Επιστημονικά Νέα

Αντιβακτηριδιακά Σαπούνια: Μήπως απειλούν την υγεία μας;

Αντιβακτηριδιακά Σαπούνια: Μήπως απειλούν την υγεία μας;

Προειδοποίηση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, όχι μόνο δεν έχουν καμία διαφορά με τα κοινά αλλά μπορεί να απειλούν και την υγεία μας.

Υπολογίζεται ότι το έντερό μας περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, την υγεία του δέρματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι βιομηχανίες και το μάρκετινγκ μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως τα μικρόβια είναι κάτι «κακό», «βρώμικο» και «επικίνδυνο» που πρέπει να σκοτώσουμε για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία. Οι δε φωτογραφίες από τα μικροσκόπια αποτελούν από μόνες τους φωτογραφίες τρόμου. Στην πραγματικότητα όμως, ο οργανισμός μας είναι γεμάτος μικρόβια και βακτήρια.

Και ενώ η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της καλής υγείας, η υπερβολή μπορεί να αποβεί καταστροφική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα και με το βιβλίο της ιατρού Robynne Chutkan που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα.

Γιατί; Η τακτική επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια μας μαθαίνει να «αναγνωρίζουμε» τα φιλικά μικρόβια αλλά και τα εχθρικά. Έδωσε μάλιστα και κάποιες μικρές συμβουλές, μιλώντας στο Health.com για το πως να ξεφορτωθούμε τον υπερβολικά καθαρό τρόπο ζωή μας και πως να την γεμίσουμε με…μικρόβια.

Και το πρώτο το οποίο θέλησε να σχολιάσει ήταν η χρήση του σαπουνιού. Όπως τονίζει, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε καθημερινά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση- εκτός από τις περιπτώσεις που είμαστε πραγματικά πάρα – πολύ βρώμικοι. Ένα «μαλακό» σαπούνι με οργανικά συστατικά και χωρίς χημικά είναι υπεραρκετό. Διαβάστε συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά σαπούνια εδώ. Διαφορετικά, κάνοντας ντους κάθε μέρα και κάνοντας χρήση «σκληρών» σαπουνιών, απογυμνώνουμε το σώμα μας από τα βακτήρια που κρατούν υγιείς. Μάλιστα όπως τονίζει, τα μόνα σημεία του σώματος μας που χρειάζονται καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι είναι οι μασχάλες μας και η βουβωνική χώρα. Για όλα τα άλλα σημεία, το ξέπλυμα με νερό είναι αρκετό.

Επίσης, μεγάλο λάθος αποτελεί και η χρήση απολυμαντικών για τα χέρια. Εκτός βέβαια, όπως αναφέρει εάν βρεθήκατε σε έναν θάλαμο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η ιατρός, η πλειοψηφία των μικροβίων που έχουμε πάνω μας δεν είναι λοιμογόνα και δεν προκαλούν καμία σοβαρά λοίμωξη. Είναι αθώα βακτήρια που δεν θα μας κάνουν κακό.

Σε περιόδους όμως έξαρσης της γρίπης και ιώσεων τί γίνεται; Η απάντηση της ιατρού είναι πως σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνουμε πιο αυξημένα μέτρα προστασίας όταν πχ οι συνάδελφοι δίπλα μας φταρνίζονται και βήχουν διαρκώς αλλά και πάλι, όπως υποστηρίζει δεν απαιτούνται αντιβακτηριδιακά σαπούνια και απολυμαντικά χεριών. Το μόνο που προτείνει, είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με φυσικό σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.