Επιστημονικά Νέα

Ανθρώπινο πρωτέωμα αλληλουχία: Επιστήμονες το χαρτογράφησαν για πρώτη φορά

Ανθρώπινο πρωτέωμα αλληλουχία: Επιστήμονες το χαρτογράφησαν για πρώτη φορά

Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα παρέχει ένα πλήρες« σχεδιάγραμμα » ανθρώπινων γονιδίων, το ανθρώπινο πρωτέωμα προσδιορίζει τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία της ζωής που κωδικοποιούνται από αυτό το σχεδιάγραμμα: πρωτεΐνες

Ανθρώπινο πρωτέωμα αλληλουχία: Είκοσι χρόνια μετά την απελευθέρωση του ανθρώπινου γονιδιώματος, το γενετικό «σχεδιάγραμμα» της ανθρώπινης ζωής, μια διεθνής ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, χαρτογράφησε τώρα το πρώτο σχέδιο αλληλουχίας του ανθρώπινου πρωτεώματος. Το έργο τους δημοσιεύθηκε στο Nature Communications και ανακοινώθηκε σήμερα από την οργάνωση Human Proteome (HUPO).

«Σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνολική κατανόηση της ανθρώπινης ζωής», λέει ο, καθηγητής στην οδοντιατρική σχολή και μέλος του Κέντρου Ερευνών Αίματος στο UBC. «Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα παρέχει ένα πλήρες« σχεδιάγραμμα » ανθρώπινων γονιδίων, το ανθρώπινο πρωτέωμα προσδιορίζει τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία της ζωής που κωδικοποιούνται από αυτό το σχεδιάγραμμα: πρωτεΐνες “.

Με το 90% των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα να χαρτογραφούνται τώρα, συνολικά λέει ότι οι επιστήμονες έχουν μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μεμονωμένες πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία, παρέχοντας πληροφορίες για την πρόληψη των ασθενειών και την εξατομικευμένη ιατρική. Το έργο τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στους επιστήμονες που μελετούν πιθανές θεραπείες για το COVID-19.

“Στο COVID-19, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο πρωτεώματα που εμπλέκονται, αυτό του ιού SARS-CoV-2 και εκείνο των μολυσμένων κυττάρων , τα οποία πιθανώς αλληλεπιδρούν με, τροποποιούν και αλλάζουν τη λειτουργία του άλλου”. “Η κατανόηση αυτής της σχέσης μπορεί να ρίξει φως στο γιατί ορισμένα κύτταρα και άτομα είναι πιο ανθεκτικά στο COVID-19 και άλλα πιο ευάλωτα, παρέχοντας βασικές λειτουργικές πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα που μόνο η γονιδιωματική δεν μπορεί να απαντήσει.”

Καθώς πολλές ανθρώπινες ασθένειες προκύπτουν από αλλαγές στη σύνθεση ή τις λειτουργίες των πρωτεϊνών, η χαρτογράφηση του πρωτεώματος ενισχύει τα θεμέλια για τη διάγνωση της νόσου, την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, τη θεραπεία και την ιατρική ακριβείας.

“Οι άνθρωποι μοιράζονται το 99,9% του DNA τους μεταξύ ατόμων, αλλά οι ελλείψεις στα τμήματα του πρωτεώματος που οφείλονται σε κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε γενετικές ασθένειες ή σε ελαττωματικές ή ανεπαρκείς ανοσολογικές και κυτταρικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς, θρεπτικούς και μολυσματικούς παράγοντες,” λέει συνολικά. «Γνωρίζοντας ποιες πρωτεΐνες είναι το κλειδί για την προστασία από ασθένειες, και οι ελλείψεις στην έκφραση ή τη δραστηριότητα που είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου, μπορούν να ενημερώσουν την εξατομικευμένη ιατρική και την ανάπτυξη νέων θεραπειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά το πρωτέωμα της καρδιάς στον άνθρωπο

Τα όργανα γερνάνε με διαφορετικό ρυθμό

Εναλλακτική λύση στο φοινικέλαιο δίνουν Καναδοι επιστήμονες με τη δημιουργία υποκατάστατου

Η διαδικασία θα μπορούσε να επιτρέπει στους παραγωγούς τροφίμων να αποφύγουν τις καταστροφικές καλλιέργειες φοινικέλαιου, ενώ θα μπορούν ακόμα να διατηρούν χαμηλά τις τιμές τους, καθώς η ιδέα του Marangoni θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα περισσότερα φυτικά έλαια όπως στο φυστικέλαιο ή στον βαμβακέλαιο.

Η υπογεννητικότητα στη σκιά της πανδημίας

Η περιοχή του Λάτσιο, γύρω από τη Ρώμη, κατέγραψε τριπλασιασμό των γεννήσεων νεκρών μωρών φέτος, επειδή οι έγκυες φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις,

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξει το πρόσωπο της ιατρικής σε λίγα χρόνια

η πραγματική επανάσταση θα συμβεί, όταν πλέον οι επιστήμονες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους υπολογιστές για να προβλέπουν πώς οι πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια. «Αυτό θα αλλάξει τελείως το πρόσωπο της ιατρικής»

Ισπανία: Με νέα ανακάλυψη οι σχολικές αίθουσες και τα σινεμά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με 100% πληρότητα.

Με τη νέα ανακάλυψη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι σχολικές αίθουσες και τα σινεμά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με 100% πληρότητα.

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού διχάζει τους επιστήμονες

Μια μετάλλαξη της πρωτεΐνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2 που προέρχεται από εκτρεφόμενα βιζόν μπορεί επίσης να βρεθεί σε ανθρώπους με νόσο COVID-19 και να διαφεύγει την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα