Επιστημονικά Νέα

«Δίαιτες Detox»: Υποστηρίζει η επιστήμη τους ισχυρισμούς;

«Δίαιτες Detox»: Υποστηρίζει η επιστήμη τους ισχυρισμούς;

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

«Δίαιτες Detox»: Οι «δίαιτες αποτοξίνωσης» ή τα σχέδια διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να «αποτοξινώνουν» το σώμα από τοξικές ουσίες, είναι δημοφιλή στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας τους. Αλλά είναι ευεργετικά ή επιβλαβή; Οι δίαιτες Detox είναι δημοφιλείς, αλλά είναι καλές για την υγεία;

Σχεδιασμός από τον Diego Sabogal

Η προώθηση σχεδίων διατροφής ως τρόπου αποτοξίνωσης του σώματος είναι πολύ συχνή. Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν συνήθως διατροφικούς περιορισμούς και συμπλήρωση με διάφορα θρεπτικά συστατικά και βότανα. Παρόλο που οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι δημοφιλείς στον κόσμο της ευεξίας, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες είναι περιττές και μερικές μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβείς για τη γενική υγεία. Σε αυτό το Special Feature, εξηγούμε τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης και βλέπουμε τι λέει η επιστήμη για το αν προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Πώς αποτοξινώνει το σώμα; Ως μέρος της συνεχούς εργασίας του για να παραμείνει υγιές, το σώμα αφαιρεί συνεχώς δυνητικά επιβλαβείς ουσίες μέσω αποτοξίνωσης. Το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος είναι πολύπλοκο και περιλαμβάνει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των νεφρών και του δέρματος.

Οι φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες παράγουν τοξίνες ενδογενώς, αλλά ο οργανισμός τις αποκτά εξωγενώς μέσω της έκθεσης σε φάρμακα και χημικές ουσίες στα τρόφιμα και στο περιβάλλον. Η αποτοξίνωση περιλαμβάνει μεταβολικές διεργασίες που ονομάζονται βιομετατροπή, κατά τη διάρκεια της οποίας η αλλοίωση της χημικής δομής των τοξικών ουσιών τις καθιστά ανενεργείς.

Το σώμα στη συνέχεια αποβάλλει αυτές τις ουσίες. Η ικανότητα αποτοξίνωσης του σώματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, οι συνθήκες υγείας, η γενετική, τα φάρμακα και η διατροφή. Για παράδειγμα, επειδή οι περισσότερες από τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος πραγματοποιούνται στα κύτταρα του ήπατος, η ηπατική νόσος μπορεί να επηρεάσει την αποτοξίνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση επιβλαβών ουσιών όπως η αμμωνία.

Τι είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης; Ακόμα κι αν το σώμα μπορεί να αποτοξινωθεί μέσω βιομετασχηματισμού, οι άνθρωποι προωθούν τις δίαιτες αποτοξίνωσης ως έναν τρόπο προώθησης της βέλτιστης αποβολής τοξινών, βελτιώνουν τη συνολική υγεία και ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν συνήθως νηστεία με χυμό, συμπλήρωση, αυστηρές δίαιτες για χορτοφάγους, υγρές δίαιτες, νηστεία ή άλλες μεθόδους που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν το σώμα.

Τα προγράμματα Detox μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη χρήση δυνητικά επικίνδυνων πρακτικών, όπως τα κλύσματα καφέ. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα αυτοχορηγούμενα κλύσματα καφέ με σοβαρές παρενέργειες. Όπως ορθικά εγκαύματα, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και ορθική διάτρηση. Αυτή η πρακτική μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τα προγράμματα διατροφής αποτοξίνωσης μπορεί να είναι δαπανηρά, ειδικά εκείνα που ενθαρρύνουν τη χρήση βοτάνων και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μια ποικιλία από δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της αποτοξίνωσης χυμού και smoothie και της αποτοξίνωσης με βάση τα φυτά.

Πολλές δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι επιβλαβείς επειδή οι άνθρωποι συνήθως τις ακολουθούν μόνο για αρκετές ημέρες και συνήθως περιλαμβάνουν φυτικά τρόφιμα όπως smoothies και χυμούς.

Ωστόσο, οι δίαιτες αποτοξίνωσης που περιλαμβάνουν μεγάλες περιόδους νηστείας ή υπερβολικό περιορισμό θερμίδων, χρήση συμπληρωμάτων βοτάνων ή πρακτικές όπως κλύσματα μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες και ενδεχομένως να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πέντε μυστικά της αποτοξίνωσης

Λογοι αποφυγής διαιτών αποτοξίνωσης

Λειτουργούν πραγματικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.