Επιστημονικά Νέα

Καρδιά Χτύποι: Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Καρδιά Χτύποι: Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Καρδιά Χτύποι: Μια πρόσφατη μελέτη από ακαδημαϊκούς του Royal Holloway, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, δείχνει πώς οι χτύποι της καρδιάς μας μπορούν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις της αντίληψής μας για τον χρόνο. Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Dr. Irena Arslanova και ο καθηγητής Μάνος Τσακίρης από το Τμήμα Ψυχολογίας και διερευνά πώς η αντίληψη του χρόνου που περνά εξαρτάται από τα σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας από το σώμα μας. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν είναι απασχολημένοι ή ενθουσιασμένοι με κάτι, αλλά σε άλλες στιγμές, ο χρόνος μπορεί να σέρνεται όταν οι άνθρωποι βαριούνται. Αυτό υποδηλώνει ότι η εμπειρία μας του χρόνου είναι συχνά διαστρεβλωμένη και δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο.  Πολλές επιδραστικές θεωρίες έχουν εξετάσει πιθανούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς για να εξηγήσουν αυτές τις στρεβλώσεις, αλλά προηγούμενες μελέτες δεν έχουν εξετάσει πώς τα σήματα από την καρδιά προς τον εγκέφαλο μπορεί να είναι σημαντικά για την παραγωγή αυτών των στρεβλώσεων. Η καρδιά και ο εγκέφαλος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, καθώς η καρδιά μας στέλνει σήματα στον εγκέφαλο σε κάθε καρδιακό παλμό, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του σώματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη γνώση για να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί να προκύψουν οι χρονικές στρεβλώσεις.

Στη νέα μελέτη, διεξήχθησαν δύο πειράματα όπου οι ερευνητές παρουσίασαν σύντομα γεγονότα είτε κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού παλμού (η συστολική φάση του καρδιακού κύκλου), όταν η καρδιά συστέλλεται και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, είτε μεταξύ των καρδιακών παλμών (η διαστολική φάση), όταν η καρδιά χαλαρώνει και δεν στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, μέτρησαν την αντίληψη του χρόνου από τους ανθρώπους ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κρίνουν αν αυτό που αντιλαμβάνονταν ήταν μεγαλύτερο ή μικρότερο σε διάρκεια σε σύγκριση με μια διάρκεια αναφοράς. Όταν τα γεγονότα παρουσιάζονταν στη διαστολή, αυτό οδήγησε τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον χρόνο ως μεγαλύτερο από την πραγματική του διάρκεια, σαν να είχε επεκταθεί η διάρκειά του. Στη συστολή, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν το ίδιο γεγονός ως μικρότερο, σαν να είχε συρρικνωθεί χρονικά. Η Δρ Arslanova από το Τμήμα Ψυχολογίας του Royal Holloway, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας απεικονίζουν το σημείο που ο μυθιστοριογράφος Murakami έθετε στο μυθιστόρημά του “Ο Κάφκα στην ακτή”, όταν έγραφε “ο χρόνος διαστέλλεται, στη συνέχεια συστέλλεται, όλα σε αρμονία με το ανακάτεμα της καρδιάς”. “Αυτά τα μοτίβα συστολής και διαστολής καταδεικνύουν πώς η αντίληψή μας για τον χρόνο επηρεάζεται συνεχώς από τις εσωτερικές φυσιολογικές μας καταστάσεις”. Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες έκαναν μια παρόμοια εργασία, αλλά με εικόνες προσώπων με συναισθηματικές εκφράσεις. Και πάλι, παρατηρήθηκε το ίδιο συνολικό μοτίβο επιτάχυνσης στη συστολή και επιβράδυνσης στη διαστολή. Αλλά το σημαντικό είναι ότι, όταν τα πρόσωπα αυτά γίνονταν αντιληπτά ως πιο έντονα συναισθηματικά, ο χρόνος συνολικά επιταχυνόταν.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο καθηγητής Μάνος Τσακίρης από το Τμήμα Ψυχολογίας του Royal Holloway, πρόσθεσε: “Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ του τι συμβαίνει στο σώμα μας και πώς τα σήματα από το σώμα μας, στην προκειμένη περίπτωση από την καρδιά, μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκειμενικός βηματοδότης του χρόνου που περνάει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες επινοούν τρόπους για την διατήρηση της καρδιάς των δωρητών

4 καρδιαγγειακά οφέλη της άσκησης

Η αμφιλεγόμενη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Ασκούμαι σημαίνει κάνω ένα δώρο στην καρδιά μου

Τα παιδιά και οι ενήλικες αποδεικνύεται ότι βιώνουν τον χρόνο διαφορετικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».