Επιστημονικά Νέα

Η.Β. Μελέτη: Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Η.Β. Μελέτη: Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η.Β. Μελέτη: Μια μελέτη με επικεφαλής το Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε 4D υπερηχογραφήματα σε 100 έγκυες γυναίκες για να δει πώς αντιδρούν τα αγέννητα μωρά τους μετά την έκθεσή τους σε γεύσεις από τρόφιμα που κατανάλωναν οι μητέρες τους. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς αντέδρασαν τα έμβρυα είτε σε γεύσεις καρότου είτε σε γεύσεις λάχανου μόλις λίγο καιρό μετά την κατάποση των γεύσεων από τις μητέρες. Τα έμβρυα που εκτέθηκαν στο καρότο έδειξαν περισσότερες αντιδράσεις με “πρόσωπο γέλιου”, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν στο λάχανο έδειξαν περισσότερες αντιδράσεις με “πρόσωπο κλάματος”.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να προωθήσουν την κατανόηση της ανάπτυξης των ανθρώπινων υποδοχέων γεύσης και όσφρησης.

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το τι τρώνε οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τις γευστικές προτιμήσεις των μωρών μετά τη γέννηση και ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science.

Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και όσφρησης.

Στα έμβρυα πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Beyza Ustun, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: “Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα μωρά μπορούν να γεύονται και να μυρίζουν στη μήτρα, αλλά βασίζονται σε αποτελέσματα μετά τη γέννηση, ενώ η μελέτη μας είναι η πρώτη που βλέπει αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση.

“Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε γεύσεις πριν από τη γέννηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθιέρωση των διατροφικών προτιμήσεων μετά τον τοκετό, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό όταν σκεφτόμαστε τα μηνύματα γύρω από την υγιεινή διατροφή και την πιθανότητα αποφυγής της “τροφικής φασαρίας” κατά τον απογαλακτισμό.

“Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να βλέπουμε την αντίδραση των αγέννητων μωρών στις γεύσεις λάχανου ή καρότου κατά τη διάρκεια των σαρώσεων και να μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές με τους γονείς τους”.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών-Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας στη Γαλλία, σάρωσε τις μητέρες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, τόσο στην 32η όσο και στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να δει τις αντιδράσεις του προσώπου του εμβρύου στις γεύσεις λάχανου και καρότου.

Στις μητέρες δόθηκε μία μόνο κάψουλα που περιείχε περίπου 400mg καρότου ή 400mg σκόνης λάχανου περίπου 20 λεπτά πριν από κάθε σάρωση.

Τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα φαγητό ή αρωματισμένο ποτό μία ώρα πριν από τις σαρώσεις τους.

Οι μητέρες δεν έτρωγαν ή έπιναν επίσης τίποτα που περιείχε καρότο ή λάχανο την ημέρα των σαρώσεων για να ελεγχθούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις του εμβρύου.

Οι αντιδράσεις του προσώπου που παρατηρήθηκαν και στις δύο ομάδες γεύσεων, σε σύγκριση με τα έμβρυα μιας ομάδας ελέγχου που δεν εκτέθηκαν σε καμία από τις δύο γεύσεις, έδειξαν ότι η έκθεση σε μικρή μόνο ποσότητα γεύσης καρότου ή λάχανου ήταν αρκετή για να διεγείρει μια αντίδραση.

Η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Nadja Reissland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Durham, επέβλεψε την έρευνα της Beyza Ustun.

Η ίδια δήλωσε: “Η έρευνα της Ustunza είναι μια πολύ σημαντική έρευνα για την επιστήμη της: “Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη στο εργαστήριό μου έχει υποδείξει ότι οι 4D υπερηχογραφικές σαρώσεις είναι ένας τρόπος παρακολούθησης των αντιδράσεων του εμβρύου για να κατανοήσουμε πώς αντιδρούν σε συμπεριφορές υγείας της μητέρας, όπως το κάπνισμα, και στην ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους.

“Αυτή η τελευταία μελέτη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση των πρώτων ενδείξεων για τις ικανότητες των εμβρύων να αισθάνονται και να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές από τα τρόφιμα που προσλαμβάνουν οι μητέρες τους”.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Benoist Schaal, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών-Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, Γαλλία, δήλωσε: “Κοιτάζοντας τις αντιδράσεις του προσώπου των εμβρύων μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια σειρά χημικών ερεθισμάτων περνούν μέσω της μητρικής διατροφής στο εμβρυϊκό περιβάλλον.

“Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων της γεύσης και της όσφρησης και της σχετικής αντίληψης και μνήμης”.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τώρα έχουν ξεκινήσει μια μελέτη παρακολούθησης με τα ίδια μωρά μετά τη γέννηση για να δουν αν η επίδραση των γεύσεων που βίωσαν στη μήτρα επηρεάζει την αποδοχή διαφορετικών τροφίμων.

Η συν-συγγραφέας της έρευνας καθηγήτρια Jackie Blissett, του Πανεπιστημίου Aston, δήλωσε: “Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επανειλημμένες προγεννητικές εκθέσεις σε γεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για τις γεύσεις που βιώνονται μεταγεννητικά.

Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο “αρεστές” γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι συνηθίζει σε αυτές τις γεύσεις στη μήτρα.

“Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί αν τα έμβρυα παρουσιάζουν λιγότερο “αρνητικές” αντιδράσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις δοκιμάζουν για πρώτη φορά έξω από τη μήτρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις έγγυοι πήγαν σε ιδιωτική κλινική να γεννήσουν και εξήλθαν με κορωνοϊό

Γιατί οι έγκυες δεν συνίσταται να πίνουν από πλαστικά;

H εγκυμοσύνη είναι δικαιολογία για να τρώμε όσο και ό,τι θέλουμε ;

Πως επιδρά η κατανάλωση γλυκόριζας στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".