ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα Σκύλοι: Αναγνώριση της μοναδικής μυρωδιάς μιας επιληπτικής κρίσης πριν αυτή συμβεί

Έρευνα Σκύλοι: Αναγνώριση της μοναδικής μυρωδιάς μιας επιληπτικής κρίσης πριν αυτή συμβεί

Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας, οι σκύλοι μύριζαν τα δείγματα. Το εντυπωσιακό είναι πώς ο κάθε ένας από τους πέντε σκύλους αναγνώριζε σωστά το δείγμα από την επιληπτική κρίση, σε διάστημα λιγότερο των 8 δευτερολέπτων.

Έρευνα Σκύλοι: Για πρώτη φορά, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη μοναδική μυρωδιά μιας επιληπτικής κρίσης. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στο σχεδιασμό τρόπων παρέμβασης για να καταπολεμά τις επιληπτικές κρίσεις πριν συμβούν.

Για πρώτη φορά οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη μοναδική μυρωδιά μιας επιληπτικής κρίσης. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στον σχεδιασμό τρόπων παρέμβασης για να καταπολεμούνται οι επιληπτικές κρίσεις πριν συμβούν.

Σε παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εκπαιδεύσουν με επιτυχία σκύλους ώστε να εντοπίζουν τον διαβήτη, την ελονοσία, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και ορισμένες νεφροπάθειες.

Μία εξαιρετικά εντυπωσιακή έρευνα βρήκε ότι οι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν τον καρκίνο του εντέρου από δείγματα αναπνοής στο 91% των περιπτώσεων. Υπάρχουν ακόμα και δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν ημικρανίες πριν αυτές συμβούν.

Μέχρι πρόσφατα όμως, οι ερευνητές δεν είχαν εξετάσει την ικανότητα αυτή με τις επιληπτικές κρίσεις. Αυτό ίσως να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, η επιληψία μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού, γενετικής προδιάθεσης, όγκων ή εγκεφαλικού επεισοδίου και συχνά συνοδεύεται από παθήσεις όπως αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη.

Η έρευνα

Πρόσφατα, μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία έτρεξε μια μικρή έρευνα για να καταλάβει αν οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οσφρητικά στοιχεία για να εντοπίζουν επιληπτικές κρίσεις. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από πέντε άτομα με επιληψία. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετικά είδη επιληψίας και από διαφορετικές πηγές (γενετική προδιάθεση και εγκεφαλική παραμόρφωση).

Οι ερευνητές έλαβαν τρία είδη δείγματος μυρωδιάς από κάθε συμμετέχοντα, συλλέγοντας όταν εμφάνιζαν κρίση, όταν ξεκουράζονταν και όταν γυμνάζονταν. Συμμετείχαν πέντε σκύλοι που είχαν ήδη εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζουν μια σειρά παθήσεων.

Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας, οι σκύλοι μύριζαν τα δείγματα. Το εντυπωσιακό είναι πώς ο κάθε ένας από τους πέντε σκύλους αναγνώριζε σωστά το δείγμα από την επιληπτική κρίση, σε διάστημα λιγότερο των 8 δευτερολέπτων.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα και αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της συγκεκριμένης, ιδιαίτερης μυρωδιάς που κυρίως τα ζώα μπορούν ακόμα να εντοπίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Η καμπάνια της SK Life Science για την αποτελεσματικότητα του Xcopri στην επιληψία

Μοντέλο εγκεφαλικής δραστηριότητας βρίσκει εφαρμογές σε νέες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχικά οφέλη του αθλητισμού ως αντίδοτο στην καραντίνα

Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, γιατί ωθεί τον άνθρωπο να θέτει ολοένα κι υψηλότερους στόχους και να παλεύει με υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Πώς η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς επηρεάζει την ερωτική μας επιθυμία

Οι πιπεριές τσίλι συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος ως εκ τούτου και στην πρόκληση αγγειοδιαστολής στο γεννητικό σύστημα.

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Είναι καλύτεροι εραστές οι άνδρες χορτοφάγοι;

Σεξ και χορτοφαγία: «Δεν πρόκειται για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη αλλά τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι πολύ συναρπαστικά. Νομίζω ότι αυτό θα ξυπνήσει πολλούς ανθρώπους», είπε ο ουρολόγος, Άαρον Σπιτς.

Η έλξη ενισχύεται από τη συναισθηματική κατανόηση

Σχέσεις: Όσο καλύτερα πιστεύει κάποιος ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι' αυτό το πρόσωπο - το οποίο θα μπορούσε να είναι είτε ένας ερωτικός σύντροφος, είτε ένας συνέταιρος σε μια επιχείρηση ή ακόμα και ένας άγνωστος πρόσφυγας.

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Κατάθλιψη Αυτοφροντίδα: Το μοίρασμα όσων αισθάνεστε και σας προβληματίζουν με ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Το να βλέπετε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, είναι μια υπέροχη ιδέα, αφού αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο υποστήριξης. Αλλά μην σταματάτε εκεί. Μιλήστε επίσης με φίλους και αγαπημένους σας ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς με εσάς. Όντας κοντά σε άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι και να σας δώσει επιπλέον νέες ιδέες για την διαχείριση θεμάτων που σας απασχολούν.

Θεραπευτές σχέσεων εξηγούν πώς να διαχειρίζεστε συγκρούσεις

Διαπροσωπικές Σχέσεις: Οι διαφωνίες ή συγκρούσεις είναι ένα φυσικό κομμάτι της σχέσης μας με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, οι περιστασιακές συγκρούσεις «εντείνουν βαθύτερα τις σχέσεις, αν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με ενσυναίσθηση», λέει η Marisa G. Franco, Ph.D., συμβουλευτική ψυχολόγος και ειδικός φιλίας. «Οι σχέσεις μας φτάνουν σε ένα εντελώς νέο επίπεδο οικειότητας όταν συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και όταν πρόκειται για σκληρά πράγματα».