Επιστημονικά Νέα

Hidradenitis Suppurativa: Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου

Hidradenitis Suppurativa: Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".

Hidradenitis Suppurativa: Μια ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών Trinity (TBSI) ανακάλυψε τον πιθανό στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis suppurativa (HS), η οποία είναι μια επώδυνη, χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει έως και το 1% του πληθυσμού, συχνά υποαναγνωρίζεται και υποδιαγιγνώσκεται. Δεδομένης της υψηλής νοσηρότητας, της μειωμένης ποιότητας ζωής και της ανεπαρκώς κατανοητής πορείας της νόσου, υπάρχει ανεκπλήρωτη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, με νέες θεραπείες να απαιτούνται επειγόντως. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό περιοδικό Δερματολογίας British Journal of Dermatology, με επικεφαλής τους Dr. Barry Moran και Conor Smith από τη Σχολή Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Trinity και τον καθηγητή Jean Fletcher από την Ιατρική Σχολή, οι επιστήμονες εντόπισαν σημαντικά αυξημένο αριθμό προφλεγμονωδών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε δείγματα δέρματος που συλλέχθηκαν από ασθενείς με εξουθενωτική δερματική νόσο HS. Μεταξύ άλλων ανοσολογικών πληθυσμών που συνήθως σπανίζουν στο υγιές δέρμα, αυτά περιελάμβαναν Th17 κύτταρα, Β κύτταρα, πλασματοκύτταρα και ουδετερόφιλα. Όταν ανέλυσαν τα γονιδιακά προφίλ χιλιάδων αυτών των μεμονωμένων κυττάρων, παρατήρησαν ότι τα γονίδια και τα μονοπάτια που συνδέονται με τα Th17 κύτταρα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τις κυτοκίνες IL-17 και IL-1β και το σύμπλεγμα φλεγμονής που είναι γνωστό ως φλεγμονάσωμα NLRP3, ήταν ενισχυμένα στο δέρμα HS -ιδιαίτερα σε δείγματα με υψηλό φλεγμονώδες φορτίο. Είναι σημαντικό, όσον αφορά την αποκάλυψη ενός πιθανού στόχου για θεραπεία, οι επιστήμονες έδειξαν στη συνέχεια ότι ο αποκλεισμός αυτού του φλεγμονώματος NLRP3 με έναν αναστολέα μικρού μορίου μείωσε σημαντικά την έκκριση βασικών μεσολαβητών φλεγμονής σε δείγματα δέρματος HS. Ο Δρ Moran δήλωσε: “Η εργασία μας παρέχει την πρώτη απόδειξη της αρχής ότι η αναστολή του φλεγμονώματος NLRP3 μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα HS και, ως εκ τούτου, έχουμε ανακαλύψει έναν πιθανό στόχο για τη θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης. Τελικά, έχουμε τώρα μια λογική για τη στόχευση του φλεγμονώματος στην εξουθενωτική δερματική νόσο HS με τη χρήση αναστολέων μικρών μορίων, οι οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος σε δοκιμές για άλλες ενδείξεις”. Ο Conor Smith, συν-συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτωρ του Trinity, σχολίασε: “Αυτή ήταν μια πραγματική προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των κλινικών εταίρων μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Vincent’s, ιδίως του καθηγητή Brian Kirby και της ομάδας του που στρατολόγησαν ασθενείς και συνέβαλαν με ανεκτίμητη κλινική συμβολή, και της ομάδας μας στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών Trinity TBSI που παρείχε την επιστημονική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την επιτυχία αυτής της μελέτης.

“Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS”. Ο καθηγητής Fletcher πρόσθεσε: “Αυτοί οι αναστολείς μικρών μορίων που στοχεύουν το φλεγμονάσωμα NLRP3 μπορεί να προσφέρουν νέες θεραπευτικές οδούς πέρα από τις βιολογικές θεραπείες που είναι σήμερα (ή πιθανόν να είναι) εγκεκριμένες για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μυστηριώδηςκαι οδυνηρή δερματική πάθηση hidradenitis suppurativa

H νέα θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα δείχνει πολλά υποσχόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Τα κοινά συμπτώματα του έρπητα και πως τα αναγνωρίζουμε

Οι δερματικές παθήσεις είναι το πρώτο σημάδι ρευματολογικών παθήσεων

Νίκος Χαλαράκης στο healthweb: Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι ένα απλό έκζεμα αλλά μια πολύπλοκη νόσος

Ψωρίαση κατά πλάκας : Μία νέα μελέτη δίνει ελπίδα

Δερματικές παθήσεις που παραπέμπουν σε ακμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.