Επιστημονικά Νέα

Ιατρικές ανακαλύψεις: Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Αν είστε δότες, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή για να δωρίσουν τα όργανα, τα μάτια και τον ιστό τους όταν πεθάνουν. Αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν την ανάγκη για βιολογικά δείγματα, όπως ιστούς, κύτταρα και αίμα, τα οποία μπορούν να δωριστούν ενώ είστε ακόμα ζωντανοί. Δείγματα σαν αυτά πηγαίνουν σε βιοτράπεζες για επιστημονική και ιατρική έρευνα, γεγονός που είναι ευρέως γνωστό στην Αμερική.

Οι δωρεές σε βιοτράπεζες είναι ανεκτίμητες. Μεταξύ άλλων, βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς αναπτύσσονται οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, να κάνουν ταυτοποίηση βιοδεικτών που σχετίζονται με την ασθένεια . Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων, φαρμάκων και θεραπειών, καθώς και βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και διευκολύνουν την ιατρική ακριβείας. Υπάρχει επίσης ανάγκη για δωρεά φυσιολογικών υγιών ιστών για τη μελέτη της φυσιολογικής φυσιολογίας και της έναρξης και εξέλιξης του καρκίνου του μαστού. Η Susan G. Komen Tissue Bank  στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Simon Comprehensive Cancer Center συλλέγει υγιή ιστό και αίμα από δότες που δεν παρουσιάζουν σημάδια καρκίνου του μαστού, έτσι ώστε οι ερευνητές καρκίνου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ιστό για να χαρακτηρίσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού και να τον συγκρίνουν με τους διαφορετικούς τύπους καρκίνος του μαστού. Ο στόχος είναι να κατανοηθούν οι μοριακές και γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εξέλιξη της νόσου, έτσι ώστε οι πληροφορίες να μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Οι βιοτράπεζες δεν είναι μόνο για τον καρκίνο. Χρησιμοποιούνται επίσης στην έρευνα για τη μελέτη πολλών ασθενειών, όπως  ο διαβήτης,  το Αλτσχάιμερ και  η νόσος του Lyme που μεταδίδεται από κρότωνες. Ακόμα κι αν δεν είστε άρρωστοι, μπορείτε να δωρίσετε αίμα, σάλιο, ούρα, κόπρανα ή ιστό σε μια βιοτράπεζα. Αυτές οι έρευνες δεν εστιάζουν σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά μάλλον συλλέγουν βιοδείγματα τόσο από ασθενείς όσο και από εθελοντές, ανεξάρτητα από το ιστορικό υγείας, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την ιατρική ακριβείας. Για παράδειγμα, η Η  Cancer Moonshot Biobank, που διευθύνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της έρευνας για τον καρκίνο και την εκμάθηση του τρόπου συμπεριφοράς των καρκίνων με την πάροδο του χρόνου. Συλλέγονται δείγματα από καρκινοπαθείς, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μελετήσουν πώς ανταποκρίνονται οι καρκίνοι σε διάφορες θεραπείες και να προσδιορίσουν γιατί ορισμένοι καρκίνοι γίνονται ανθεκτικοί στη θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το σύνδρομο γυμνών λεμφοκυττάρων;

Γιατί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού προκαλούν εγκεφαλική βλάβη;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Ιονοκύτταρα: Ένα βήμα προς την θεραπεία της κυστικής ίνωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.

Μελέτη δείχνει τις επιζήμιες επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid στην εκπαίδευση και τη ζωή των παιδιών και των νέων

«Η ακρόαση και η επικύρωση των εμπειριών παιδιών και νέων με μακροχρόνια COVID είναι ζωτικής σημασίας». Οι ερευνητές θα ήθελαν ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουν όλα τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις, ειδικά καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να επηρεάζονται πολύ από τα μακροχρόνια συμπτώματά τους COVID και είχαν περιορισμένους φυσικούς και γνωστικούς πόρους.