Επιστημονικά Νέα

Η κρίση “κλείνει τα στόματα” κακοποιημένων γυναικών

Η κρίση “κλείνει τα στόματα” κακοποιημένων γυναικών

Λόγω οικονομικής κρίσης, πολλές γυναίκες δεν αντιδρούν, σύμφωνα με το “Καταφύγιο Γυναίκας”.

Μια στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα και μια στις τρεις στην Ευρώπη, υφίσταται κάποιας μορφής βία, είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική. Στη χώρα μας, μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολλές οι γυναίκες που δεν αντιδρούν σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης τα οποία αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε η Κωνσταντίνα Μοσχοτά, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας», «επειδή συνήθως οι γυναίκες αυτές έχουν παιδιά να συντηρήσουν και φοβούνται την ανεργία. Έτσι, συνήθως αργούν να αντιδράσουν ή να αποφασίσουν να φύγουν».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ.Μοσχοτά είπε ότι “το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα- θύμα βίας είναι να εκφραστεί, να μιλήσει για αυτό που συνέβη”.

Σύμφωνα με την κ.Μοσχοτά ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται περισσότερο αλλά χρειάζεται ακόμη “πολλή δουλειά”.

Για το λόγο αυτό, το Καταφύγιο Γυναίκας διοργανώνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου -που έχει καθιερωθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος γυναικών- εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα χορέψουν όλοι μαζί, με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα για να σπάσει η αλυσίδα της κακοποίησης.

Οι γυναίκες-θύματα βίας έχουν αρχίσει να μιλάνε περισσότερο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ.Μοσχοτά, το ποσοστό όσων μιλούν είναι μικρότερο σε σχέση με το σύνολο εκείνων που έχουν υποστεί βία, σύμφωνα με τα στατιστικά που διαθέτει το “Καταφύγιο Γυναίκας”, τα οποία συγκρίνονται με τα δεδομένα που υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα με βάση τις μηνύσεις και όλες τις νομικές διαδικασίες.

Αναφερόμενη στο έργο του «Καταφυγίου Γυναίκας», εξήγησε ότι σκοπός του είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών και να συντελέσει στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας.

Για την επίτευξη του σκοπού του, το Καταφύγιο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Ταυτόχρονα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών γενικότερα, μέσα από την οργάνωση ποικίλων κοινωνικών δράσεων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης σε σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Έως το 2030 η αγορά της ψηφιακής υγείας αναμένεται να εκτοξεύσει τα κέρδη της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]