Επιστημονικά Νέα

Αυξάνονται οι θάνατοι βρεφών από προστατευτικά κούνιας

Αυξάνονται οι θάνατοι βρεφών από προστατευτικά κούνιας

Αυξάνονται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι βρεφών που προκαλούνται από τα προστατευτικά κούνιας. Οι ειδικοί έχουν πρόθεση να απαγορεύσουν κάθε αξεσουάρ παιδικού κρεβατιού.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στους βρεφικούς θανάτους με κύριο υπαίτιο τα προστατευτικά μαξιλάρια κούνιας που τοποθετούνται στα κάγκελα. Τα ευρήματα, προέρχονται από μακροχρόνια ανάλυση του ζητήματος από τους ειδικούς, έναν καθηγητή παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και δύο πρώην ερευνητές του Ινστιτούτου Καταναλωτών των Η.Π.Α. αυτά δείχνουν, πως τα περισσότερα περιστατικά που ερευνήθηκαν οφείλονταν αποκλειστικά σε βλάβη που προήλθε από προστατευτικά κούνιας, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά και με άλλα πράγματα που τοποθετούνται στη κούνια όπως οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα λούτρινα παιχνίδια. Επίσης, η έρευνα έδειξε πως οι 23 θάνατοι που αναφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Καταναλωτών μέσα σε περίοδο 7 ετών (2006- 2012), ήταν 3 φορές περισσότεροι από τους 8 θανάτους που αναφέρθηκαν τις τρεις προηγούμενες 7ετήες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η επανεξέταση των δεδομένων έδειξε ότι 48 θάνατοι βρεφών από το 1985 έως το 2012 οφείλονταν εξολοκλήρου στα προστατευτικά . Ενώ επιπλέον 146 βρέφη είχαν ατυχήματα με αυτά που προκάλεσαν σχεδόν ασφυξία, πνιγμούς ή στραγγαλισμούς. Η μέση ηλικία θανάτου ήταν 4,6 μήνες, με εύρος ηλικίας 1 έως 22 μηνών. Τα έγγραφα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν τα πιστοποιητικά θανάτου, αυτοψία, και άλλες ερευνητικά αρχεία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 24 Νοεμβρίου στο Περιοδικό «Παιδιατρική».

Οι ερευνητές επιμένουν πως η άγνοια που υπήρχε μέχρι σήμερα, σχετικά με τους θανάτους βρεφών που προκαλούνται από προστατευτικά κούνιας, είναι ένδειξη πως τα περιστατικά που έχουν ως αιτία τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί. «Τα προστατευτικά κούνιας σκοτώνουν παιδιά» λέει ο Μπράντλει Τάχ, καθηγητής Παιδιατρικής που δημοσίευσε την πρώτη έρευνα (2007) σχετικά με το περιστατικό. «Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από ότι πιστεύαμε στην αρχή, αφού τα περιστατικά θανάτου θα είχαν αποφευχθεί αν η κούνια ήταν άδεια».

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του εξακρίβωσαν πως οι 32 από τους 48 θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν τα προστατευτικά και ότι τα περισσότερα βρέφη κατέληξαν λόγω ασφυξίας καθώς η μύτη τους και το στόμα τους καλύφθηκε από τέτοιο εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι 16 θάνατοι, προκλήθηκαν επειδή τα παιδιά σφηνώθηκαν ανάμεσα σε μαξιλάρι και προστατευτικό ή, σε μια περίπτωση, ανάμεσα στο δίδυμο αδελφάκι του και το προστατευτικό. Και πάλι οι ερευνητές επιμένουν πως αν το προστατευτικό έλειπε, μπορεί τα παιδιά να είχαν σωθεί.

Ταυτόχρονα, τα περιστατικά ήταν περισσότερα γιατί εκτός από τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, βρέθηκαν στοιχεία και από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Παιδικών θανάτων, που μιλούσαν για 32 ακόμα θανάτους από το 2008 έως το 2011. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα νούμερα είναι σίγουρα υψηλότερα αφού τα πιστοποιητικά θανάτου δεν αναφέρουν συνήθως πως οι θάνατοι προήλθαν από προστατευτικά κούνιας ακόμα και αν αυτό έγινε.

Τα προστατευτικά κούνιας δεν κυκλοφορούν βάση συγκεκριμένων κανονισμών ή κριτηρίων. Το 2012, αναθεωρήθηκε το πρότυπο της βιομηχανίας για τη βελτίωση της ασφάλειας τους, περιορίζοντας το πάχος τους. Το 2013, το ΙΝΚΑ ζήτησε από το προσωπικό του να διερευνήσει τις επιλογές που υπάρχουν και την έκδοση κανονισμών συνιστώντας αλλαγές, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει κινητοποιηθεί κάποια δράση σχετική με το ζήτημα.

Από τα 146 περιστατικά που σχετίζονται με τα προστατευτικά κούνιας, τα περισσότερα προκλήθηκαν από τον κακό σχεδιασμό ή την κατασκευή, λένε οι ερευνητές. Για παράδειγμα, η ασφυξία προέκυπτε από την έλλειψη στερεωτικών, η οποία επέτρεψε να παγιδευτούν τα πρόσωπα των νηπίων σε αυτά. Επίσης, συμβάντα που αφορούν πνιγμό και στραγγαλισμό δημιουργήθηκαν επειδή λύθηκαν διακοσμητικά και κορδέλες των προστατευτικών.

Τα προστατευτικά κούνιας, δημιουργήθηκαν προκειμένου να μην σφηνώνουν τα κεφάλια των παιδιών ανάμεσα στα κάγκελα ή να είναι αρκετά ασφαλή ώστε να μη μπορούν να γλιστρήσουν μέσα από αυτά και έτσι οι γονείς τα θεωρούν απαραίτητα. Ωστόσο από το 1973, οι κανονισμοί έχουν απαιτήσει τα κάγκελα να είναι τόσο στενά ώστε να μη χωράει το κεφάλι του μωρού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Τα έντομα αποτελούν τροφές με πλούσια οφέλη υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. 

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας. 

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.