Επιστημονικά Νέα

Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Η εξέλιξη προκαλεί αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Η εξέλιξη προκαλεί αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Με αφορμή την πρόσφατη μεταμόσχευση σε άνθρωπο για πρώτη φορά, πολλά ερωτήματα εγείρονται για τη βιωσιμότητα, αλλά και την ηθική πτυχή τέτοιων χειρουργείων.

Χειρουργοί μεταμόσχευσαν πρόσφατα μια γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε άνδρα με απειλητική για τη ζωή καρδιακή ανεπάρκεια. Η επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση έγινε μια ιατρική πρώτη που γεννά ελπίδες για μια νέα, βιώσιμη εναλλακτική λύση για άτομα που κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν γίνουν διαθέσιμα περιορισμένες καρδιές ανθρώπινων πτωμάτων και για όσους είναι πολύ άρρωστοι ή ακατάλληλοι για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. Ωστόσο, οι ειδικοί της καρδιακής ανεπάρκειας λένε ότι οποιαδήποτε αισιοδοξία πρέπει να συνυπάρχει με προσοχή, καθώς τα ερωτήματα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια και επιβίωση παραμένουν αναπάντητα.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

“Υπάρχει μια υπόσχεση ενσωματωμένη σε αυτήν την ιστορία, αλλά και κίνδυνος”, είπε ο Δρ Κλάιντ Γιάνσι, επικεφαλής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. “Δεν νομίζω ότι γιορτάζουμε ακόμα”. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει τη χρήση μοσχευμάτων καρδιάς χοίρου ή χοίρου. Αλλά έκανε μια εφάπαξ εξαίρεση “παρηγορητικής χρήσης” για τη χειρουργική επέμβαση της 7ης Ιανουαρίου σε έναν 57χρονο άνδρα. Οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς καθίστανται απαραίτητες όταν υπάρχει σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συμβαίνει εάν η μία ή και οι δύο καρδιακές κοιλίες σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Οι ανθρώπινες καρδιές για μεταμόσχευση προέρχονται από δωρεές οργάνων που διατίθενται όταν πεθαίνουν άνθρωποι.

Ωστόσο, η ανάγκη υπερβαίνει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα και περίπου το 20% των ανθρώπων που περιμένουν μια καρδιά δότη είτε πεθαίνουν πριν φτάσουν στην κορυφή της λίστας είτε αρρωσταίνουν πολύ για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Δίκτυο Προμήθειας και Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, υπάρχουν 3.484 άτομα που περιμένουν καρδιές από τις 14 Ιανουαρίου. Οι ερευνητές αναζητούν εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις για τις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς. Οι πιο επιτυχημένες προσπάθειες προήλθαν από τις προόδους της τεχνολογίας, όπως η συσκευή υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας – LVAD – η οποία βοηθά την καρδιά να αντλεί αίμα και έχει μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θανάτου για άτομα που περιμένουν μεταμόσχευση τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων, που ονομάζονται ξενομοσχεύματα, υπόσχονται αλλά συνοδεύονται από πολλά άγνωστα, είπε ο Yancy. Ενώ οι καρδιές των χοίρων είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες καρδιές και ως εκ τούτου καλές υποψήφιες για μεταμόσχευση, υπάρχουν απρόβλεπτοι κίνδυνοι, όπως εάν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ιούς χοίρων στους ανθρώπινους ξενιστές τους. “Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε εορταστικοί, αλλά πρέπει να κάνουμε μια παύση και να εξετάσουμε όλα τα ερωτήματα που συνοδεύουν αυτήν την ανακάλυψη, ξεκινώντας με οποιαδήποτε ένδειξη βλάβης και μια προσεκτική αναθεώρηση της ασφάλειας”.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο καιρό και πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά ενός χοίρου σε έναν ανθρώπινο ξενιστή. Οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς είναι εξαιρετικά επιτυχημένες με ποσοστό επιβίωσης ενός έτους 91%. Κατά μέσο όρο, οι λήπτες μοσχευμάτων καρδιάς ζουν άλλα 12 έως 13 χρόνια. “Θα ανταποκριθούν αυτές οι γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου τα πλέον τυπικά όρια για μεταμόσχευση;. Θα διαρκέσουν όσο μπορεί να αντέξει μια ανθρώπινη καρδιά πτώματος; Θα είναι τόσο λειτουργικά; Θα αισθανθεί ο ασθενής καλύτερα;”

Είτε το κάνουν είτε όχι, το γεγονός ότι το σώμα του παραλήπτη δεν απέρριψε αμέσως τη νέα καρδιά είναι ενθαρρυντικό, είπε η Δρ Sandra Chaparro, διευθύντρια του προγράμματος προηγμένης καρδιακής ανεπάρκειας στο Miami Cardiac & Vascular Institute στο Baptist Health South Florida. “Είναι ήδη επιτυχία γιατί ο ασθενής δεν εμφάνισε οξεία απόρριψη τις πρώτες 24 ώρες. Προφανώς θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προσαρμογής του ανθρώπινου σώματος σε μια μεταμόσχευση οργάνων χοίρου. Αλλά αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της λήψης θεραπειών για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.”

Ηθικές ανησυχίες και φραγμοί

Μερικοί έχουν επίσης εκφράσει ηθικές ανησυχίες σχετικά με την ανατροφή ενός ζώου με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ενός οργάνου γενετικά προσαρμοσμένου για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, είπε. Άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πόσο κοστίζει η εκτροφή και η γενετική τροποποίηση ενός χοίρου επαρκώς ώστε η καρδιά του να μεταμοσχευθεί σε άνθρωπο και πώς να γίνουν διαθέσιμα τέτοια μοσχεύματα με δίκαιο τρόπο, είπε ο Chaparro. “Προφανώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση είναι ίση για όλους τους ασθενείς που το χρειάζονται, όχι μόνο για εκείνους που έχουν τους πόρους για να το πληρώσουν”.

Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν την ξενομεταμόσχευση και άλλες λύσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ο Yancy είπε ότι θα ήθελε να δοθεί περισσότερη έμφαση στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή υγεία της καρδιάς. Να μην καπνίζετε, να παραμένετε σωματικά δραστήριοι, να τρώτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, να διατηρείτε το κατάλληλο βάρος και να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης στο αίμα. “Όσο ενθαρρυντικό κι αν είναι να βλέπουμε αυτόν τον δυνητικό νέο πόρο για μεταμόσχευση καρδιάς και την ικανότητα επέκτασης οριστικών παρεμβάσεων για τους ασθενείς, είναι εξίσου σημαντικό να λάβουμε υπόψη πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την πάθηση από την αρχή. Το καλύτερο η θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι ποτέ να την πάθουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

Συμπτώματα που υποδηλώνουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

Νέα μελέτη δίνει ελπίδες για τη θεραπεία της PBC, της σιωπηλής ηπατικής νόσου

Το βάρος παίζει αντίστροφο ρόλο στην μεταμόσχευση ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.