Επιστημονικά Νέα

Ένα δις οι καπνιστές και 240 εκ. οι αλκοολικοί παγκοσμίως

Ένα δις οι καπνιστές και 240 εκ. οι αλκοολικοί παγκοσμίως

Τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ είναι το τίμημα για την υγεία πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια νέα παγκόσμια έρευνα για τη αύξηση των δυο αυτών βλαβερών συνηθειών η οποία αποκαλύπτει ότι παγκοσμίως οι καπνιστές φτάνουν το δισεκατομμύριο και οι αλκοολικοί τα 240 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί αυτού σε ποσοστά μεταφράζονται πως το πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καπνίζει και το 5% είναι εθισμένο στο αλκοόλ. Η μελέτη , με επικεφαλής την Linda Γκόουινγκ , καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία , αποκαλύπτει ότι η χρήση αλκοόλ έχει πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από ό, τι η χρήση παράνομων ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα η έκθεση εκτιμά ότι η επίδραση του αλκοόλ αναφορικά με την ανικανότητα είναι τρεις φορές υψηλότερη απ’ ο τι σε άλλες ουσίες. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές «το πιο εντυπωσιακό πράγμα που προκύπτει είναι πόσο μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει στην κοινωνία από τη χρήση των νόμιμων… ναρκωτικών από ο τι από τα παράνομα».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι… μεγαλύτεροι πότες στον κόσμο βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη. Λίγο πιο πίσω στην κατάταξη βρίσκεται η Βόρεια Ευρώπη ενώ οι άνθρωποι της Κεντρικής, Νότιας και Δυτικής Ασίας πίνουν πολύ λιγότερο. Από την άλλη πλευρά το κάπνισμα είναι πιο κοινό στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Ωκεανίας (30 τοις εκατό των ενηλίκων ) και τη Δυτική Ευρώπη ( 20 τοις εκατό ). Η Βόρεια και Κεντρική Αμερική / Καραϊβική κάνουν περισσότερη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών με το χαμηλότερο ποσοστό να σημειώνεται στην Βόρεια Ευρώπη. Η ερευνητική ομάδα υποστήριξε ότι η απόκτηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη χρήση των παράνομων ναρκωτικών είναι πολύ πιο δύσκολο, ωστόσο εκτιμούν ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών όπως είναι η ηρωίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Νέα γονίδια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό "κλειδί" για μελλοντικές θεραπείες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια οθόνη σε ολόκληρο το γονιδίωμα μιας γραμμής κυττάρων πράσινου πιθήκου, τα οποία είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από έκθεση σε SARS-CoV-2 από ό, τι οι κυτταρικές σειρές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.