Επιστημονικά Νέα

Εκπαίδευση Σκύλοι: Μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Εκπαίδευση Σκύλοι: Μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Εκπαίδευση Σκύλοι: Το «τεστ σκύλου» είναι πιθανώς πολύ μακριά από πρακτικές εφαρμογές. Οι σκύλοι μπορούν να εισπνεύσουν SARS-CoV-2 σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 96%, σύμφωνα με μια δοκιμαστική μελέτη. Δεν έχουν μπλοκάρει πλέον οι μπατονέτες; Όχι αρκετά, καθώς το “τεστ σκύλου” απέχει πολύ από πρακτικές εφαρμογές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά μπορούσαν να διακρίνουν μόνο θετικά και αρνητικά αποτελέσματα σε δείγματα με τα οποία είχαν εκπαιδευτεί. Απέτυχαν να εντοπίσουν τον SARS-CoV-2 όταν παρουσιάστηκαν εντελώς νέα δείγματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης, όλα τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπίσουν θετικά δείγματα SARS-CoV-2 με ακρίβεια 96%, κατά μέσον όρο. Το ποσοστό ήταν 99%, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ψευδώς θετικά, αλλά η συνολική ευαισθησία ήταν 68%, που σημαίνει ότι υπήρχαν κάποια ψεύτικα αρνητικά.

Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι μπορούν να μυρίσουν αρώματα που είναι ειδικά για διάφορες ασθένειες, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 έχει επίσης μια ισχυρή υπογραφή που τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν σε δείγματα σάλιου και ιδρώτα.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά έχουν ήδη εξπαιδευτεί για την ανίχνευση της COVID-19 σε ένα αεροδρόμιο του Ντουμπάι, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό εάν τα σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον ιό σε δείγματα ούρων, όπου το φορτίο του ιού είναι συνήθως χαμηλότερο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Για να το καταλάβω αυτό, μια ομάδα ερευνητών εκπαίδεψε πρώτα οκτώ Λαμπραντόρ και έναν Βέλγικο Malinois για να αναγνωρίσουν το άρωμα μιας συνθετικής ουσίας γνωστής ως καθολικής ένωσης ανίχνευσης (UDC), η οποία είναι μια μυρωδιά που δεν βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον.

Έβαλαν την ένωση σε μία από τις 12 θύρες ενός “τροχού μυρωδιάς” και επιβράβευαν τα σκυλιά κάθε φορά που αντιδρούσαν στη θύρα που περιείχε UDC. Μόλις έμαθαν να αναγνωρίζουν την UDC, οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον τροχό μυρωδιάς για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά να αντιδράσουν σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν από ασθενείς με θετικό SARS-CoV-2. Τα δείγματα ελήφθησαν από επτά άτομα που είχαν δοκιμαστεί θετικά για SARS-CoV-2 – δύο ενήλικες και πέντε παιδιά – καθώς και έξι παιδιά με αρνητικά τεστ SARS-CoV-2.

Κατά την προπόνηση, στους σκύλους δόθηκαν δύο σενάρια, ένα στο οποίο ο τροχός αρώματος περιείχε την οσμή στόχου σε μια θύρα και μια μυρωδιά ελέγχου ή αποσπάσματος στα άλλα, και ένα όπου ο τροχός αρώματος περιείχε όλες τις μυρωδιές ελέγχου ή αποσπάσματος.

Ο ιός απενεργοποιήθηκε με θερμότητα ή απορρυπαντικό για να είναι ακίνδυνος για τους σκύλους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης, όλα τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπίσουν θετικά δείγματα SARS-CoV-2 με ακρίβεια 96%, κατά μέσο όρο. Η συνολική ειδικότητα ήταν 99%, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ψευδώς θετικά, αλλά η συνολική ευαισθησία ήταν 68%, που σημαίνει ότι υπήρχαν κάποια ψεύτικα αρνητικά.

Ο λόγος για τη χαμηλότερη ευαισθησία μπορεί να οφείλεται στον αυστηρό τρόπο διεξαγωγής των δοκιμών. Εάν τα σκυλιά περάσουν μια θύρα με ένα θετικό δείγμα μία φορά χωρίς να ανταποκριθούν, αυτό χαρακτηρίστηκε ως ελλιπές, σύμφωνα με μια δήλωση.

“Αυτό δεν είναι απλό πράγμα που ζητάμε από τους σκύλους να κάνουν”, ανέφερε στη δήλωση η ανώτερη συγγραφέας Cynthia Otto, διευθύντρια της Κτηνιατρικής Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

“Τα σκυλιά πρέπει να είναι συγκεκριμένα για την ανίχνευση της μυρωδιάς της λοίμωξης, αλλά πρέπει επίσης να γενικεύονται στις οσμές των διαφορετικών ανθρώπων.”

Πράγματι, τα σκυλιά αγωνίστηκαν λίγο στις δοκιμές. Τείνουν να κάνουν διάκριση μεταξύ των αρωμάτων των πραγματικών ασθενών και όχι της κατάστασης της λοίμωξής τους και επίσης μπερδεύτηκαν από ένα δείγμα από έναν ασθενή που είχε πρόσφατα αναρρώσει από την COVID-19 αλλά είχε αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης, σύμφωνα με τη δήλωση.

“Τα σκυλιά συνέχιζαν να ανταποκρίνονται σε αυτό το δείγμα και συνεχίζουμε να τους λέμε όχι”, δήλωσε η Otto στη δήλωση. “Αλλά προφανώς υπήρχε ακόμα κάτι στο δείγμα του ασθενούς στο οποίο τα σκυλιά έπαιζαν.” Αλλά επειδή τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν επανειλημμένα στα ίδια δείγματα από τους ίδιους ασθενείς, δεν ήταν σε θέση να γενικεύσουν σε εντελώς νέα δείγματα, το οποίο είναι το κλειδί για εφαρμογές πραγματικού κόσμου.

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

“Τώρα, οι ερευνητές διεξάγουν αυτό που αποκαλούν” μελέτη T-Shirt “στην οποία εκπαιδεύουν σκύλους για να ανιχνεύσουν εάν κάποιος έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2 και εάν κάποιος εμβολιάζεται με βάση τις οσμές που αφήνονται στα πουκάμισα που οι άνθρωποι φορούσαν τη νύχτα.

“Συλλέγουμε πολλά περισσότερα δείγματα σε αυτήν τη μελέτη – εκατοντάδες ή περισσότερα – από ό,τι κάναμε σε αυτήν την πρώτη, και ελπίζουμε ότι θα φέρουν τα σκυλιά πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να συναντήσουν σε μια κοινότητα”, δήλωσε η Otto.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σκύλοι στην υπηρεσία των πασχόντων από επιληπτικές κρίσεις

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Με θετικό πρόσημο η συμβολή των ζώων στην υγεία του ανθρώπου

Η Γερμανία επιστράτευσε σκυλιά στον αγώνα κατά του κοροναϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.