησε τα επίπεδα του γλυκοκορτικοειδούς υποδοχέα (GR) και έκανε τα καρκινικά κύτταρα πιο επιρρεπή σε θάνατο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός μιας θεραπείας που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη (ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που διατίθεται επί του παρόντος), η οποία ενεργοποιεί το GR, με έναν αναστολέα ΑΚΤ, καταστέλλει καλύτερα την ανάπτυξη μεταλλαγμένων καρκινικών κυττάρων PTEN / PI3K από τη θεραπεία με μία μόνο ένωση.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα την αποτελεσματικότητα της συνδυαστικής θεραπείας τους σε προ-κλινικά ζωικά μοντέλα με σκοπό τη μελλοντική δοκιμή σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το PTEN δίνει οδηγίες για την παραγωγή ενός ενζύμου που βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς του σώματος και λειτουργεί σταματώντας τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται πολύ γρήγορα ή πολύ ανεξέλεγκτα. Αντιθέτως, το PI3K είναι ένα ένζυμο που προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων και διατηρεί τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου όταν μεταλλάσσεται.

Μεταλλάξεις σε PTEN ή PI3K μόνο συμβαίνουν σε σχεδόν 50% των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, το 10% των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχουν συνδυάσει γενετικές αλλοιώσεις σε αυτά τα δύο γονίδια. “Αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ευρήματά μας”, δήλωσε ο Δρ. Παπά. “Το εύρημα ότι το GR ευαισθητοποιεί τα μεταλλαγμένα κύτταρα PTEN στο θάνατο είναι απολύτως νέο. Ήταν το αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς”, δήλωσε ο Δρ Papa. Ο Δρ Papa είπε ότι ενώ η έρευνα επικεντρώθηκε στον καρκίνο του μαστού, τα δύο γονίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν σχηματισμό όγκων σε πολλά από τα κύτταρα του σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτός είναι ο πιο “ύπουλος” καρκίνος του στήθους – Τι να προσέχετε

Νέα δεδομένα για μαστεκτομές και αναπλάσεις μαστού

Ο πυκνός μαστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]