Επιστημονικά Νέα

Επιστημονική Έρευνα: Σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές μετά το φαγητό

Επιστημονική Έρευνα: Σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές μετά το φαγητό

Στην κλινική πρακτική, η αξιολόγηση της συσχέτισης των γευμάτων σε όλους τους ασθενείς με διαταραχές της αλληλεπίδρασης εντέρου -εγκεφάλου DGBIs θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία στη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια διεπιστημονική προσέγγιση φροντίδας, που περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία».

Επιστημονική Έρευνα: Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού (το 13% των γυναικών και το 9% των ανδρών) εμφανίζει συχνά κοιλιακό πόνο μετά την κατανάλωση γευμάτων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε με δείγμα πάνω από 50.000 άτομα. Η έρευνα παρουσιάστηκε εικονικά πριν από λίγες μέρες στην Εβδομάδα Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας 2021 (UEG Virtual 2021). Ο πόνος που σχετίζεται με το φαγητό φαίνεται να είναι πιο συχνός στους νέους ηλικίας 18 έως 28 ετών, με το 15% να επηρεάζεται, σύμφωνα με την έρευνα. Όσοι βίωναν συχνά κοιλιακό πόνο που σχετιζόταν με το γεύμα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από φούσκωμα, πρησμένη κοιλιά, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό ή αίσθημα κορεσμού πολύ γρήγορα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Η ίδια ομάδα είχε επίσης πιο σοβαρή ψυχολογική δυσφορία και σωματικά συμπτώματα (που δεν ήταν γαστρεντερικά).

Συνολικά το 36% των ατόμων με συχνό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα ανέφεραν ότι υπέφεραν από άγχος σε σύγκριση με το 25% στην ομάδα των περιστασιακών συμπτωμάτων και το 18% σε όσους δεν είχαν ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα. Τα άτομα με συχνές κρίσεις ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (35%) σε σύγκριση με το 24% στην ομάδα των περιστασιακών συμπτωμάτων και το 17% στην ομάδα που δεν είχε ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα.

Με βάση την παγκόσμια επιδημιολογική μελέτη του Ιδρύματος της Ρώμης, τα ευρήματα ήταν αποτέλεσμα διαδικτυακής έρευνας σε 54.127 άτομα από 26 χώρες. Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν αν υπέφεραν από κοιλιακό πόνο και αν αυτός σχετιζόταν με το φαγητό. Κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: όσοι δήλωσαν ότι ο κοιλιακός πόνος τους σχετιζόταν με το γεύμα περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, όσοι είχαν περιστασιακά πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα μεταξύ 10-40% των περιπτώσεων και όσοι είχαν σπάνια ή ποτέ πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα.

Η Esther Colomier, συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική ερευνήτρια στο KU Leuven του Βελγίου και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, εξήγησε: «Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που βιώνουν κοιλιακό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα βιώνουν συχνότερα άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα και πληρούν πιο τακτικά τα κριτήρια για διαταραχές των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου (DGBIs, παλαιότερα γνωστές ως λειτουργικές διαταραχές του εντέρου), συμπεριλαμβανομένων κοινών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το φούσκωμα και η σπαστική κολίτιδα».

«Έχουν επίσης υψηλότερο φορτίο ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων, όπως πόνο στην πλάτη ή δύσπνοια, τα οποία συνδέονται με σημαντική δυσφορία και προβλήματα λειτουργικότητας. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν αγωνία και δυσλειτουργίες στην καθημερινή ζωή», πρόσθεσε η ίδια.

Συμπτώματα του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια, εμφάνισε το 30% των ατόμων που ανέφεραν συχνό πόνο σχετιζόμενο με το γεύμα, έναντι 20% στην ομάδα που ανέφερε περιστασιακά συμπτώματα και 10% στην ομάδα που δεν είχε καθόλου συμπτώματα. Το ίδιο ίσχυε και για τα συμπτώματα φουσκώματος, τα οποία αναφέρθηκαν τόσο συχνά όσο και 1 φορά την εβδομάδα στην ομάδα που αντιμετώπιζε συχνό πόνο μετά τα γεύματα, σε σύγκριση με 2 ή 3 ημέρες το μήνα στην ομάδα με περιστασιακό πόνο και 1 ημέρα το μήνα στην ομάδα που δεν αντιμετώπιζε κανένα σύμπτωμα.

Η Esther Colomier συμπεραίνει: «Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εξέταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το γεύμα στα μελλοντικά διαγνωστικά κριτήρια για τις λειτουργικές διαταραχές του εντέρου. Στην κλινική πρακτική, η αξιολόγηση της συσχέτισης των γευμάτων σε όλους τους ασθενείς με διαταραχές της αλληλεπίδρασης εντέρου -εγκεφάλου DGBIs θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία στη βελτίωση και την εξατομίκευση της θεραπείας. Εδώ, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια διεπιστημονική προσέγγιση φροντίδας, που περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη και φαρμακολογική θεραπεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκδήλωση ασθένειας και κοιλιακός πόνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου και συμπτώματα

Τα 5 top τρόφιμα της άνοιξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

ΠΟΥ υποσιτισμός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε έξι νέες δεσμεύσεις για την επιτάχυνση της προόδου στους διατροφικούς στόχους για το 2025, οι οποίοι αποτελούν προκλήσεις ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.