Επιστημονικά Νέα

Η κρίση “κλείνει τα στόματα” κακοποιημένων γυναικών

Η κρίση “κλείνει τα στόματα” κακοποιημένων γυναικών

Λόγω οικονομικής κρίσης, πολλές γυναίκες δεν αντιδρούν, σύμφωνα με το “Καταφύγιο Γυναίκας”.

Μια στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα και μια στις τρεις στην Ευρώπη, υφίσταται κάποιας μορφής βία, είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική. Στη χώρα μας, μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολλές οι γυναίκες που δεν αντιδρούν σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης τα οποία αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε η Κωνσταντίνα Μοσχοτά, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας», «επειδή συνήθως οι γυναίκες αυτές έχουν παιδιά να συντηρήσουν και φοβούνται την ανεργία. Έτσι, συνήθως αργούν να αντιδράσουν ή να αποφασίσουν να φύγουν».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ.Μοσχοτά είπε ότι “το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα- θύμα βίας είναι να εκφραστεί, να μιλήσει για αυτό που συνέβη”.

Σύμφωνα με την κ.Μοσχοτά ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται περισσότερο αλλά χρειάζεται ακόμη “πολλή δουλειά”.

Για το λόγο αυτό, το Καταφύγιο Γυναίκας διοργανώνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου -που έχει καθιερωθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος γυναικών- εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα χορέψουν όλοι μαζί, με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα για να σπάσει η αλυσίδα της κακοποίησης.

Οι γυναίκες-θύματα βίας έχουν αρχίσει να μιλάνε περισσότερο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ.Μοσχοτά, το ποσοστό όσων μιλούν είναι μικρότερο σε σχέση με το σύνολο εκείνων που έχουν υποστεί βία, σύμφωνα με τα στατιστικά που διαθέτει το “Καταφύγιο Γυναίκας”, τα οποία συγκρίνονται με τα δεδομένα που υπάρχουν στα αστυνομικά τμήματα με βάση τις μηνύσεις και όλες τις νομικές διαδικασίες.

Αναφερόμενη στο έργο του «Καταφυγίου Γυναίκας», εξήγησε ότι σκοπός του είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών και να συντελέσει στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας.

Για την επίτευξη του σκοπού του, το Καταφύγιο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Ταυτόχρονα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών γενικότερα, μέσα από την οργάνωση ποικίλων κοινωνικών δράσεων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης σε σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινές αιτίες πόνου στη γνάθο που πρέπει να δώσετε προσοχή

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.